Mpox
Allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom
Mpox är en virussjukdom som huvudsakligen sprids från djur till människor, men överföring mellan människor kan också ske. Sjukdomen förekommer vanligtvis i västra och centrala Afrika och har tidigare varit ovanlig i Europa. Vid typisk sjukdomsbild drabbas den smittade individen inom 5 till 21 dagar från smittotillfället av något eller flera av följande symtom: feber, frossa, svullna lymfkörtlar, huvudvärk och ryggvärk. Inom 1 till 3 dagar efter debut av feber uppträder en hudrodnad som övergår i blåsbildning med åtföljande sår. Sedan tidigare är det känt att viruset kan spridas via droppsmitta och via nära kroppskontakt. Sedan våren 2022 har en spridning av en mildare form av sjukdomen setts i Europa och Nordamerika där de flesta fallen har identifierats bland män som har sex med män. I det aktuella utbrottet under 2022 har det beskrivits en symtombild som debuterat med genitala, perianala eller orala blåsor och sår, ibland i kombination med svullna lymfkörtlar främst i ljumskar. Allmänsymtom förekommer inte i alla fall, i vissa fall kommer hudlesioner före allmänsymtom och i vissa fall har symtombilden dominerats av proktit eller rektala symtom utan samtidigt synliga hudlesioner. Det är inte klarlagt om symtomfri infektion med mpox kan förekomma.
Sedan 2023 har en ökad spridning av mpox orsakad av virusvarianten klad 1 förekommit främst i Demokratiska Republiken Kongo men även i omgivande länder i centrala Afrika. Virusvarianten klad 1 är sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet jämfört med virusvarianten klad 2b. Det globala utbrottet kopplat till klad 2b har främst spridits via sexuella kontakter, medan klad 1 i större utsträckning även misstänks spridas genom andra nära kontakter, t.ex. inom hushållet. Den 14 augusti 2024 beslutade Världshälsoorganisationen WHO att klassa spridningen av mpox klad 1 i centrala Afrika som ett internationellt hot mot människors hälsa (på engelska Public Health Emergency of International Concern, PHEIC).
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Ge patienten information om mpox och hur det smittar. Bedöm behov av vårdnivå. Se även rutinen nedan.
Rutin Mpox - handläggning och vaccination
Förhållningsregler
Ges muntligt och skriftligt - se smittskyddsblad till bekräftat eller misstänkt fall och till nära kontakter med hög risk för smitta.
Smittskyddsblad
- Smittskyddsblad för läkare - Smittskyddsläkarföreningen
- Smittskyddsblad för patienter - Smittskyddsläkarföreningen
- Information till nära kontakter med hög risk för smitta- Smittskyddsläkarföreningen
- Information till kontakter med låg risk för smitta - Smittskyddsläkarföreningen
- Översatta smittskyddsblad - Vårdgivarguiden Region Stockholm
Smittspårning
Behandlande läkare initierar smittspårning som syftar till att identifiera misstänkt smittkälla, exponerade personer samt närkontakter som kan vara aktuella för postexpositionsprofylax (vaccination). Behandlande läkare/smittspårare kontaktar de närkontakter som ska erbjudas vaccin. Vaccination sker på infektionsmottagningen i Kalmar.
Se smittskyddsbladen ovan. Smittspårningen kan vid behov remitteras till STI mottagning.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Ange insjukningsdatum, sannolikt smittland och smittväg och aktuellt telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.
Kostnadsfrihet
Provtagning, vård och eventuell behandling är kostnadsfri för patienten. Gällande läkemedel är det endast läkemedel som bedöms minska risken för smittspridning som är kostnadsfria för patienten.
Regionala riktlinjer och rutiner
Externa länkar
-
Sjukdomsinformation om mpox - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox ( länk till annan webbplats)
-
Information till personal på laboratorier om mpox - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Information till personal inom vård och omsorg om mpox - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Nationell plan för vaccination mot mpox – Folkhälsomyndigheten
Kontaktperson
Smittskyddsläkaren (söks via växeln)