Goda vanor tillsammans - tandborstning i förskolan

Uppdraget Goda vanor tillsammans handlar om att förskolebarn i Kalmar län får möjlighet till ett extra fluorid- och tandborsttillfälle i förskolan.

Målet med arbetet är att bidra till friskare munnar på länets barn och vända den negativa kariesutvecklingen. En god munhälsa grundläggs i tidiga åldrar och förskoleperioden är den mest kariesaktiva perioden i en människas liv. Därför är det viktigt att göra förebyggande insatser under barnens första år och skapa goda vanor tidigt i livet.

Karies, det vill säga hål i tänderna, är en av världens vanligaste folksjukdomar som med enkla medel går att förebygga. Vi ser en allvarlig och negativ utveckling när det gäller tandhälsan hos små barn i Sverige. Andelen barn som har karies ökar kraftigt mellan tre och sex års ålder, enligt statistik från Socialstyrelsen. Nästan var fjärde sexåring har lagningar eller behov av lagningar i mjölktänderna. 

Uppdraget drivs av Folktandvårdens folkhälsoklinik och just nu är 82 förskolor i Kalmar län med. Arbete med att införa det på fler förskolor pågår. Målet enligt Regionplan 2023-2025 är att det i möjligaste mån ska införas på länets samtliga förskolor. Samarbetet omfattar även tre öppna förskolor i länet, vilket möjliggör att nå ut till en målgrupp som befinner sig hemma och inte på förskolan, det vill säga barn 0-5 år och deras vårdnadshavare. 

Så här går det till:

  • Folkhälsokliniken skickar med jämna mellanrum tandborstar, tandborstställ och tandkräm till de medverkande förskolorna.
  • När på dagen barnen borstar sina tänder bestämmer förskolan utifrån den dagliga verksamheten.
  • Alla förskolebarn får en egen tandborste med sitt namn på och borstar sedan sina tänder själva. Det viktiga är inte att det blir en regelrätt borstning i två minuter utan att barnen får ett extra fluoridtillfälle utöver de två gånger som barnen bör borsta sina tänder varje dag. Och de får lära sig en god vana varje dag. 

Planerade leveranser 2025

  • Vecka 6
  • Vecka 15

Hygienrutin

Hygienrutinen som gäller för detta arbete är utarbetad och godkänd av smittskyddsläkaren i Region Kalmar län.

Samverkande kommuner

Samtliga kommuner är med i arbetet Goda vanor tillsammans. Tre kommuner medverkar med samtliga av sina förskolor; Högsby kommun, Torsås kommun samt Mönsterås kommun. Samverkan med öppna förskolor finns även i Hultsfreds kommun, Mönsterås kommun samt Vimmerby kommun. 

Informationsfilmer

Informationsfilm om Goda vanor tillsammans för pedagoger (14 minuter)

Informationsfilm om Goda vanor tillsammans för vårdnadshavare (14 minuter)

Kontakt