Vård- och insatsprogram psykisk hälsa

Vård- och insatsprogrammen (VIP) bygger på nationella riktlinjer och är utformade för att möta behovet av kunskap i eller inför mötet mellan personal och individ.

Varje vård- och insatsprogram kan anpassas så att du får just den information du behöver för din verksamhet, yrkesroll och situation.

De nationella vård- och insatsprogrammen är en satsning från Sveriges kommuner och regioner på att förbättra möjligheterna för kommunerna och regionerna att bedriva en god och säker vård och omsorg, baserad på kunskap.

Röster om vård och insatsprogrammen 

Camilla Freedeke, socialchef i Kalmar kommun

Charlotte Tebrell, sjuksköterska inom psykiatrin

Case: Så kan du använda VIP i din verksamhet

Digital utbildning i Ping Pong

Nu finns även en digital utbildning i Ping Pong om de nationella vård-och insatsprogrammen. Utbildningen kan genomföras när det passar dig och tar cirka 25 minuter.

Till introduktionsutbildningen i Ping Pong

Användarguide

Film som visar hur du använder dig av insatsprogrammen

Lanserings- och stödmaterial

Sydöstra sjukvårdsregionen har tagit fram material som stödjer implementering av vård- och insatsprogrammen: 

Webbplats lansering VIP sydöstra sjukvårdsregionen 

Lansering VIP schizofreni

Införande av nationellt vård- och insatsprogram: Schizofreni- och schizofreniliknande tillstånd - lanseringskonfererens

Vårdförlopp schizofreni 

Lansering VIP ADHD

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för adhd 

Instruktionsvideo VIP ADHD

Vad är VIP ADHD - Attention förklarar

Annika Sandberg, verksamhetschef HSL/chef för elevhälsan Växjö, berättar om VIP 

VIP självskadebeteende

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för självskadebeteende 

Vårdförlopp självskadebeteende 

VIP depression/ångest

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för depression och ångestsyndrom 

Vårdförlopp depression 

VIP missbruk/beroende

Lanseringskonferens för nationellt vård- och insatsprogram för missbruk och beroende 

Informationsmaterial

Folder med målgrupp medarbetare

Folder med målgrupp invånare/brukare

Folder med målgrupp lärosäten

APT-material - PPT-presentation om vård- och insatsprogrammen

Case: Så kan du använda VIP i din verksamhet

Bakgrund 

Vård- och insatsprogrammen (VIP) bygger på nationella riktlinjer och är utformade för att möta behovet av kunskap i eller inför mötet mellan personal och individ.

Nationella riktlinjer som har som målgrupp personer med uppdrag i ledning och styrning, beskriver vad för stöd, behandlingar och metoder som är viktigast att satsa på eller avveckla. Vård- och insatsprogrammen är anpassade för medarbetare, med fokus på hur en insats utförs. Vård- och insatsprogrammen har som målsättning att vara ett heltäckande webbaserat kunskapsstöd.

Nationellt programområde psykisk hälsa (NPO) ansvarar även för att ta fram vårdförlopp. Det är ytterligare en del i arbetet mot en jämlik, effektiv, sammanhållen och personcentrerad vård. Syftet med vårdförloppen är att patienter ska uppleva en mer välorganiserad och helhetsorienterad process men tydliggör när en insats utförs.

Om vi använder bästa möjliga kunskap i mötet mellan personal i skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård och individen ökar förutsättningarna för ett bra bemötande och rätt insatser utifrån individens behov. 

Varje vård- och insatsprogram kan anpassas så att du får just den information du behöver för din verksamhet, yrkesroll och situation. Innehållet är även till för invånarna, att söka information för egen eller anhörigas del.

VIP kan användas både av medarbetare ute i vården, kommunala verksamheter och skola. I VIP finns ständigt uppdaterad kunskap och evidensbaserade metoder. Innehållet i VIP:arna kan användas i ex framtagande av regionala/lokala rutiner, utbildningsmaterial, skapande av mallar, överenskommelser mellan region/kommun. 

  • I VIP finns information för dig som barnmorska i hur du gör en orosanmälan till socialtjänsten om du möter en ungdom som visar tecken på att bli utsatt för våld i nära relation.
  • I VIP finns information som kan ge dig verktyg i hur du på bästa sätt kan bemöta en person som har en schizofrenidiagnos.
  • I VIP finns stöd för dig som arbetar inom primärvården kring vilka behandlingar och stöd som primärvården bäst kan erbjuda en invånare med skadligt bruk av alkohol.
  • I VIP finns information kring hur vården på bästa vis kan stötta anhöriga till patienter med demensdiagnos och vikten av att erbjuda information och samtalsstöd.
  • I VIP finns strukturerade frågor och information gällande suicidriskbedömning av patienter, bland annat inom primärvården.
  • I VIP finns beskrivet tidiga tecken på spelberoende/samsjuklighet och vikten av att använda sig av strukturerade bedömningsfrågor i mötet med patienten.
  • I VIP adhd får ni som skolpersonal tips på hur ni kan tillgängliggöra lärmiljön, ex tydliggöra dagen, skapa struktur, ge stöd i samspel och lek och vilka hjälpmedel som kan vara pedagogiska och lämpliga att använda i samspel. Ni får även stöd och tips på hur ni kan prata med vårdnadshavare.

Kontakt

  • Sofia Ludvigsson
  • Utvecklingsledare Missbruk och Psykisk hälsa, Kommunförbundet i Kalmar län
  • Telefonnummer

    010-357 06 77