Hiv
Allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom.
Hiv är främst en sexuellt överförbar infektion där sexuell kontakt med motsatt kön är vanligast. Viruset kan också överföras genom blodkontakt. Hiv är ofta förknippat med stigma, skam och skuld men genom ett professionellt bemötande kan hälso- och sjukvården bidra till att situationen för personer som lever med hiv förbättras och tröskeln för att testa sig för hiv sänks. Alla som infekteras med hiv får en primärinfektion men den kan vara lindrig, i princip asymtomatisk. Om hivinfektionen upptäcks tidigt möjliggör det att patienten får behandling tidigt och smittspridning förhindras. Neka därför aldrig någon som önskar testa sig för hiv.
Anonym provtagning av hiv - Riktlinje
Idag finns läkemedel som sänker virusnivåerna till omätbara nivåer och en person som har en välinställd behandling är inte smittsam. Se smittskyddsblad för person med välinställd hivbehandling.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Kontakta omgående hiv-sjuksköterska på infektionsmottagningen telefon 010-358 84 54. Kom överens om handläggning. Ett snabbt omhändertagande av patienten är mycket viktigt. Informera patienten om diagnos och ge information enligt smittskyddsbladet.
Förhållningsregler
Smittrisken är störst mycket tidigt i infektionen och därför måste patienten få information om att inte ha oskyddat sex eller dela injektionsverktyg. Vid välinställd behandling är personen inte längre smittsam och ska få anpassade förhållningsregler av sin behandlande läkare. En kompletterande smittskyddsanmälan ska göras av den läkare som ger de nya förhållningsreglerna och dessa ska framgå i anmälan och journalföras.
Förhållningsregler ges skriftligt och muntligt, se smittskyddsblad till patienter.
Smittskyddsblad
Smittskyddsblad till läkare – Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad till patient – Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsbladet för patient finns översatt till 17 språk. Du hittar dessa på Smittskyddsläkarföreningens webbplats.
Smittspårning
Smittspårning sker av hiv-sjuksköterska på infektionskliniken och innebär att ta blodprov på sexualpartners och personer som delat injektionsverktyg. Smittspårningen sträcker sig tillbaka till dess att smittkällan är hittad eller förmodad hittad. Smittspårningshandlingar för hiv ska inte gallras.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet med ett patient-ID av typen Rikskod (dvs året då personen är född samt de fyra sista siffrorna i personnumret). Använd ”Annat nummer” för patienter som saknar person- eller samordningsnummer, till exempel för asylsökande.
Provtagande läkare anmäler på den information som finns tillgänglig. I anmälan ska det anges om patienten är remitterad till infektionskliniken. Infektionsläkare gör sedan en kompletterande anmälan när patienten varit på sitt första besök.
Kostnadsfrihet
Vård, provtagning och medicin för hiv ska vara kostnadsfri för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.
Mer information på andra webbplatser
-
Sjukdomsinformation om hivinfektion – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Smittsamhet vid behandlad hivinfektion – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Uppföljningstid efter hivexposition – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Hiv idag - kunskap om hiv för hälso- och sjukvården – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Hiv och graviditet – InfPreg ( länk till annan webbplats)
Kontakt
-
Ann-Christine Sjölund
-
Smittskyddssjuksköterska/STI-samordnare
- ann-christine.sjolund@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 34 94