Träffpunkt allmänmedicin
Träffpunkt allmänmedicin är ett forum för allmänläkares professionella utveckling. Av allmänläkare för allmänläkare -med syfte att stärka Region Kalmar läns primärvård med kvalitetsanalys kopplat till allmänläkarens kompetensutveckling.
Träffpunkt allmänmedicin syftar till att stimulera det allmänmedicinska uppdraget och ska vara ett värdeskapande och utvecklande forum för allmänläkare. För att kunna erbjuda allmänheten god allmänmedicin behövs allmänmedicinska team där allmänläkarens kompetens kompletteras.
Våra träffar
Utifrån aktuellt ämne bjuds även andra professioner än allmänläkare in till träffarna för att delta och bidra till den verksamhetsnära kvalitetsdialogen.
Vid varje träff erbjuds en presentation av ett utvalt ämne följt av kvalitetsdialog i den egna verksamheten, eller digitalt tillsammans med andra enheter. Oftast genom indikatorer i Medrave/primärvårdskvalitet.
Centralt är att ställa sig frågor som:
- Känner vi människorna bakom indikatorn?
- Kan vi erbjuda bättre kvalitet genom att ändra på våra arbetssätt för de här människorna?
- Vad blir i så fall våra tre första steg?
Mötestider
Mötestiden för träffpunkt allmänmedicin är torsdagar klockan 08.30-10.00 och mötet sker i Teams. Länk till mötet finns här nedan.
Träffpunkt allmänmedicin 2024
Föreläsare är Arwa Josefsson, specialist i allmänmedicin och psykiatri samt legitimerad psykoterapeut som föreläser om Hälsofrämjande kommunikation.
Föreläsningen belyser hur man som kliniker kommunicerar med sina patienter, både genom verbala och icke-verbala uttryck. Även terapeutiska färdigheter som man kan träna på och implementera kommer tas upp för att främja en positiv interaktion med sina patienter.
Hälsofrämjande kommunikation - Arwa Josefsson.pdf
Hälsofrämjande kommunikation
Upptäck det nya nationella vårdprogrammet om svårläkta sår. Cirka 0,4% av befolkningen har svårläkta sår. Regionalt sårcentrum, ledd av Eva Flobrant håller i denna träff.
Målgrupp: Träffen riktar sig mot distriktsläkare med fokus på diagnostik och differentialdiagnoser vid svårläkta sår. Frågor som vilken kompressionsgrad som bör ordineras, när remiss ska skickas och när peroral antibiotika i tillägg till den lokala behandlingen ska ordineras, är frågor som kommer att tas upp.
Vi kommer fokusera på olika fall med bilder för att ge praktisk förståelse. Specialintresserade är välkomna att delta vid båda tillfällena, 26 september och den 3 oktober.
Utbildningen är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner på arbetsplatsen om hur vi kan förbättra vården för patienter med svårläkta sår. Vad är vi bra på och vad kan vi förbättra?
Upptäck det nya nationella vårdprogrammet om svårläkta sår. Cirka 0,4% av befolkningen har svårläkta sår. Regionalt sårcentrum, ledd av Eva Flobrant håller i denna träff.
Målgrupp: Träffen riktar sig till sjuksköterskor från både regionen och kommunen. Vi kommer att diskutera kontinuitet i vården, olika sårtyper och generella läkningsstrategier med fokus på förband, rengöring, revision och läkningshämmande faktorer.
Vi kommer fokusera på olika fall med bilder för att ge praktisk förståelse. Specialintresserade är välkomna att delta vid båda tillfällena, 26 september och den 3 oktober.
Båda utbildningarna är också utmärkta utgångspunkter för diskussioner på arbetsplatsen om hur vi kan förbättra vården för patienter med svårläkta sår. Vad är vi bra på och vad kan vi förbättra?
Länktips_lakemedel_241119.docx
Verktygslåda för förskrivare_lathund__träffpunkt_allmänmedicin_241121_v2.docx
Föreläsningen hålls av Fredrik Hagerman, distriktsläkare och ordförande för Läkemedelskommittén, tillsammans med Tobias Damgaard, apotekare. Det är en komprimerad version av den uppskattade utbildningen som hölls via Forum för allmänmedicin i Kalmar i februari 2024. Deltagare som gick utbildningen i februari inte behöver närvara vid denna session.
Denna utbildning har varit en av de mest populära under de senaste åren och har fått positiva omdömen med många insikter att ta med sig hem. Under föreläsningen kommer det att delas många tips och tricks som underlättar arbetet, med fokus på Läkemedelsmodulen i Cosmic, Pascal och andra aspekter relaterade till läkemedelshantering.
Träffpunkt allmänmedicin 2023
Program för datum kommer.
Målgrupp: Allmänläkare och du som arbetar med med akuta luftvägsinfektioner i verksamheten.
Förberedelse: Antibiotikasmart.se rekommenderas till de som inte gjort den tidigare eller för länge sedan.
Föreläsare: Anna Moberg, allmänläkare PhD, Linköping- Doktorsavhandling Diagnostik av nedre luftvägsinfektioner i primärvård
Tips till fördjupning: FoKUS tema - Infektion: Bronkit och pneumoni | Primärvårdskvalitet | SKR
Kvalitetsdialog
I Medrave finns några PVQ-indikatorer av intresse.
Bronkit: Inf22, Inf23 och Inf24
Pneumoni: Inf18, Inf19, Inf20, Inf21 och Inf33
I medraves egen rapport/statistiska/diagnoser/grupperade – kan ni titta på luftvägsinfektioner och få en överblick över vilka diagnoser som vanligen används i verksamheten.
Det kan vara ett bra underlag för er kvalitetsdialog.
Utifrån er kvalitetsdialog, svara på följande frågor:
Vad behöver ni jobba vidare med?
Hur ska ni göra för att komma vidare?
Denna handlingsplan skickas till Ola Nordqvist, senast 6 april för godkänt deltagande.
13.00 – 14.00 Föreläsning med professor Anders Rosengren- Hållbar hälsa.
13.00 – 14.30 Smärtläkare Mats Karlsson – Fysiskt status vid långvarig smärta, del 1.
Presentationen - Undersökning av smärtprocessen
Se mötet i efterhand med smärtläkare Mats Karlsson – Fysiskt status vid långvarig smärta, del 1.
Smärtläkare Mats Karlsson – Fysiskt status vid långvarig smärta, del 2.
Torsdagen den 14 september klockan 08.30-10.00
Se föreläsningen med Mats Karlsson
Fysisk status vid långvarig smärta
Den tredje delen i Fysisk status vid långvarig smärta består av ett halvdagsseminarium med fokus på undersökningsteknik. Vi kommer att träna undersökning på varandra så var förberedd med tex linne och shorts.
Bakgrund
En vanlig orsak till besök i primärvården är smärta från rörelseapparaten. Många patienter beskriver en långvarig smärtproblematik där en tidig medicinsk bedömning är av stor vikt för en riktad individuell åtgärd/behandling och en samordnad rehabiliteringsplan för dessa individer.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till distriktsläkare samt ST-läkare i allmänmedicin och kommer att innehålla teori/praktik i status och undersökningsteknik för att identifiera och skilja mellan nociceptiv, neuropatisk och nociplastisk samt refererad/projicerad smärta. Patientfall, differentialdiagnos och utredningsgång diskuteras.
För att främja tidig samverkan i vårdförloppet och göra en samordnad rehabiliteringsplan kommer även lokala sjukgymnaster/ fysioterapeuter att delta.
Anmälan
Du anmäler dig till den ort och det datum som passar. Anmälan är bindande och det är begränsat antal platser vid varje tillfälle.
Du anmäler dig genom att skicka ort och datum till: gun.eek@regionkalmar.se.
Kalmar
Datum: Torsdag 28 september kl. 13.00-17.00, alternativt fredag 29 september kl. 08.00-12.00. Anmälan sker senast 18 september.
Var: Sveaplan, Rehab Söder, Södra Malmgatan 6, Kalmar
Västervik
Datum: Torsdag 9 november kl.13.00-17.00, alternativt, fredag 10 november kl. 08.00-12.00. Anmälan sker senast 25 oktober.
Var: Samrehab, Distriktsrehab, sjukhuset i Västervik
Vimmerby
Datum: Onsdag 18 oktober kl. 13.00-16.00, alternativt torsdag 19 oktober kl. 08.00 -11.00. Anmälan sker senast 2 oktober.
Var: Samrehab, Distriktsrehab, Hälsocentralen Vimmerby
Oskarshamn
Datum: Torsdagen den 19 oktober kl. 13.00-17.00, alternativt fredagen den 20 oktober kl. 08.00-12.00. Anmälan sker senast 2 oktober.
Var: Samrehab, Repslagarhuset Oskarshamn.
Funktionella besvär: Om att inkludera hellre än att exkludera.
Arwa Josefsson, specialist i allmänmedicin och psykiatri samt legitimerad psykoterapeut. Torsdagen den 16 november klockan 08.30-10.00
Uppåt varannan person som söker sjukvård presenterar funktionell problematik.
Ändå upplever många läkare att de saknar språk och verktyg för sammanhängande diagnostik, handläggning och begripliga förklaringsmodeller för patientgruppen.
Föreläsningen går igenom vad funktionella besvär är, hur vi ringar in dem och hur vi kan öva på gynnsam handläggning i primärvården.
Presentation om funktionella besvär -Om att inkludera hellre än att exkludera 241123.pdf
Se föreläsningen med Arwa Josefsson
Träffpunkt allmänmedicin 2022
Temat för höstens första träffpunkt allmänläkare är utmattningssyndrom – diagnostik, förhållningssätt och samordnade behandlingsstrategier. Fokus ligger på samordnade behandlingsstrategier och inbjudan riktar sig till medarbetare som möter patienter med stressrelaterade symtom.
Föreläsare är Arwa Josefsson, specialist i allmänmedicin och psykiatri samt legitimerad psykoterapeut och föreläser om utmattningssyndrom.
Ta del av Arwa Josefssons ppt-bilder.
Se inbjudan som skickades ut i samband med träffpunkt allmänläkare.
Arwa Johansson om utmattningssyndrom
Föreläsare är Mats Rothman, överläkare ortopedi, leg psykoterapeut, Smärtrehab Västmanland.
Smärt- och aktivitetskartläggning patient.docx
Smärt- och aktivitetskartläggning.xlsx
På sidan för beroendeframkallande läkemedel kan du läsa mer om hur vi jobbar med BFL i Region Kalmar län.
Beroendeframkallande läkemedel
Se föreläsningen med Mats Rothman
Målgrupp
Allmänläkare och de som arbetar med sårvård i verksamheten.
Förberedelser
Kan varmt rekommendera webutbildningen Sårsmart - Sårdiagnostik och sårbehandling.
Föreläsare
Magnus Falk allmänläkare, professor i allmänmedicin Linköping – hudinfektioner – (fokus på erysipelas och hudinfektion uns).
Ulrika Nyhammar, allmänläkare och hållbarhetsstrateg i Region Värmland. Om att arbeta med sårvård med fokus på hållbarhet. Ulrika fick SLS hållbarhetspris 2022 för arbetet Hållbar vårdcentral.
Se föreläsningen med Ulrika Nyhammar och Magnus Falk
Hållbarhet och svårläkta sår
Kvalitetsdialog
I Medrave finns några PVQ-indikatorer av intresse.
Bensår: Be01 -förekomst, Be02- etiologisk diagnos och Be03 – kompression vid venösa sår
Hud och mjukdelsinfektioner: Erysipelas, karbunkel och hudinfektion uns.
I medraves egen rapport/statistiska/diagnoser/grupperade – kan man titta på hudens och mjukdelarnas sjukdomar och få en överblick över vilka diagnoser som vanligen används i verksamheten, viket kan vara ett bra underlag för er kvalitetsdialog.
Föreläsare är Per Wallin, specialistläkare på infektionskliniken i Kalmar som är delaktig i arbetet med ”PSV sepsis” och ”säker sepsis”.
Diskussionsunderlag – samverkan kring rehabilitering av patienter som vårdats för sepsis
Se föreläsningen med Per Wallin
Kontakt
Redaktionen för Träffpunkt allmänmedicin är förankrad i MAL-nätverket.
-
Inger Landgren
-
Chefläkare primärvårdsförvaltningen
- inger.landgren@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 23 47
-
Irene Sjöberg
-
Områdeschef
- irene.sjoberg@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 24 39
-
Mattias Alvunger
-
Basenhetschef
- mattias.alvunger@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 47 20
-
Sofia Eriksson
-
Distriktsläkare
- sofia.eriksson2@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 88 70