Lathund för vård till asylsökande, flyktingar, papperslösa och EU
Olika grupper av utlandsfödda omfattas av olika regler och avgifter. Lathunden ger information om det som gäller vård och tandvård till asylsökande, flyktingar, papperslösa och EU-migranter.
Asylsökande - vård och tandvård
Den som är vuxen och söker asyl, eller vistas i Sverige utan tillstånd, ska få sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Personer under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn som är bosatta i regionen.
Läs mer om vad som gäller kring avgifter, tandvård, LMA-kort, rättigheter och tolkfrågor på 1177.se
Personer som inte har svenskt personnummer måste få ett reservnummer i Region Kalmar län för att kunna registreras i Cosmic.
Kontrollera om det finns reservnummer
När en patient utan svenskt personnummer besöker sjukvården ska man alltid först kontrollera om personen redan har ett reservnummer i Cosmic: Skriv in födelsedatum (år-månad-dag, t ex 501207) i förstanamnsrutan för att hitta eventuellt reservnummer.
Har patienten genomgått den inledande hälsoundersökningen hos Asyl- och flyktinghälsovården har de fått ett reservnummer där. Asyl- och flyktinghälsovården ger ut ett "patientkort" som intygar att innehavaren har genomgått hälsoundersökning samt uppgifter om reservnummer om det skapades ett sådant vid hälsoundersökningen.
Nyfödda får reservnummer
Var observant på att små nyfödda automatiskt får ett BB-nummer utfärdat i mammans efternamn. Kontrollera därför extra så att små nyfödda inte får fler än ett reservnummer.
Skapa reservnummer
Reservnummer skapar man endast om patienten inte har reservnummer sedan tidigare. Riktlinje och instruktion för att söka eller skapa reservnummer samt instruktionsfilm finns i Cosmics instruktioner på Navet.
När en person får svenskt personnummer och fyra sista siffror ska journal sammankopplas med tidigare reservnummerjournal. Ring IT/Cosmicsupporten, anknytning 840 38.
Relaterad information
Läs mer om att kontrollera och skapa reservnummer samt sammankoppla journaler i "Riktlinje hantering av reservnummer i Cosmic" (intranätet)
Instruktionsfilmer för Cosmic:
Länets Asyl- och flyktinghälsovård (inom Primärvårdsförvaltningen) erbjuder alla asylsökande, flyktingar m.fl. en kostnadsfri inledande hälsoundersökning med avseende på smittsamma sjukdomar. Detta förutsatt att de inte har gjort hälsoundersökningen tidigare på annan ort i Sverige. Undersökningen är frivillig.
Vid hälsosamtalet och undersökningen kan det komma fram information som är värdefull för andra mottagningar och kliniker. Se Cosmic-journalen under LKL-primärvården-asyl och flyktinghälsovården.
Utförlig beskrivning och riktlinje för prov ihop med asylsökandes hälsoundersökning finns på Samarbetsportalen - Smittskydd.
Patientkort till dem som gjort hälsoundersökning
Asyl och flyktinghälsovården ger ut ett "patientkort" som intygar att innehavaren genomgått hälsoundersökning. På kortet står också reservnummer och det skapades ett sådant vid hälsoundersökningen.
Kortet har inget foto och gäller därför bara i samband med uppvisande av ID-handling/LMA-kort. Kontrollera uppgifterna på kortet då det förekommer att man förväxlar korten i hemmet.
På 1177.se finns aktuell information om kostnader i vården för den som är asylsökande eller saknar tillstånd att vistas i Sverige.
Fakturabetalning
Asylsökande betalar sina sjukvårdsbesök med faktura. Vårdpersonal får lägga in den asylsökandes adress i Cosmic vid besöket.
Om adressen är fel eller om patienten flyttar går fakturan i retur till ekonomiservice. Ekonomiservice gör ny sökning på rätt adress. Hittas inte adressen går fakturan till inkasso. Det gäller samtliga fakturor över 20 kr. Om varken ekonomiservice eller inkassoföretaget hittar rätt adress skrivs ärendet av som "okänd trots efterforskning". Patienten hamnar inte hos Kronofogdemyndigheten.
Kontantbetalning av fakturor
Asylsökande kan behöva betala sina fakturor kontant då de inte är berättigade att öppna bankkonto och därför inte kan sköta sina räkningar via internetbank eller likande. De har då möjlighet att betala fakturor med jämna pengar på, i första hand, följande fyra ställen:
- Asyl- och flyktingmottagningen i Hultsfred
- Informationen, Länssjukhuset
- Informationen, Oskarshamns sjukhus
- Centralkassan, Västerviks sjukhus
Reservrutin
I de fall asylsökande har svårt att ta sig till något av ovanstående ställen finns reservrutin att ta till för övriga mottagningar för att kunna hantera kontant betalning. Läs mer om reservrutinen här.
Återbetalning till asylsökande vid feldebitering
Asylsökande kan behöva komma till vårdmottagning/sjukhuskassa för återbetalning av pengar i de fall det skett feldebitering. Anledningen är att asylsökande nekas utbetalning på bank eller bankombud då de inte äger giltig legitimation (LMA-kort klassas inte som giltigt)
- Rutinen för återbetalning blir då:
Kontrollera avin och stäm av mot LMA-kort eller "intyg om rätt till LMA-kort". Finns inget av dessa två alternativ får personen återkomma. Finns LMA-kort stäm också av att det står "utbetalning från bg 833-3007" - Kontrollera datum så avin fortfarande gäller. Ligger slutdatum nära i tiden (2-3 dagar) kontakta ekonomiservice på kundgruppen@regionkalmar.se eller ring Pernilla Engström, anknytning 841 17.
- Behåll avin som ett kvitto för regionen att beloppet utbetalats. Betala aktuellt belopp i kontanter.
- Anteckna på avin det nummer som finns på aktuell värdepåse varifrån ni har tagit kontanterna.
- Skicka sedan avin, med rätt "pås-nummer", i redovisningen till ekonomiservice.
Höga vårdkostnader för asylsökande - ansök om ersättning i efterhand
Region Kalmar län har rätt att söka ersättning i efterhand hos Migrationsverket för asylsökande eller flyktingar med varaktigt vårdbehov.
För asylsökande gäller att vårdkostnaderna uppgått till mer än 100 000 kr vid ett sammanhängande vårdtillfälle. I det räknas också utomlänsvård, sjukresor och tolkkostnader. Kravet är att patienten ska tillhöra en mottagningsenhet i Kalmar län och att ansökan kommer in senast 6 månader efter året då vårdtillfället varit.
Exempel på diagnoser som ersätts är kroniska sjukdomar, krigsskador, PTSD/psykiska sjukdomar, njursjukdom/dialys, cancer, utvecklingsstörning, sjukdomar som kräver dyra läkemedel, hjärt- och blodsjukdomar mm.
Ansökan från kliniken ska gå till regionens Asyl- och flyktinghälsovård som hanterar samtliga ansökningar. Intäkterna fördelas tillbaka till kliniken eller mottagningen.
Vid frågor kontakta Asyl- och flyktinghälsovården Lena Brodin
Mer information samt blankett för att anmäla dyra vårdkostnader för asylsökande och flyktingar här. (länk sida återsökning)
Läkemedel
Det går att skicka elektroniska recept även till patienter utan personnummer. Receptet måste skickas till ett namngivet apotek. Förskrivning sker enligt läkemedelskommitténs "Rekommenderade läkemedel".
Läs mer om vad som gäller kring läkemedelskostnader för asylsökande på 1177.se.
Hjälpmedel
Region Kalmar läns åtagande är att ge asylsökande vård som inte kan vänta. I det inkluderas nödvändiga hjälpmedel. Bedömningen görs av läkare.
Kostnaden täcks genom den ersättning som utgår kvartalsvis från Migrationsverket för varje asylsökande som vistas i länet. Om asylsökandes vårdbehov är mycket stort (över 100 000 kr) kan behandlande mottagning/klinik återsöka pengar från Migrationsverket.
Läs mer om återsökning av pengar här. (länk återsökning)
Hemsjukvård
Region Kalmar län har ansvar för hemsjukvård för asylsökande. I första hand hamnar ärenden för hemsjukvård till asylsökande hos primärvården.
Asylsökande omfattas av samma regler för sjukresa som övriga länsbor. Egenavgiften däremot är lägre.
Egenavgift för sjukresa med servicefordon (sjukresa med taxi) 40 kr per enkel resa. Gäller vid uppvisande av giltigt LMA-kort.
Sjukresa med kollektivtrafik gäller även för asylsökande. Det går lätt att planera kollektivresa med hjälp av Reseplaneraren på kalmarlanstrafik.se.
EU-migranter
Alla EU-medborgare har fritt att röra sig mellan EU-länderna. Där kan personer, utan särskilda formaliteter, resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader.
EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i annat EU-land om hen är där för att:
- arbeta eller driva företag
- studera
- leva som pensionär
EU-medborgare har också rätt att stanna längre än tre månader om hen på annat sätt är självförsörjande.
Avgifter för EU-migranter
EU-migranter anses inte vistas här olagligt utan betalar samma avgift som personer boende i landet/länet mot uppvisande av EU-kort. Saknas EU-kort debiteras hela avgiften enligt gällande patientavgifter och prislista i sjukvårdsregionen.
Läs mer om avgifter för personer från andra länder i Avgiftshandboken
Se även SKR's handbok: Vård av personer från andra länder
Kvotflykting
Kvotflyktingar är de personer som kommer till Sverige i en planerad inflyttning. De har uppehållstillstånd och bostad när de kommer till Sverige. Flyktingar är asylsökande som har fått uppehållstillstånd (permanent uppehållstillstånd, PUT eller tillfälligt uppehållstillstånd, TUT).
En person som har uppehållstillstånd och svenskt personnummer betalar samma avgifter och har samma rättigheter som övriga länsbor med svenskt personnummer.
Personer som har fått tillstånd att stanna i Sverige får ett kort för uppehållstillstånd som bevis.
Giltigt LMA-kort OCH uppehållstillstånd
Observera att det finns personer som har fått uppehållstillstånd men som fortfarande också kan uppvisa giltigt LMA-kort. Det beror på att kommunerna har svårt att hitta bostad och att de därför bor kvar i ett asylboende. Regeln är att uppvisande av ett giltigt LMA-kort alltid berättigar till en lägre avgift!
Massflyktsdirektivet
Torsdagen den 3 mars 2022 beslutade EU att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.
Läs mer om vad som gäller för personer från Ukraina kring vårdavgifter, registrering, tolk med mera.
Omfattningen av personer som lämnat eller väntas lämna Ukraina är orsaken till att massflyktsdirektivet har aktiverats – för första gången någonsin.
Det krävs ingen individuell prövning för att besluta om uppehålls- och arbetstillståndet. Tillståndet är tidsbegränsat.
De som omfattas av direktivet är personer som:
- är ukrainska medborgare och har varit bosatta i Ukraina före 24 februari 2022,
- har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller
- familjemedlemmar till de två ovanstående.
Vid ankomst till Sverige ska personerna identifiera sig, registreras, fotograferas och lämna fingeravtryck. I normalfallet räcker det för att få ett uppehålls- och arbetstillstånd i enlighet med direktivet.
Personer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan när som helst välja att även söka asyl.
Läs mer om masskyddsdirektivet på Migrationsverkets hemsida.
Papperslösa - personer utan nödvändiga tillstånd
Personer från andra länder som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (pappers-/tillståndslösa) kan gömma sig undan en avvisning eller är kvar efter att ett tillfälligt uppehållstillstånd gått ut.
Personer från andra länder som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (papperslösa eller tillståndslösa) kan vara de som gömmer sig undan en avvisning eller stannar kvar här efter att ett tillfälligt uppehållstillstånd har gått ut. Det kan också vara personer som finns i landet utan att ha gett sig tillkänna för svenska myndigheter eller där visum har gått (alternativ helt saknar visum).
Personer som saknar tillstånd kan leva gömda eller öppet.
Region Kalmar län ska erbjuda följande vård till vuxna över 18 år:
- Vård som inte kan anstå (behandlande läkare gör bedömning) *
- Inledande hälsoundersökning (asyl- och flyktinghälsovården)
- Tandvård som inte kan anstå
- Mödrahälsovård och förlossningsvård
- Vård av smittsam sjukdom
- Vård vid abort
- Preventivmedelsrådgivning
Region Kalmar län ska erbjuda barn och ungdomar under 18 år:
- samma vård och tandvård på samma villkor som erbjuds de barn och ungdomar som bor i länet/landet.
Avgiften för barn och ungdomar följer de gränser Region Kalmar län beslutat:
- kostnadsfri hälso- och sjukvård till och med 20-årsdagen
- kostnadsfri tandvård till och med det år de fyller 19 år
Avgift för uteblivet besök tas ut på samma sätt som för alla andra barn och ungdomar.
*) Begreppet "Vård som inte kan anstå" kan vara svårt att definiera. Vad som räknas dit måste, enligt socialstyrelsen, alltid avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren, tandläkaren eller annan ansvarig vårdpersonal. Socialstyrelsen beskriver att det även omfattar:
- vård och behandling som är mer än omedelbar vård, d v s lagen omfattar inte bara akut vård
- vård och behandling av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten
- vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd
- vård för att undvika mer omfattande vård och behandling
- vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder
Läs mer vilken vård Region Kalmar län ska erbjuda på Socialstyrelsens webbsida samt Vård om du är asylsökande eller saknar tillstånd för att vistas i Sverige - 1177.se
Rättighet till tolk
Asylsökande som söker sjukvård har vid behov rätt till språktolk. Tänk på att inte använda barn, släktingar eller kompisar som tolk åt den som söker vård.
Tolken är gratis för patienten och kostnaden debiteras på konto för Asyl- och flyktinghälsovården.
Region Kalmar län har avtal för språktolk på plats, telefontolk eller "tolk direkt" utan förbokning. Det är viktigt att boka tolk på rätt sätt. Ange alltid kundnummer för enheten.
Instruktion vid vård till utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd
Hur identifierar vi papperslösa?
Om möjligt ska identiteten styrkas. Personen bör annars uppge sitt namn och födelsedatum för patientsäkerhetens skull. Fråga om personen sökt asyl men kanske fått avslag på sin asylansökan eller om personen kommit till Sverige men inte gett sig tillkänna för Svenska myndigheter. Patienten behöver inte legitimera sig för att få vård.
Kontrollera om det finns reservnummer
Personer som inte har svenskt personnummer måste få ett reservnummer i Region Kalmar län för att kunna registreras i Cosmic.
När en patient utan svenskt personnummer besöker sjukvården ska man alltid först kontrollera om personen redan har ett reservnummer i Cosmic. Skriv in födelsedatum (år-månad-dag, t ex 501207) i förstanamnsrutan för att hitta eventuellt reservnummer.
Registering i Cosmic
Kontrollera om det finns reservnummer sedan tidigare, annars ta ut ett nytt. I namnfältet registreras "oidentifierad person", i adressfältet registreras "sekretesskydd". Postnummer = 90 000. Notera om möjligt en c/o-adress (namn och adress) eller fråga efter kontaktuppgifter för eventuella provsvar, kallelse till återbesök osv. De flesta har mobiltelefon.
Läs mer (instruktion) om registering i Cosmic av asylsökande och papperslösa på intranätet.
Sekretess
Hälso- och sjukvårdspersonal är skyldig att på fråga från bland andra polismyndighet lämna uppgifter om att viss namngiven person vistas på sjukvårdsinrättning. Observera att det endast gäller namngiven person - inte svara på frågan "Finns det någon papperslös på er mottagning i dag"?
Registrering viktig också för ekonomisk redovisning
Förutom att det ur patientsäkerhetssynpunkt är viktigt att identifiera och registrera patienter rätt så behöver regionen tydligare kunna visa att vi gett vård åt gruppen papperslösa. Region Kalmar län får ett årligt statsbidrag för vård och tandvård och Statskontoret följer upp omfattningen av hur mycket vård denna gruppen får i realiteten. Därför finns det också ett ekonomiskt incitament att identifiera och registrera den här gruppen rätt.
På 1177.se finns uppdaterad information kring avgifter mm för papperslösa
Vård om du är asylsökande eller saknar tillstånd för att vistas i Sverige - 1177.se