Eliminering av hepatit C

Region Kalmar län har antagit en regional plan för eliminering av hepatit C. Syftet med den regionala planen är att klargöra ansvarsfördelningen för chefer och medarbetare avseende omfattning av åtgärder samt regional omfattning av provtagning.

2015 fastställde Världshälsoorganisationen, WHO, målet att till år 2030 eliminera hepatit B och C som allvarliga hot mot folkhälsan. Med eliminering avses en minskning med 80% av nya infektioner och en minskning av hepatit B och C-orsakad död till år 2030, i jämförelse med situationen år 2015. Alla medlemsländer i WHO, inklusive Sverige, har antagit detta elimineringsmål. En nationell arbetsgrupp (NAG) för hepatit bestående av experter från landets sjukvårdsregioner har utsetts och fått i uppdrag att arbeta fram en nationell plan för hepatiteliminering. Den regionala planen utgår från den nationella elimineringsplanen.

Handlingsplaner

Regional plan för eliminering av hepatit C

Nationell elimineringsplan – Sveriges kommuner och regioner

Elimination of hepatitis by 2030 – WHO

Arbetet framåt

Förvaltningsdirektörerna i Region Kalmar län har utsett en regional samordnare för eliminering av hepatit C. En styrgrupp med representanter ifrån primärvårdsförvaltningen, psykiatriförvaltningen samt hälso- och sjukvårdsförvaltningen har också bildats som tillsammans har arbetat fram handlingsplanen.

Styrgrupp

  • Maria Minich Karlsson – utvecklingsledare psykisk hälsa/missbruk, regional samordnare
  • Mats Haglund, överläkare, infektionskliniken
  • Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare
  • Charlotta Brunner, överläkare, psykiatriförvaltningen
  • Niklas Föghner, primärvårdsdirektör

Provtagning för hepatit C

Provsvar ställs till en läkare på den vårdenhet där provet tas. Om prov utfaller positivt är det den läkare som får provsvaret som ansvarar för att informera patienten, ge förhållningsregler enligt smittskyddsbladet och remittera till infektionskliniken för fortsatt omhändertagande.

Läs mer om rutiner med mera: Hepatit C

Informationsmaterial

Här hittar du som är vårdgivare enkelt och kortfattad patientinformation om hepatit C.

Du kan hänvisa patienten att läsa om hepatit C på 1177.

Folder Visste du att hepatit C kan botas?

Affisch Visste du att hepatit C kan botas? 

Det finns även en bild framtagen för väntrumsskärmar som du hittar i episerver i mappen "Färdiga slides".