Cryptosporidium

Cryptosporidiuminfektion är en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Cryptosporidium är en parasit som kan orsaka vattentunna diarréer, illamående och smärtor i magen. Man kan även vara smittad utan att märka det alls. Cryptosporidium smittar genom att man sväljer mat eller dryck som innehåller smittämnet, eller genom nära kontakt med smittad person eller infekterade djur, till exempel kalvar.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Smittspårning 
  3. Anmälan

Medicinskt omhändertagande

Ge patienten information om cryptosporidiuminfektion, inklusive hur det smittar – se smittskyddsblad för läkare.

Förhållningsregler

Eftersom sjukdomen inte räknas som allmänfarlig ges inga förhållningsregler. Det är dock viktigt att behandlande läkare informerar patienten om vad hen kan göra för att inte smitta andra – se smittskyddsläkarblad för patient. Inget kontrollprov krävs för återgång i arbete vid symtomfrihet, se dokumentet smittfriförklaring vid tarmsmitta nedan.

Smittspårning

Behandlande läkare ansvarar för att initiera smittspårningen genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. Rådgör med smittskyddsenheten kring eventuell typning. Om typning är aktuell behövs ett nytt avföringsprov. OBS tas i skedrör utan tillsats. Beställs via pappersremiss som kan skrivas ut via Klinisk mikrobiologi. Begär typning på remissen.

Provta kontakter med symtom. Om det gäller ett förskolebarn är det viktigt att ta reda på namn på förskolan och om barnet varit där med symtom. Vid behov av kontakt med förskolan ombesörjer smittskyddsenheten detta.

Frågor till patienten samt åtgärder – se smittskyddsblad för läkare.

Kartlägg noggrant vad patienten ätit dygnen innan sjukdomsdebuten. Eventuella matrester/förpackningar som kan ha samband med sjukdomen kan sparas i en plastpåse i kylen. Smittskyddet tar vid behov kontakt med patient och livsmedelsinspektör i kommunen för provtagning av maten.

Smittskyddsblad

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Ingen kostnadsfrihet då sjukdomen inte är allmänfarlig.

Kontakt