Skolor och förskolor
Det är inte möjligt att undvika spridning av alla infektioner i förskolemiljön, men det går att minska risken för smittspridning av vissa infektioner. Det i sin tur kan främja såväl barnens som personalens hälsa, och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten.
Inom förskolan kan smittkedjor brytas genom att verksamheten har och följer rutiner för hygien, städning, livsmedelshantering och utomhusvistelse. Att barn vaccineras enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet är också mycket viktigt, liksom att barn som är sjuka stannar hemma.
Information om sjukdomar
Fakta och råd om infektioner hos barn finns på 1177.se
MRSA i förskola - information till förskolepersonal
Checklista för hygien och smitta i förskolan
Blodburen smitta hos barn och ungdomar
Riktlinje som beskriver smittvägar, rutiner samt sekretess vid handläggning av barn och ungdomar med blodburen smitta i skola och förskola.
Vid utbrott på en förskola
Utbrott av smitta innebär att fler sjukdomsfall än vanligt har inträffat. Det kan också innebära enstaka fall av en smitta med risk för stor spridning eller allvarliga konsekvenser. För att man ska kalla det utbrott kan alltså antalet smittade vara både några enstaka eller för vissa sjukdomar en tredjedel eller fler av barnen (eller förskolepersonalen).
Mallar för förskolor:
- Kartläggning av magsjuka bland personal
- Kartläggning av magsjuka hos barn
- Kartläggning av infektion hos personal
- Kartläggning av infektion hos barn
Vaccinationer
Barnvaccinationsprogram - Allmänt program för barn – Folkhälsomyndigheten
Infografik om effekten av vaccinationsprogram – Folkhälsomyndigheten
Information på andra webbplatser
-
Tillsynsvägledning skolor och förskolor – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan och förskolan – Till dig som driver en skola eller förskola – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Sjukdomar, smitta och mikrobiologiska risker – Arbetsmiljöverket ( länk till annan webbplats)
-
Smittrisker (AFS 2018:4), föreskrifter – Arbetsmiljöverket ( länk till annan webbplats)
-
Säkra måltider – Livsmedelsverket ( länk till annan webbplats)
-
Offentlig säker mat – SKR ( länk till annan webbplats)
-
Folke frågar om virus och bakterier – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)