Beredskap och utbrott
Smittskyddsläkaren i Kalmar län utgör den förvaltningsmyndighet inom Kalmar län som ska tillgodose befolkningens behov av skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar i enlighet med smittskyddslagen.
I smittskyddsläkarens samlade smittskyddsansvar ingår ledning, planering, samordning och organisering av smittskyddsarbetet i regionen. En viktig del i uppdraget är arbetet kring beredskap för smittorelaterade händelser i länet. Enligt smittskyddslagen ansvarar varje region för att behövliga smittskyddsåtgärder vidtas.
Pandemiplan
Syftet med planen är att skapa ramar för ledning, planering, samordning och organisation i samband med ett större utbrott, en epidemi eller pandemi i Kalmar län. Planen är av generell karaktär och utgör en grund vid ett större utbrott, en epidemi eller en pandemi. I varje verksamhets kontinuitetsplanering bör det ingå att fundera på hur verksamheten skulle hantera ett större utbrott, en epidemi eller en pandemi. Det gäller till exempel beredskap för personalbortfall, varuförsörjning eller hur man hanterar en större mängd smittade patienter.
Plan för större utbrott, epidemier och pandemier i Kalmar län
Utbrottsgrupp
Riktlinje som beskriver etableringen av en utbrottsgrupp, dess sammansättning och olika aktörers ansvarsförhållanden i samband med utbrott inom hälso- och sjukvård och omsorg för att förhindra smittspridning och sjukdom inom hälso- och sjukvård och omsorg.
Riktlinje för etablering av utbrottsgrupp inom hälso- och sjukvård och omsorg
Högsmittsamma allvarliga infektioner
Region Kalmar läns plan för högsmittsamma allvarliga infektioner som till exempel ebola och mers finns på regionens intranät (behörighet krävs).
Styrdokument inom ämnet kris och säkerhet - Intranät Region Kalmar län
Riktlinje för pulverbrev
Riktlinjen beskriver hur en händelse med en försändelse innehållande misstänkt farligt ämne ska hanteras inom Region Kalmar län. Smittskyddsläkarens riktlinje är ett övergripande dokument och varje verksamhet inom Region Kalmar län ansvarar för att ha en egen lokal rutin för att hantera postförsändelser. Dessutom behöver vissa av regionens verksamheter ha en rutin för omhändertagande av exponerade personer.
Riktlinje för hantering av pulverbrev
Misstanke om smittsam djursjukdom
Smittskyddsläkaren och länsveterinären i Kalmar län har utarbetat en rutin för kontakt mellan smittskyddsläkaren och länsstyrelsen vid misstanke om smittsam djursjukdom som även kan utgöra ett hot mot människors hälsa. Rutinen gäller för smittskyddsläkaren och länsveterinären i Kalmar län samt tjänsteman i beredskap (TiB) i Region Kalmar län och på Länsstyrelsen Kalmar län.