Mässling (morbilli)

Anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Mässling orsakas av morbillivirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Smitta kan ske från 4 dygn före debut av utslag till och med 4 dygn efter utslagen uppträtt. Personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma under betydligt längre tid. Det räcker att vistas i samma rum som en person med mässlingen, och upp till 2 timmar efter patienten lämnat rummet, för att smittas.

Mässling är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom i länder med låg vaccinationstäckning. Dödligheten kan vara hög hos spädbarn. Mässling förekommer nuförtiden sällan i Sverige på grund av ett väl fungerande allmänt vaccinationsprogram.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Smittspårning 
  3. Anmälan

Medicinskt omhändertagande

För att undvika vidare smittspridning skall misstänkta fall av mässling inte sitta i väntrum utan hänvisas direkt till lämpligt undersöknings-/isoleringsrum.

Personer som misstänker att de blivit smittade av mässling ska inte söka vård akut utan i stället kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon för att kunna lotsas in i vården via lämpligt isoleringsrum. Detta för att förhindra vidare smittspridning.

Vid misstänkt fall av mässling kontaktar medicinskt ansvarig läkare infektionsjour och smittskyddsläkare informeras omgående.

Provtagning för mässling

Provtagning för mässling (morbilli) bör ske omedelbart vid misstanke (efter diskussion med infektionsläkare). Prov skickas via mikrobiologen i Kalmar till externt laboratorium. Kontakta läkare på mikrobiologen (010-358 14 41) före provtagning för optimal hantering. Vid klinisk misstanke om mässling ska provtagning utföras enligt nedan. Beställ prov via externa analyser i Cosmic. Ange provtagningsdatum, remitterande läkare (namn och telefon), anamnes/klinisk bild och vaccinationsstatus om det är känt.

  • I första hand rekommenderas svlag- eller nasofarynxsekret för påvisning av virus med PCR-analys. Samtidigt taget urinprov kan vara av värde för att öka sannolikheten att påvisa virus. Det är också möjligt att påvisa virus i serum med PCR. Eftersom virus är värmekänsligt ska provet hållas kylt.
  • Diagnostiken bör kompletteras med serologi (antikroppspåvisning) (Morbillivirus IgM, IgG serologi aktuell infektion?). Ett negativt IgM utelister inte mässling om provet är taget tidigt i förloppet.

Positiva prov telefonbesvaras. Slutsvar skickas direkt till remitterande från analyserande laboratorium.  

Smittspårning

Vid varje inträffat fall ska smittspårning ske skyndsamt och eventuellt mottagliga personer i omgivningen kan erbjudas vaccination eller gammaglobulin. (Se rekommendationer från smittskyddsläkarföreningen under Externa länkar nedan.) Smittspårning utförs av behandlande läkare i samråd med smittskyddsläkare.

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad för läkare – Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient – Smittskyddsläkarföreningen

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Ingen kostnadsfrihet, då sjukdomen ej är allmänfarlig.

Kontakt

Smittskyddsläkaren