Äldre

Fokus för arbetet är att skapa förutsättningar så att äldre personer och dennes närstående kan leva ett aktivt och rikt liv samt åldras i trygghet. Arbetet sker genom samverkan mellan region, kommun och övriga samhällsaktörer.

Överenskommelser och praktiska anvisningar

Sammanhållen vård och omsorg

De mest sköra äldre har stort behov av individanpassad, samordnad och kontinuerlig vård och omsorg.

Det ställer stora krav på helhetssyn och samarbete över professions- och organisationsgränser. Sköra äldre har en problembild med livslånga, kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar där behov finns av insatser från flera vårdgivare samtidigt under lång tid.

Samordnad individuell plan (SIP) och fast vårdkontakt är de förenande länkarna för att skapa en sammanhållen vård och omsorg samt öka den äldres delaktighet.

Samordnad individuell plan (SIP) 

Mer om fast vårdkontakt 

Beslutstödet är ett verktyg för sjuksköterskan inom kommunal hälso- och sjukvård när den äldres hälsotillstånd hastigt försämrats. Checklistan ger stöd för att avgöra var den fortsatta vården bäst kan ske. 

Syftet är att bedömningen blir strukturerad, patienten får vård på optimal vårdnivå och informationsöverföringen till nästa vårdgivare säkras. 

Beslutsstöd sjuksköterska 

Riktlinje beslutsstöd
Strategi och handlingsplan 

Handlingsplan för Samordnande äldregrupp är en del av handlingsplan för Länsgemensam lednings olika områden. I handlingsplanen beskrivs aktiviteter som ska bidra till målet som finns angivet i det regionala styrdokumentet.

Handlingsplan äldre 2023-2024

Aktuellt hösten 2024

Webbinarium: Att arbeta hälsofrämjande genom riskbedömningar/Senior Alert

18 september kl. 13:30-15:30

Ingen anmälan krävs! 

Målgrupp: Personal som arbetar nära våra äldre invånare i länet

Program:

  • Medverkan av Senior Alert, Jönköping
  • Patientsäkerhetssamordnarna från Region Kalmar län berättar om arbetet med riskbedömningar
  • Någon kommun i länet berättar om sitt arbete
  • Gruppdiskussion

Anslut till mötet

Digital utbildning: Beslutstöd 

Onsdag 2 oktober kl. 13:00-16:00

Beslutsstöd är ett medicinskt beprövat stöd för att bedöma optimal vårdnivå. Användaren är sjuksköterska i kommunal hälso-och sjukvård. Stödet används när patientens hälsotillstånd hastigt försämras. Genom att registrera ett antal parametrar och följa en checklista ges stöd för att bedöma optimal vårdnivå för patienten. Beslutsstödet är även ett stöd vid rapportering över vårdgränserna.

Utbildare är Fredrik Svensson, ViSam Örebro

Anmälan är bindande och kostnadsfri. Max 30 personer.

Anmäl dig via länken senast den 23 september

Utbildning: Inkontinens - för sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård

8 oktober och 22 oktober kl. 09:00 - 16:00. Oskarshamns sjukhus

Kursen vänder sig till sjuksköterskor i den kommunala hälso-och sjukvården. 

Kursledare är stomiterapeut, uroterapeut, arbetsterapeut och fysioterapeut från Region Kalmar län samt sortimentsansvarig från Essity.

Förskrivning av inkontinenshjälpmedel är ett av hemsjukvårdens större uppdrag. Inkontinenshjälpmedel är också en av de större budgetposterna i våra verksamheter. Där patienten har behovet, och hemsjukvården äger uppdraget, ska det även finns en förskrivning som är personlig.

Det är av vikt att skilja på förskrivning – enskild utprovning tillsammans med ibland insatser av fler professioner och samverkan patienten - och beställning som är ett administrativt uppdrag.
Utbildningen består av teoretisk bakgrund, diskussioner om patientfall och demonstration av hjälpmedel och produkter. Den ger dig reell kompetens och underlag till förskrivning av inkontinenshjälpmedel.
Kursintyg delas ut efter avslutad utbildning.

Utbildningen är kostnadsfri. Deltagarna bekostar sin lunch men Kommunförbundet står för fika. Utbildningen har begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Anmäl dig via länken senast den 27 september

Dokumentation från tidigare webbinarier 

Äldre och alkohol 11 september 2023

Dokumentation från utbildningen äldre och alkohol 

Kontakt