Campylobacterinfektion

Campylobacterinfektion är en allmänfarlig sjukdom som är både anmälningspliktig och smittspårningspliktig.

Campylobacter är en bakterie som kan orsaka diarré, magsmärtor, feber och ibland kräkningar. Bakterien smittar genom mat eller dryck som innehåller bakterien.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Förhållningsregler
  3. Smittspårning 
  4. Anmälan
  5. Kostnadsfrihet

Medicinskt omhändertagande

Ge patienten information om campylobacterinfektion, inklusive hur det smittar – se smittskyddsblad för läkare.

Förhållningsregler

Ges muntligt och skriftligt – se smittskyddsblad till patienter. Ingen kontrollodling krävs för återgång i arbete vid symtomfrihet, se dokumentet smittfriförklaring vid tarmsmitta nedan.

Smittspårning

Frågor till patienten samt åtgärder - se smittskyddsblad för läkare. Provta kontakter med symtom.

Kartlägg noggrant vad patienten ätit dygnen innan sjukdomsdebuten. Eventuella matrester/förpackningar som kan ha samband med sjukdomen kan sparas i en plastpåse i kylen. Smittskyddet tar vid behov kontakt med patient och livsmedelsinspektör i kommunen för provtagning av maten.

Smittskyddsblad

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Alla fall skall senast dagen efter diagnos anmälas till smittskyddsläkaren. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Provtagning och vård för campylobacterinfektion ska vara kostnadsfritt för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.

Kontakt