Virala hemorragiska febrar

Virala hemorragiska febrar klassas som allmänfarliga sjukdomar som är både anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga.

Virala hemorragiska febrar (VHF) är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som orsakar ett tillstånd där påverkan på flera organsystem uppstår, det kardiovaskulära systemet skadas och kroppens förmåga att fungera reduceras. En del VHF orsakar relativt mild sjukdom medan andra orsakar svår och livshotande sjukdom. De flesta VHF saknar vaccin och botande behandling. Den behandling som ges är symtomatisk och är av stor betydelse för att förbättra överlevnadschanserna. En del VHF finns upptagna i smittskyddslagen under sitt eget sjukdomsnamn, till exempel ebola, dengue och gula febern.

Översikt över virala hemorragiska febrar, VHF

Virusfamilj Sjukdom Förekomst Reservoar Högsmittsam blödarfeber Anmälan i SmiNet Allmänfarlig/ smittspårningsplikt
Arenavirus Lassafeber Västafrika Gnagare Ja Virala hemorragiska febrar Ja
Flavivirus Denguefeber Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika Myggor   Denguefeber Nej
Flavivirus Gula febern Delar av Afrika, Central- och Sydamerika Myggor   Gula febern Nej
Filovirus Marburg Central- och Västafrika Fruit bat (fladdermöss) Ja Virala hemorragiska febrar Ja
Filovirus Ebola Central- och Västafrika Fruit bat (fladdermöss)  Ja Virala hemorragiska febrar  Ja
Hantavirus Hantavirus Pulmonary Syndrome (HPS) Hemorrhagic fever with renal syndrome (HFRS) Olika varianter finns i stora delar av världen Gnagare   Virala hemorragiska febrar Ja
Nairovirus Krim-Kongo HF     Ja Virala hemorragiska febrar Ja
Puumalavirus (hanta) Sorkfeber Norra Sverige, Finland, Danmark och Tyskland Skogssork   Sorkfeber Nej

De högsmittsamma blödarfebrarna smittar via kroppsvätskor varför extra smittskyddsåtgärder ska vidtas och adekvat skyddsutrustning användas.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Förhållningsregler
  3. Smittspårning 
  4. Anmälan
  5. Kostnadsfrihet

Medicinskt omhändertagande

Vid misstanke om högsmittsam blödarfeber ska extra smittskyddsåtgärder vidtas och patienten provtas och vårdas på isoleringsavdelning. Kontakta infektionsbakjour omedelbart och följ instruktionen i planen för högsmittsamma allvarliga infektioner (gäller ej hanta (HPS och HFRS). Isolera patienten i väntan på transport till infektionsklinik, befinner sig patienten hemma ska denne isolera sig där och invänta vidare besked.

Smittspårning

Behandlande läkare ansvarar för att initiera smittspårningen genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. En tidig kartläggning bör göras av eventuellt exponerade personer, på vilket sätt de kan vara exponerad samt graden av exponering. Efter kontakt med smittskyddsläkaren tas samordningsansvaret för smittspårningen över av smittskyddsläkaren.

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Anmälan görs i formuläret Virala hemorragiska febrar exkl. denguefeber och sorkfeber. Särskilt viktigt är att ange reseuppgifter, exponering för kända fall och om andra personer kan ha utsatts för smitta. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Vård, provtagning och behandling ska vara kostnadsfri för patienten då VHF är allmänfarliga sjukdomar.

Kontakt

Smittskyddsläkaren