Viral meningoencefalit (utom TBE)

Viral meningoencefalit är en anmälningspliktig sjukdom.

Detta tillstånd avser virusinfektioner som drabbar hjärnhinnor, hjärnan samt emellanåt också ryggmärgen. Det finns ett mycket stort antal virus som kan ge upphov till meningoencefalit. Några exempel på virus som kan ge primär meningoencefalit är enterovirus (finns flera sorter), japansk encefalit, polio och TBE. Observera att TBE och polio anmäls separat. Vissa virus kan orsaka en sekundär meningoencefalit, till exempel varicella-zoster-virus (vattkoppor), parotitvirus (påssjuka) och morbillivirus (mässling).

Analys av poliovirus ingår i Folkhälsomyndighetens nationella övervakningsprogram för enterovirus inklusive poliovirus. Syftet med programmet är övervakning och certifiering av ett poliofritt Sverige enligt uppdrag från Socialdepartementet och Världshälsoorganisationen (WHO). Vid konstaterad enterovirus-orsakad meningoencefalit ska prov skickas in för analys av poliovirus. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrift HSLF-FS 2015:5 (2) skall ett virologiskt laboratorium vid fynd av enterovirus i prover från patienter med meningoencefaliter skicka avföringsprov till Folkhälsomyndigheten för typning av enterovirus och uteslutning av polio.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Smittspårning 
  3. Anmälan

Medicinskt omhändertagande

Ge patienten information om sjukdomen. Tillse att patienten lämnar ett avföringsprov för poliovirusdiagnostik om ett enterovirus diagnosticerats.

Förhållningsregler

Tvingande förhållningsregler är inte aktuella.

Smittspårning

Beroende på vilket virus som orsakat den virala meningoencefaliten kan smittspårning bli aktuell. Rådgör med smittskyddsläkare vid osäkerhet.

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Anmälan bör ske även om etiologiskt agens ej kunnat fastställas (anmäl då som misstänkt fall). Det är angeläget att den kliniska anmälan innehåller information om den kliniska bilden för att anmälningarna ska kunna ge meningsfull och användbar information och möjlighet till nationell sammanställning.

Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Ingen kostnadsfrihet, då sjukdomen ej är allmänfarlig.

Kontakt