Nutrition
Här finns information om rutiner för nutritionsarbete, kostråd till patienter, remissmallar, näringsdrycker, sondnäring, och koster på sjukhusen.
Remiss till dietist
Här finns remissmallar som kan användas av legitimerad personal som jobbar i någon kommun:
Remissmall Kalmar
Remissmall Oskarshamn
Remissmall Västervik
Här finns vägledning för dig som remitterar i Cosmic:
Flödesschema för nutritionsbehandling
Flödesschema nutritionsbehandling
Guider för val av näringsdryck
Här har dietisterna samlat information om näringsdrycker.
Utbudet av näringsdrycker är stort och det kan vara svårt att veta vilken sort man ska välja. Därför finns några "Guider" som kan underlätta. Vi utgår ifrån hela det upphandlade utbudet och plockar fram några produkter med bra innehåll av energi och näring i förhållande till pris och volym.
Konsistensanpassade näringsdrycker
Laktosinnehåll i näringsdrycker
Rutiner vid förskrivning av näringsdrycker
Senaste upphandlingen gäller från 1 april 2021:
Upphandlade näringsdrycker
Upphandlade berikningsprodukter
Här kan du läsa mer om Riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning i Kalmar län
För inneliggande patienter finns möjlighet att ordinera näringsdryck i journaldatasystemet Cosmic.
Sondnäring
Utbudet av sondnäring är stort och det kan vara svårt att veta vilken sort man ska välja. Därför har dietisterna gjort en guide som passar de flesta patienter.
Här kan du läsa mer om Riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning i Kalmar län (Del 5 Övriga insatser vid särskilda behov)
Rutiner för sondnäring
Rutiner vid förskrivning av sondnäring
Rutiner vid förskrivning av förbrukningsartiklar för sondmatning
Rutiner vid sondmatning – vuxna
Allmän information om Compat Ella pumpen
Läkemedel för enteral administrering via enteral
infart/sond - länsövergripande rutin för hur man bör göra med läkemedel när är patienten har sond eller PEG. Kan användas på sjukhusen och i kommunal sjukvård.
Sväljningsbedömning - en bedömning av patientens sväljförmåga bör alltid göras vid misstanke om sväljningsproblem, dysfagi.
Patientkoster på sjukhusen i länet
Här hittar du information om de olika kosterna som finns på sjukhusen i länet.
Informationen är en vägledning för måltidsvärden som arbetar i avdelningsköket. Den kan också vara ett stöd för vårdpersonal i nutritionsarbetet på avdelningen. Vårdpersonal i kommuner och primärvård kan här få kännedom om vilka koster sjukhusen serverar.
Grundkoster
Konsistensanpassade koster
Specialkost
-
Pdf-dokument
Fettreducerad kostpdf 868 kb
-
Pdf-dokument
Glutenfri kostpdf 901 kb
-
Pdf-dokument
Individuell kostpdf 750 kb
-
Pdf-dokument
Laktosfri kostpdf 880 kb
-
Pdf-dokument
Mat efter transplantationpdf 857 kb
-
Pdf-dokument
Mat vid diabetespdf 882 kb
-
Pdf-dokument
Mat vid dialyspdf 986 kb
-
Pdf-dokument
Mat vid infektionskänslighetpdf 856 kb
-
Pdf-dokument
Mat vid mjölkproteinallergipdf 854 kb
-
Pdf-dokument
Mat vid stomipdf 899 kb
-
Pdf-dokument
Proteinreducerad kostpdf 930 kb
-
Pdf-dokument
Vegetarisk kostpdf 905 kb
Munhälsa
En god munhälsa har stor betydelse för livskvaliteten, självkänslan och det sociala livet. Munhälsan påverkar förmågan att äta.
Mer information om munhälsa på senioralert.se.
Mat- och vätskeregistrering
Mat- och vätskeregistrering är ett hjälpmedel för bedöma intaget av energi/kalorier och vätska.
Blanketterna här nedan kan användas för att notera vad patienten äter och dricker.
I Energiguiden finns uppgifter om hur mycket energi/kalorier maten innehåller. Observera att värdena för huvudrätter och desserter är beräknande efter maten på sjukhusen i Kalmar län.
Mat- och vätskeregistrering, allmän
Blanketten passar till de flesta patienter.
Mat- och vätskeregistrering, ERAS
Blanketten är framtagen för patienter i ERAS-projektet.
Energiguide
Här finns uppgifter om hur mycket energi/kalorier maten innehåller.
Anorexi
Vår policy vid anorexi är att man ska komma upp i matmängder enligt listan Mat för en dag. För att minska undervikten behöver man näringsdrycker.
När det gäller listan Mat för en dag så visar den på regelbunden måltidsordning och den mängd man behöver få i sig av olika livsmedel under dagen. Inga lätt eller lightprodukter används. Det är räknat på bordsmargarin 70% och mellanvarianter av mjölk, filmjölk och yoghurt.
Matlistan ger energi som behövs för att kroppen ska fungera, inte till några extra fysiska aktiviteter.
Mat för en dag 1 passar för flickor/kvinnor från ca 10-årsålder, den ger ca 2100 kcal. Mat för en dag 2 passar för pojkar/män, den ger ca 2500 kcal.
Obs kalorisiffrorna är bara till för personalen. Till patienterna säger vi att det är den mängd mat/energi man behöver för att kroppen ska fungera.
Här hittar du matlistor och PM för behandling av anorexi:
Informationsmaterial för omsorgspersonal
Folder - tips för att locka fram aptiten
SNR, Svenska näringsrekommendationer, som nämns i filmerna ska numera vara NNR, Nordiska näringsrekommendationer.
I filmerna nämns även frysta bär, använd inte frysta bär då det finns risk att de innehåller virus som kan orsaka sjukdom.
Föreläsning - Den viktiga maten - mellanmålets betydelse för äldre och sjuka
Praktiska tips på goda, lättlagade och energitäta mellanmål. Dietist Kerstin Arvidsson och nutritionssjuksköterska Monica Hellgren inom Region Kalmar län föreläser om kostens betydelse för äldre personer samt vid sjukdom.
Mellanmål, del 1 - teori
Mellanmål del 2, praktiska tips. I filmen nämns frysta bär, använd inte frysta bär, det finns risk att de innehåller virus som kan orsaka sjukdom.
Instruktionsfilm: Förebygga och behandla undernäring
Film som riktar sig till omsorgspersonal. Beskriver hur man skapar näringsrika mellanmål och förebygger och behandlar undernäring hos äldre personer.
Del 1 - Förebygga och behandla undernäring
Del 2 - Tugg- och sväljsvårigheter
Del 3 - Näringsriktiga mellanmål, praktiska tips. I filmen nämns frysta bär, använd inte frysta bär, det finns risk att de innehåller virus som kan orsaka sjukdom.
Informationsmaterial till patient
-
Pdf-dokument
Den viktiga maten Allmän information om maten. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.pdf 60 kb
-
Pdf-dokument
Energi- och proteinrik mat Tips på hur maten blir mer energirik. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.pdf 79 kb
-
Pdf-dokument
Energi- och proteinrika mellanmål Tips på bra mellanmål. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.pdf 74 kb
-
Pdf-dokument
Hälsosamma matvanor vid cancersjukdom Till patienter utan nutritionssvårigheter som har eller har haft cancer.pdf 438 kb
-
Pdf-dokument
Information om PEG Till patienter som har behov av PEG eller kan komma att ha behov av PEG framöver.pdf 94 kb
-
Pdf-dokument
Kostråd för sårläkning Till patienter med trycksår eller patienter som riskerar att få trycksår.pdf 69 kb
-
Pdf-dokument
Kostråd vid illamående Tips för att underlätta ätande vid illamående.pdf 64 kb
-
Pdf-dokument
Tips för berikning av måltider Tips på livsmedel att berika med. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.pdf 634 kb
Kontakt
Har du synpunkter eller frågor, kontakta oss gärna:
Camilla Ed Sjöbäck, nutritionssjuksköterska, Kompetenscentrum
Kerstin Arvidsson, dietist, Kalmar
Annika Wahlqvist, dietist, Kalmar