Giardia
Giardiainfektion är en allmänfarlig sjukdom som är både anmälningspliktig och smittspårningspliktig.
Giardia är en tarmparasit som kan orsaka diarré, illamående, gaser och uppkördhet i buken. Man kan även vara smittad utan att märka det. Smittvägen är vanligtvis via mat eller dryck som innehåller parasiten men smitta kan även ske från person till person.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Ge patienten information om giardiainfektion, inklusive hur det smittar – se smittskyddsblad för läkare. Antibiotikabehandling ges såväl vid symtom som till asymtomatiska bärare. Vid behandlingssvikt eller frågor kring behandling kontakta infektionskonsult. Om flera fall i samma familj är det en fördel att behandla alla samtidigt.
Förhållningsregler
Ges muntligt och skriftligt – se smittskyddsblad till patienter. Barn med diarré ska inte vara på förskola, men kan som regel återgå till barnomsorgen om de är stabilt symtomfria efter antibiotikabehandling. Förskolebarn ska provtas cirka tre veckor efter att antibiotikabehandlingen avslutats. Övriga individer som är antibiotikabehandlade och symptomfria kan återvända trots riskyrke, se dokumentet smittfriförklaring vid tarmsmitta nedan.
Smittspårning
Provta kontakter med symtom samt symtomfria kontakter inom hushållet som har riskyrke eller är förskolebarn. Om det gäller ett förskolebarn är det viktigt att ta reda på namn på förskolan och om barnet varit där med symtom.
Kartlägg noggrant vad patienten ätit dygnen innan sjukdomsdebuten. Eventuella matrester/förpackningar som kan ha samband med sjukdomen kan sparas i en plastpåse i kylen. Smittskyddet tar vid behov kontakt med patient och livsmedelsinspektör i kommunen för provtagning av maten.
Frågor till patienten samt åtgärder – se smittskyddsblad för läkare.
Smittskyddsblad
Tarmsmitta, hygienråd för patient
Smittskyddsbladet för patient finns översatt till 11 språk. Du hittar dessa på Smittskyddsläkarföreningens webbplats.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Viktigt att uppge namn på förskolan om barnet har varit där med symtom. Det är även viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.
Kostnadsfrihet
Vård, provtagning och behandling för giardiainfektion ska vara kostnadsfri för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom
Regionala riktlinjer och rutiner
-
Pdf-dokument
Smittfriförklaring vid allmänfarliga mag-tarminfektioner - Riktlinjepdf 206 kb pdf 206 kb
-
Pdf-dokument
Formulär avseende mag tarmsjukdomarpdf 361 kb pdf 361 kb
-
Pdf-dokument
Riktlinje för hälsoundersökning och handläggning av provsvar av asylsökande, flyktingar m. fl. med avseende på smittsamma sjukdomarpdf 496 kb pdf 496 kb
Kontakt
-
Ingrid Gunn
-
Smittskyddssjuksköterska
- ingrid.gunn@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 37