MRSA (Meticillinresistenta Staphylococcus aureus))

MRSA är en allmänfarlig och smittspårningpliktig sjukdom.

MRSA betyder meticillinresistenta Staphylococcus aureus och innebär resistens mot betalaktamantibiotika (penicilliner, cefalosporiner och karbapenemer). Staphylococcus aureus ingår i S.aureus-komplexet. Komplexet omfattas av S.aureus, S.argenteus, S.schweitzeri, S.roterodami och S.singaporensis. Arterna är mycket närbesläktade och de ger också upphov till liknande klinisk bild. De ska därför handläggas på samma sätt.

Bärarskap på hud eller slemhinnor ger inga symtom. Även sår och andra hudlesioner kan vara koloniserade utan tecken till infektion. Precis som känsliga Staphylococcus aureus kan MRSA orsaka infektioner i hud- och mjukdelar, exempelvis impetigo eller bölder, men även sepsis och andra invasiva infektioner.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Förhållningsregler
  3. Smittspårning 
  4. Anmälan
  5. Kostnadsfrihet

Medicinskt omhändertagande

  • Informera patienten muntligt och skriftligt, se smittskyddsblad till läkare.
  • Märk journalen, använd knappen ”Smitta” och ange MRSA i rubriken. Hänvisa till aktuell journalanteckning i kommentarsfält.
  • Remittera patienten till infektionskliniken för ställningstagande till fortsatt handläggning. Det finns en särskild remissmall i Cosmic för detta ändamål, se Handläggning av personer med MRSA.
  • Infektionsläkare följer upp alla MRSA-positiva patienter och övertar behandlingsansvaret när de fått en remiss på patienten. Vissa patienter kommer att kallas till infektionskliniken för besök, se vidare i Handläggning av personer med MRSA.
  • Hos de patienter där MRSA-odling åter blir positiv efter avskrivning av förhållningsregler ska behandlande läkare handlägga patienten enligt  Handläggning av personer med MRSA, göra en ny anmälan enligt smittskyddslagen och åter ge förhållningsregler.

Handläggning av personer med MRSA - rutin

Förhållningsregler

  • Ges muntligt och skriftligt, se smittskyddsblad till patienter. Förhållningsreglerna skall dokumenteras i journalen, till exempel genom att hänvisa till aktuellt smittskyddsblad.
  • Personal eller studerande inom vård och omsorg ska inte delta i vårdarbete om de har riskfaktorer för smittspridning.
  • Kontakta smittskyddsläkare om MRSA-bäraren yrkesmässigt hanterar djur.

Smittspårning

Behandlande läkare ansvarar för att initiera smittspårningen genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. Om det gäller ett förskolebarn är det viktigt att ta reda på namn på förskolan och om barnet varit där med riskfaktorer dvs. sår eller eksem. Vid behov av kontakt med förskolan ombesörjer smittskyddsenheten detta.

Vid nyupptäckt fall av MRSA bedömer vårdhygien om smittspårning inom vård och omsorg skall ske.

Avskrivning av förhållningsregler

Hos en person som är utan riskfaktorer och som varit kontinuerligt negativ i MRSA-odlingar från näsa, svalg och perineum vid minst två provtagningstillfällen och då minst tre månader har gått mellan första och andra negativa provet, kan avskrivning av förhållningsregler göras. I Region Kalmar län ansvarar infektionskliniken för att skicka ut provtagningsunderlag till patienten samt att infektionsläkare ansvarar för avskrivningen och då meddelar patienten och smittskyddsenheten samt släcker journalmärkningen.

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad för läkare - Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient - Smittskyddsläkarföreningen

Översatta smittskyddsblad - Vårdgivarguiden

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet.

Klinisk anmälan bör innehålla:

  • Typ av infektion och anledning till undersökning (screening, utredning av sjukdomssymtom etcetera).
  • Sannolikt smittland (oavsett sjukvårdskontakt).
  • Smittväg.
  • Om patienten remitterats för uppföljning och i så fall var.
  • Om smittspårning påbörjats och vem som ansvarar för den.
  • Aktuella telefonnummer till patient eller anhörig.

Kostnadsfrihet

Vård, provtagning och behandling för MRSA ska vara kostnadsfri för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.

Kontakt