Skolor och förskolor

Det är inte möjligt att undvika spridning av alla infektioner i förskolemiljön, men det går att minska risken för smittspridning av vissa infektioner. Det i sin tur kan främja såväl barnens som personalens hälsa, och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten.

Inom förskolan kan smittkedjor brytas genom att verksamheten har och följer rutiner för hygien, städning, livsmedelshantering och utomhusvistelse. Att barn vaccineras enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet är också mycket viktigt, liksom att barn som är sjuka stannar hemma.

Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta – Folkhälsomyndigheten

Information om sjukdomar

Fakta och råd om infektioner hos barn finns på 1177.se

MRSA i förskola - information till förskolepersonal

Checklista för hygien och smitta i förskolan

Blodburen smitta hos barn och ungdomar
Riktlinje som beskriver smittvägar, rutiner samt sekretess vid handläggning av barn och ungdomar med blodburen smitta i skola och förskola.

Vid utbrott på en förskola

Utbrott av smitta innebär att fler sjukdomsfall än vanligt har inträffat. Det kan också innebära enstaka fall av en smitta med risk för stor spridning eller allvarliga konsekvenser. För att man ska kalla det utbrott kan alltså antalet smittade vara både några enstaka eller för vissa sjukdomar en tredjedel eller fler av barnen (eller förskolepersonalen). 

Mallar för förskolor:

Vaccinationer

Barnvaccinationsprogram - Allmänt program för barn – Folkhälsomyndigheten 

Infografik om effekten av vaccinationsprogram – Folkhälsomyndigheten