Syfilis
Allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Ett provsvar för syfilis är många gånger svårt att bedöma och kontakt med specialist på STI-mottagningen rekommenderas. Patient med konstaterad syfilis ska informeras om diagnosen och skyndsamt remitteras till STI-mottagningen i Kalmar eller Västervik för behandling och smittspårning. Säkerställ att patientens telefonnummer är uppdaterat i Cosmic.
Ge patienten information om syfilis, inklusive hur det smittar och behandlas - se smittskyddsblad för läkare.
Se även regionala rutiner för handläggning av misstänkt STI nedan.
Förhållningsregler
Ges muntligt och skriftligt, se smittskyddsblad till patienter.
Smittspårning
Görs av specialistmottagning och innebär att vårdgivaren informerar, och får bekräftat, att prov tas på de personer som kan ha utsatts för smitta de senaste 12 månaderna, alternativt från och med tre månader innan index senast lämnat prov. Inkludera även eventuella kontakter som kan ha utsatts för smitta efter att behandling påbörjats. En individuell bedömning avseende hur långt bakåt smittspårningen ska gå bör alltid göras av smittspårare i samråd med behandlande läkare på specialistklinik. Ibland görs viss smittspårning även vid sent stadium av syfilis (sen latent eller tertiär). Till exempel kan fast partner, biologiska barn till index och personer som kan ha utsatts för smitta via blod behöva provtas.
Anmana uppgivna kontakter till provtagning och följ upp att de blivit provtagna. Ett blodprov är positivt tidigast 6 veckor efter smittotillfället men det kan också ta upp till tre månader från smittotillfället innan blodprovet blir positivt. Om prov tagits ”för tidigt” och är negativt, måste nytt prov tas när tre månader gått.
Smittskyddsblad
Smittskyddsbladet för patient finns översatt till 11 språk. Du hittar dessa på Smittskyddsläkarföreningens webbplats.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Alla fall ska så fort patienten är informerad om diagnosen anmälas till smittskyddsläkaren i SmiNet. Anmälan ska alltid göras av behandlande läkare (den som tar emot provsvaret), oavsett om smittspårning/behandling remitteras till annan vårdgivare. I anmälan anges till vilken STI-mottagning patienten är remitterad. En kompletterande anmälan görs av mottagande enhet när behandlingsansvaret har övertagits.
Syfilis anmäls med rikskod (dvs året då personen är född samt de fyra sista siffrorna i personnumret). Använd ”Annat nummer” för patienter som saknar person- eller samordningsnummer, till exempel för asylsökande.
Eftersträva alltid att besvara samtliga frågor i smittskyddsanmälan.
Kostnadsfrihet
Vård, provtagning och behandling för syfilis ska vara kostnadsfri för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.
Regionala riktlinjer och rutiner
Kontakt
-
Ann-Christine Sjölund
-
Smittskyddssjuksköterska/STI-samordnare
- ann-christine.sjolund@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 34 94