Samordnad individuell plan (SIP)
En Samordnad Individuell Plan (SIP) ska göras när den enskilde har behov av samordning av insatser från socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Detta gäller vuxna som barn som har behov av insatser från både kommun och region. En SIP kan göras oavsett om den enskilde är inskriven i slutenvården eller är hemma.
Praktiska anvisningar
Dokumentation
Den samordnande individuella planen dokumenteras i Cosmic LINK när regionens medarbetare deltar.
Registreringsanvisningar i Cosmic
När någon av länets kommuner kallar till SIP med, eller utan, Region Kalmar läns medverkan kan nedanstående blanketter användas. Dock kan ett SIP möte dokumenteras i Cosmic link även om regionen inte är medverkande.
Det är oss det handlar om - en film om SIP för medarbetare
Filmen kan användas som en introduktion eller ett diskussionsmaterial kring hur man på arbetsplatsen använder sig av SIP.
Förslag på frågor som kan ställas efter filmen:
- Vad tycker du definierar ett bra SIP-möte?
- Vilka är framgångsfaktorerna för en väl fungerande SIP enligt din erfarenhet?
- Vad ser du som viktigt i förberedelserna för SIP-mötet?
- Finns det något i din organisation som behöver förbättras kring SIP – i så fall vad?
- Hur gör ni den enskilde delaktig i dennes SIP? Dela med dig av ditt bästa tips på att göra den enskilde till mötets huvudperson.
- Vad krävs av mötesledaren i ett bra SIP-möte?
PPT-presentation med diskussionsfrågor
Digital utbildning om SIP
Nu finns en introduktionsutbildning om SIP i kompetensportalen Ping Pong:
Du kan också ladda ner utbildningsmaterialet och använda själv på till exempel en arbetsplatsträff:
Informationsmaterial till invånare
Det finns tre foldrar om SIP som riktar sig till olika målgrupper.
Patientinformation SIP - Barn och unga
Patientinformation SIP - Vuxna
Patientinformation SIP - Äldre
Vanliga frågor och svar
En samordnad individuell plan (SIP) är en plan som samordnar insatser för personer som har behov av stöd från olika vård-, stöd- och omsorgsgivare. Rätten till en SIP finns med i socialtjänstlagen och hälso-och sjukvårdslagen.
Alla, oavsett ålder eller problematik, som har behov av hjälp och stöd från olika instanser, som socialtjänst, hälso-och sjukvård ska erbjudas en SIP.
Personen som planen gäller ska lämna sitt samtycke. Detta görs genom att den enskilde fyller i en samtyckesblankett.
Du som arbetar inom socialtjänst, skola eller hälso- och sjukvård ska ta kalla till en SIP när du bedömer att insatser behöver samordnas för att någon ska få sina behov tillgodosedda. Den som tar initiativ och kallar till ett SIP möte har också ett ansvar för att planera mötet. Detta görs tillsammans med den som mötet gäller. En patient eller brukare kan också själv initiera en SIP, eller en närstående eller vårdnadshavare. För personer som varit inlagda och ska skrivas ut från sluten hälso- och sjukvård är det den fasta vårdkontakten som kallar till en SIP när det finns behov av det. Arbetet med SIP ska påbörjas utan dröjsmål, inom några dagar.
För stöd och hjälp i hur du planerar ett SIP-möte se Praktiska anvisningar SIP:
Samordnad individuell plan (SIP) - Vårdgivare Region Kalmar län
Organisatoriska samverkansfrågor, som till exempel ekonomi, kostnadsansvar och ansvarsfördelning, bör inte diskuteras på ett SIP-möte framför den enskilde. Om det finns behov av att diskutera liknande frågor ska detta göras på ett förmöte.
Den samordnande individuella planen dokumenteras i Cosmic LINK när regionens medarbetare deltar. Dock kan ett SIP möte dokumenteras i Cosmic link även om regionen inte är medverkande.
När någon av länets kommuner kallar till SIP med, eller utan, Region Kalmar läns medverkan kan nedanstående blanketter användas.
Det är viktigt att alla som deltar ifrån region och kommun dokumenterar sin del av planen. Planen skrivs ut och ges till den enskilde.
Skype är det som bedöms som säkrast.
För mer information se praktiska anvisningar säkra digitala möten: