Klinisk patologi
Klinisk patologi är en länsspecialitet med bårhus, obduktionsverksamhet, patologilaboratorie, cytologilaboratorie med hematologisektion samt punktionsmottagning.
Laboratorierna och punktionsmottagningen är förlagd vid Länssjukhuset i Kalmar. Bårhus finns förlagt vid länssjukhuset i Kalmar samt Västerviks sjukhus. Obduktioner utförs oftast vid länssjukhuset i Kalmar.
Öppettider: 07:30-16:00 måndag till fredag, ej röda dagar. Dag före helgdag kan ha avvikande öppettider, kontakta laboratoriet för mer information, se våra kontaktuppgifter.
Våra underavdelningar
Bårhus finns förlagt vid Västerviks sjukhus, Oskarshamns sjukhus samt Länssjukhuset i Kalmar och omhändertar avlidna från sjukhusen och Kalmar län i övrigt. Varje avliden som förs till bårhuset skall åtföljas av ett bårhusmeddelande och transporteras enligt fastställda rutiner (se nedanstående dokumentlista). Den avlidna skall transporteras till bårhus så snabbt som möjligt.
För patienter som avlider utanför sjukhuset skall ”journalblad för dödsfall utanför sjukhus” fyllas i. Detta finns i Cosmic.
Önskas avsked i bårhuset så hjälper personal på respektive bårhus till med detta.
Bårhusens rutiner
-
Pdf-dokument
Avsked i bårhus Länssjukhusetpdf 194 kb
-
Pdf-dokument
Rutin för omhändertagande av patient som avlider på Oskarshamns sjukhuspdf 118 kb
-
Pdf-dokument
Rutin i samband med obduktion Västerviks sjukhuspdf 149 kb
-
Pdf-dokument
Rutin vid dödsfall på Länssjukhuset i Kalmarpdf 38 kb
-
Pdf-dokument
Rutiner i samband med dödsfall Västerviks sjukhuspdf 190 kb
-
Pdf-dokument
Transport av avlidna till bårhusen i Region Kalmar län- smittriskfall inför transporterpdf 149 kb
Cytologilaboratoriets verksamhet omfattar mikroskopisk undersökning av celler från inskickade prover.
Verksamheten kan indelas i två huvudgrupper; allmäncytologiska prover, till exempel från finnålspunktioner och vätskor och cervixcytologiska prover (indicerade vaginalprover och gynekologiska cellprovskontroller). Laboratoriet har även en hematologisektion och punktionsmottagning.
På cytologilaboratoriet arbetar biomedicinska analytiker, cytodiagnostiker, sekreterare och läkare tillsammans för att ett prov ska kunna bearbetas, analyseras och en diagnos ska kunna ställas.
Cytologilaboratoriet
Prover som analyseras vid cytologilaboratoriet:
- Benmärg och blod
- Blåssköljvätskor
- Borstprover från bronker och gallgångar
- Cystvätskor
- Exsudat
- Finnålspunktioner
- Gynekologiska cellprover
- Likvor/cerebrospinalvätska
- Sköljvätska och sekret från bronk
- Sputum
- Urin
Gemensamt för alla prover är att efter bearbetning på laboratoriet diagnostiseras av cytodiagnostiker och/eller läkare.
Inga färska/ofixerade prover kan tas emot på laboratoriet efter klockan 15.15 (undantag urin och blåsköljvätskor).
Hematologisektionen
Inom hematologisektionen utförs undersökningar på blod, benmärg, likvor/cerebrospinalvätska, exsudat, lymfkörtlar och annan lymfoid vävnad. Man utför både morfologiska och flödescytometriska analyser samt enzymcytokemiska undersökningar, som medger en klassificering av akuta leukemier och lymfom. I vissa fall kompletteras diagnostiken med immunhistokemiska analyser och molekylärbiologiska analyser.
Prover bör anlända till laboratoriet före kl 13.00 provtagningsdagen. Meddela hematologisektionen (010-358 13 45) att prover kommer för flödescytometrisk analys. Endast akuta prover tas emot på fredagar och dag före helgdag.
Klinisk patologi tar emot vävnadsprover och bortopererade organ eller delar av organ (så kallade preparat). Så gott som alla operationspreparat undersöks för att utesluta eller påvisa cancer eller dess förstadier. Andra sjukliga processer i kroppen kan också avslöjas genom att de avsätter karaktäristiska störningar i vävnadernas byggnad.
Exempel på prover som lämnas hit:
- Hudexcisioner
- Provexcisioner (px)
- Stora och små operationspreparat
För att ge så goda förutsättningar som möjligt för en korrekt diagnos ska alla prover omhändertas så fort som möjligt efter provtagningen. Det senare sker genom att proverna fixeras (konserveras) i formalin, i en volym som är 20 gånger större än preparatets volym. I vissa fall överförs preparat till Klinisk patologi i ofixerat skick för bedömning och analys.
För detaljerad information om provhantering; se vidare i provtagningsanvisningarna.
Vid formalinfixering skall volymen formalin vara 20 gånger större än provmaterialets volym!
Prover som inte är placerade i formalin kan tyvärr inte tas emot på laboratoriet efter klockan 15.15.
Obduktioner utförs vid Länssjukhuset i Kalmar. Om ansvarig läkare skulle önska så kan vederbörande ansvara för och utföra obduktion i Västervik efter överenskommelse med obduktionstekniker.
Obduktioner utförs för att fastställa dödsorsak, kvalitetskontrollera sjukvården, ge rättssäkerhet samt ge hjälp för närstående i sorgearbetet.
Klinisk obduktion
Remiss med begäran om klinisk obduktion skrivs direkt i Cosmic (beställning och svar) och sänds elektroniskt till obduktionsavdelningen i Kalmar. Glöm inte att kryssa i anhörigmedgivande-rutan på remissen.
Vid dödsfall utanför sjukhus ska blanketten "journalblad-dödsfall utanför sjukhus" skrivas i Cosmic. Blanketten kan också skickas med fax till 48254 (internt) eller 010-358 82 54 (externt).
När obduktionen slutförts kallas remitterande och övriga på remissen angivna intresserade läkare till visning av obduktionsfynden om det särskilt framgår av remissen att detta önskemål finns.
Till obduktionsavdelningen kan foster som inte är formalinfixerade sändas för undersökning. Övriga foster som är formalinfixerade transporteras till patologiavdelningen, plan 03 hus 17, Länssjukhuset Kalmar. Fosterintyg ska medfölja varje foster.
Om någon läkare i Västervik skulle önska att själv utföra och ansvara för obduktionen tas kontakt med Larita Vigander på telefonnummer 010-358 61 51 eller 076-14 68 177.
Anhöriga som har frågor gällande dödsorsaker hänvisas till den läkare som har remitterat patienten till obduktion, inte till obduktions-eller patologiavdelningen.
Gällande förordningar är:
SOSFS 1996:28
HSLF-FS 2015:15
Rättsmedicinska obduktioner
Rättsmedicinska obduktioner utförs i Linköping, efter beslut av polismyndighet.
Observera att polismyndighet skall kontaktas i alla fall där misstanke om onaturlig död (död p g a annat än sjukdom) föreligger eller där underlag för denna bedömning saknas.
Punktionsmottagningen tar emot patienter med palpabla förändringar och där en remiss för punktion finns.
Punktionstider måndag till torsdag: 10.00, 11.30, 13.30 och 15.30.
Fredagar: 10.00, 11.30 och 13.30.
Finnålspunktion innebär att cellprov tas från en förändring som kan palperas för att kunna hjälpa till med att ställa en diagnos. Punktionen görs med en mycket tunn nål och går vanligtvis mycket snabbt och med i allmänhet ringa obehag för patienten.
För att en patient ska komma till oss krävs en remiss från hälsocentral, privatläkare, någon av klinikerna på våra sjukhus i länet eller Universitetssjukhuset i Linköping. Remitterande läkare läger in en beställning i Cosmic som vi sedan använder när vi kallar patienten till mottagning brevledes. Man kan även ringa och boka tid samma dag i samband med andra planerade undersökningar.
Vid punktion i samband med mammografi, röntgen och thyreoideascintigrafi ska de senare undersökningarna göras före punktionen och de samordnas i möjligaste mån av respektive klinik.
På laboratoriet för molekylärpatologi, Klinisk patologi, analyseras genetiska förändringar på DNA och RNA nivå i vävnader. Den snabbt växande kunskapen om molekylära förändringar inom olika tumörgrupper gör att molekylärbiologisk diagnostik kan hjälpa till att hitta genetiska biomarkörer inom både diagnostik och behandlingsprediktion. Utbudet av riktade terapier, små molekyler eller antikroppar, inom cancervården ökar och dessa har oftast bara effekt på tumören med vissa genetiska förändringar.
De molekylärpatologiska analyserna utförs med de senaste molekylära metoderna, som t ex NGS (Next Generation Sequencing), på befintligt vävnads- eller cytologiprov vid diagnostillfället eller på remissförfrågan.
Inom laboratoriet arbetar biomedicinska analytiker, molekylärbiologer, sekreterare och läkare tillsammans för att ge patienten en diagnos och förutsättningar till bäst behandling.
För information om provhantering - se provtagningsanvisningarna.
Remisser och rutiner
-
Pdf-dokument
Bårhusmeddelandepdf 56 kb
-
Pdf-dokument
Remiss molekylär human diagnostik (MO-remiss)pdf 212 kb
-
Pdf-dokument
PAD CD remisspdf 107 kb
-
Pdf-dokument
Remiss cervixcytologi, klinisk remiss VSpdf 113 kb
-
Pdf-dokument
Rutin elektroniska beställningar Klinisk patologipdf 2 mb
-
Pdf-dokument
Rutin för etikettering av provkärlpdf 371 kb
Ackreditering
Klinisk patologi är ackrediterad enligt ISO 15189.
Läs om ackrediteringens omfattning
Kontakt
-
Tomasz Gorecki
-
Basenhetschef och medicinskt ansvarig
- tomasz.gorecki@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 82 51
-
Hanna Arvidsson
-
Avdelningschef
- hanna.arvidsson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 13 91
-
Anna Aronsson
-
Avdelningschef
- anna.aronsson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 42 88
Verksamhet | Adress | Telefon |
---|---|---|
Obduktion och bårhus, Kalmar |
Hus 17, plan 2 Länssjukhuset |
010-358 12 52 (fax: 010-358 82 54) |
Bårhus, Oskarshamn | Hus 8, plan 2 Oskarshamns sjukhus |
010-358 21 42 |
Bårhus, Västervik | Hus 05, plan 2 Västerviks sjukhus |
010-358 61 51 |
Cytologilaboratoriet | Hus 17, plan 3 Länssjukhuset |
010-358 12 43 |
Patologilaboratoriet | Hus 17, plan 3 Länssjukhuset |
010-358 12 43 |
Punktionsmottagning | Hus 17, plan 3 Länssjukhuset |
010-358 11 83 |
Hematologisektionen | Hus 17, plan 3 Länssjukhuset |
010-358 13 45 |
Molekylärlaboratoriet | Hus 17, plan 3 Länssjukhuset |
010-358 87 88 |
Faktureringsadress: 1555001