Mässling (morbilli)

Anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Mässling orsakas av morbillivirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Smitta kan ske från 4 dygn före debut av utslag till och med 4 dygn efter utslagen uppträtt. Personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma under betydligt längre tid. Det räcker att vistas i samma rum som en person med mässlingen, och upp till 2 timmar efter patienten lämnat rummet, för att smittas.

Mässling är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom i länder med låg vaccinationstäckning. Dödligheten kan vara hög hos spädbarn. Mässling förekommer nuförtiden sällan i Sverige på grund av ett väl fungerande allmänt vaccinationsprogram.

Genombrottsinfektion (klinisk infektion trots vaccination) kan förekomma, varför diagnosen ska misstänkas även hos vaccinerade individer med relevanta symtom. Genombrottsinfektion medför sannolikt ingen eller mycket låg smittrisk.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Smittspårning 
  3. Anmälan

Medicinskt omhändertagande

Vid misstanke om mässling ska patienten isoleras och infektionsbakjour och smittskyddsläkare omedelbart kontaktas. Den läkare som misstänker diagnosen ansvarar för att kartläggning av exponerade hushållskontakter, anhöriga, andra exponerade i samhället, medpatienter och personal initieras omgående.

Personer som misstänker att de blivit smittade av mässling ska inte söka vård akut utan i stället kontakta 1177 på telefon och få instruktioner om var de ska ta vägen och hur de ska ta sig dit. En person med misstänkt mässling bör undvika allmänna transportmedel och väntrum.

Provtagning för mässling

Provtagning för mässling (morbilli) bör ske omedelbart vid misstanke (efter diskussion med infektionsläkare). Prov skickas via mikrobiologen i Kalmar till externt laboratorium. Kontakta läkare på mikrobiologen (010-358 14 41) före provtagning för optimal hantering. Vid klinisk misstanke om mässling ska provtagning utföras enligt nedan. Beställ prov via externa analyser i Cosmic. Ange provtagningsdatum, remitterande läkare (namn och telefon), anamnes/klinisk bild och vaccinationsstatus om det är känt.

  • I första hand rekommenderas svalg- eller nasofarynxsekret för påvisning av virus med PCR-analys. Samtidigt taget urinprov kan vara av värde för att öka sannolikheten att påvisa virus. Det är också möjligt att påvisa virus i serum med PCR. Eftersom virus är värmekänsligt ska provet hållas kylt.
  • Diagnostiken bör kompletteras med serologi (antikroppspåvisning) (Morbillivirus IgM, IgG serologi aktuell infektion?). Ett negativt IgM utesluter inte mässling om provet är taget tidigt i förloppet.

Positiva prov telefonbesvaras. Slutsvar skickas direkt till remitterande från analyserande laboratorium.  

Smittspårning

Vid varje inträffat fall ska smittspårning ske skyndsamt för att identifiera individer som utsatts för smitta men saknar skydd. Den som tidigare haft mässlingen och den som är vaccinerad med två doser mässlingsvaccin har ett fullgott skydd mot sjukdomen. Övriga individer rekommenderas postexpositionsprofylax i form av vaccin eller gammaglobulin. Vid akut vaccination efter mässlingsexponering behövs inga särskilda hygienrutiner.

Smittskyddsläkarföreningens rekommendationer för användning av immunglobuliner som postexpositionsprofylax

Ansvaret för smittspårningen vilar på behandlande läkare. Vid smittspårning av mässling involveras smittskydd, vårdhygien och infektionskliniken som bistår med stöd och råd kring bedömning av immunitet, behov av postexpositionsprofylax och avstängning respektive återgång till arbete inom hälso- och sjukvård. 

Smittskyddsåtgärder kring ett identifierat mässlingsfall kan bli omfattande och postexpositionsprofylax behöver ges skyndsamt.

Exponerad hälso- och sjukvårdspersonal

Exponerade medarbetare med osäker immunitet ska ta en serologi inom 7 dagar efter exponering.

  • Om provsvar inte har anlänt dag 5 efter exponering ska medarbetaren stängas av i väntan på provsvar.
  • Om serologin visar att medarbetaren har antikroppar kvarstår medarbetaren i arbete.
  • Om serologin visar att medarbetaren inte har tillräckliga antikroppar stängs medarbetaren av från arbete från dag 5-21 efter exponering, enligt Allmänna Bestämmelser (AB) § 10 mom 4.

Exponerad hälso- och sjukvårdspersonal som utvecklar feber eller utslag ska stängas av från allt arbete till och med fyra dygn efter utslagets debut. Detta gäller även personal som inte direkt vårdar patienter samt sjukhusgemensam servicepersonal.

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad för läkare – Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient – Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient på arabiska - Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient på engelska - Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient på somali - Smittskyddsläkarföreningen

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

Kostnadsfrihet

Ingen kostnadsfrihet föreligger eftersom sjukdomen inte är allmänfarlig. Smittskyddsläkaren kan dock besluta om avgiftsfrihet i vissa lägen.

Affisch till mottagningar

"Stopp. Smittspridning" - affisch som mottagningen kan sätta upp på dörren

Kontakt

Smittskyddsläkaren