Riktlinjer och handbok för förskrivning av hjälpmedel

Förskrivning av hjälpmedel sker på individnivå och den som förskriver hjälpmedel ska beakta såväl effekter på brukarens hälsa och livskvalitet som konsekvenser för patienten vid uteblivet hjälpmedel.

En medicinsk bedömning är förutsättning för förskrivning och ska genomföras av definierade funktioner och yrkeskategorier inom landstinget för respektive hjälpmedelsområde.  Om förskrivning är en del i ett teamarbete ska det tydligt framgå av interna rutiner vilka delar av processen som vårdgivarens personal är ansvariga för.

Uppföljningsansvaret för en förskriven produkt anges i 9§ SOSFS 2008:1 Socialstyrelsens föreskrifter om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Rätten att förskriva hjälpmedel styrs av enskild verksamhetschef, som avgör vem inom berörd verksamhet som har förskrivningsrätt och vilka medicintekniska produkter det avser.

Ekonomi

Kostnaden för hjälpmedel belastar förskrivande enhet om inget annat överenskommits.

Vid förskrivning av hjälpmedel till utomlänsbor ska kostnaden överföras till respektive hemlandsting, olika regler finns, se Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer (SKR.se).

Övriga patientavgifter hittar du i avgiftshandboken.

Hjälpmedelshandboken

I hjälpmedelshandboken hittar du praktiska rutiner och handläggning kring förskrivning av hjälpmedel samt blanketter som behövs för att följa respektive rutin. 

Handboken är endast nåbar för dig som är ansluten till Region Kalmar läns nätverk. 

Hjälpmedel - Intranät Region Kalmar län

Praktiska anvisningar

Praktiska anvisningar rehabilitering, habilitering och hjälpmedel - utarbetade inom Länsgemensam ledning.

Relaterad information på andra webbplatser

Socialstyrelsens e-utbildningar om förskrivning av hjälpmedel och förbrukningsartiklar