Risk- och skyddsfaktorer

För att få en bättre bild av en patients eventuella suicidrisk är det viktigt att prata med patienten om, eller på andra sätt ta reda på, risk- och skyddsfaktorer. För att kunna göra en så välgrundad bedömning som möjligt, fylls dessa sedan i när man skriver en akut remiss.

Tidigare suicidförsök och psykisk sjukdom

De absolut starkaste riskfaktorerna för suicid är tidigare suicidförsök och psykisk sjukdom - exempelvis depression, bipolär sjukdom, schizofreni, psykos och personlighetssyndrom. Depression är den vanligaste underliggande diagnosen vid suicid. Missbruk och beroende innebär också en förhöjd risk. Förekomsten av flera störningar och sjukdomar samtidigt ökar risken.

Kroppslig sjukdom

Kroppslig sjukdom kan vara en viktig del i de problem som föregår suicid. Det gäller neurologiska sjukdomar som MS, ALS, epilepsi, Huntingtons sjukdom, förvärvad spinalskada och stroke. Risken för suicid är också förhöjd vid diabetes, reumatisk sjukdom och cancer.

Förluster och traumatiska upplevelser

Förluster såsom arbetslöshet, skilsmässa och dödsfall kan öka suicidrisken. Traumatiska upplevelser från exempelvis krig och katastrofer liksom mobbning, misshandel och sexuella övergrepp innebär också högre risk.

Missbruk och beroende

Risk-/missbruk av alkohol och/eller droger innebär en förhöjd risk för suicid. Alkohol- och drogvanor kan fångas upp med hjälp av självskattningsformulären AUDIT och DUDIT.

Riskgrupper

Vissa grupper har högre risk för suicid än andra. Exempel på dessa är pojkar/män, HBTQ-personer, ensamkommande barn, asylsökande med avslagsbeslut, personer utsatta för mobbning, våldsutövare och våldsutsatta och personer som själva förlorat en närstående i suicid.

Exempel på skyddsfaktorer

Stabila relationer och stödjande sociala nätverk

En faktor som verkar skyddar mot suicid är att ha goda, hälsosamma och stabila nära relationer. Att ha personer runt omkring sig som man kan berätta om sina problem för är viktigt.

Hjälpsökande med god problemlösningsförmåga

Personer som aktivt söker hjälp och/eller har en god problemlösningsförmåga är mindre benägna att ta sitt liv. Det är också skyddande att ha positiva tidigare erfarenheter av vården.

Hälsosamma levnadsvanor

Regelbunden fysisk aktivitet, allsidig kost och goda sömnvanor tillsammans med att avstå från tobak och alkohol är skyddande ur suicidpreventiv synpunkt.