Statistik
Statistik över anmälningspliktiga sjukdomar i Region Kalmar län.
Samlad veckostatistik för covid-19, influensa och RSV
Siffrorna uppdateras måndagar så länge det är meningsfullt utifrån det epidemiologiska läget, dvs under säsongen för luftvägssmittorna. Detta är inte en prioriterad uppgift på smittskyddet och det kan därför ibland dröja längre innan uppdatering sker.
Siffrorna hämtas från Sminet vilket är det system till vilket laboratorier anmäler nya fall av anmälningspliktiga sjukdomar till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen. RSV är inte en anmälningspliktig sjukdom men är inkluderad i statistiken då den är viktig att följa ur ett smittskyddsperspektiv. RSV kan leda till svår sjukdom och även död i vissa riskgrupper.
Antalet nya fall begränsas av gällande provtagningsrekommendationer och långt ifrån alla individer med luftvägssjukdom som söker vården provtas. Antalet positiva fall kan ändå vara en indikator för förekomsten i samhället, det vill säga ju fler positiva prover desto större samhällsspridning finns det.
Statistik över anmälningspliktiga sjukdomar i Region Kalmar län
Statistiken sträcker sig tre år tillbaka i tiden och är baserad på uppgifter i SmiNet. Sifforna kan skilja sig något mot Folkhälsomyndighetens. Under tabellen kan du läsa smittskyddsläkarens kommentar för 2023 och 2022.
Smittskyddsläkarens kommentar för 2023
Under 2023 sågs en tydlig ökning av infektioner med invasiva grupp A-streptokocker, salmonella och kikhosta. Gonorré har fortsatt att öka, både i regionen och nationellt. Klamydia ökade i länet under 2023. Flera infektioner ligger på ungefär samma nivå som tidigare år. Utbrottet av VRE är över och inga fall av VRE konstaterades under 2023.
Smittskyddsläkarens kommentar för 2022
Under pandemin minskade smittspridningen av flera smittsamma sjukdomar till följd av restriktioner och minskat resande. Under 2022 ses en återgång till prepandemiska nivåer för bland annat invasiva pneumokockinfektioner, invasiva grupp A-streptokock-infektioner, legionella och tuberkulos. Spridningen av kikhosta upphörde i princip under pandemin och har inte kommit igång ännu. Då befolkningen inte utsatts för kikhosta på flera år finns risk för utbrott när infektionen återkommer. VRE ökade kraftigt i länet under 2022. Orsaken var ett vårdrelaterat utbrott på två av länets sjukhus. Även antalet fall av gonorré i länet har ökat under 2022, en utveckling som också ses nationellt. Klamydia minskar istället, både i länet och nationellt.