Den här webbplatsen använder cookies (kakor). Välj vilka kakor du vill godkänna.
Jag godkänner alla kakor på webbplatsen.
Jag godkänner nödvändiga kakor.
Jag godkänner kakor för hantering av statistik.
Projektet vårdförlopp suicidprevention ska leda till en mer sammanhållen vårdkedja med säkrare vårdövergångar men också bättre möjligheter att upptäcka och arbeta förebyggande med suicidnära patienter.
Utvecklingen från psykisk ohälsa, som kan vara suicidnärhet, till suicidförsök och suicid kan förklaras i modellen ”Den suicidala processen” .
Specifika remissmallar och sökord har tagits fram för VF Suicidprevention, liksom en blåljusmall för Fas 2 (i pappersform). Den sistnämnda ska alltid finnas utskriven och tillgänglig på somatiska och psykiatriska akutmottagningar och fyllas i av blåljuspersonal i samband med avlämning av patient.
På den här sidan hittar du verktyg som du kan använda i mötet med suicidnära patienter.
Suicidrisken kan delas in i tre nivåer; låg, svårbedömd/impulsiv och hög risk. En beskrivning av nivåerna hittar du nedan.
Vid remittering av akut suicidnära patienter ska direktkontakt alltid tas med specialistpsykiatrin. Telefonnumren nedan kan även användas för att rådfråga om en patient.
För att få en bättre bild av en patients eventuella suicidrisk är det viktigt att prata med patienten om, eller på andra sätt ta reda på, risk- och skyddsfaktorer. För att kunna göra en så välgrundad bedömning som möjligt, fylls dessa sedan i när man skriver en akut remiss.
För att du som chef eller medarbetare ska kunna följa antal VFSP remisser som skickas samt hur rutiner efterlevs kan data på detta återfås i realtid.
Här hittar du webbutbildning, diskussionsmaterial och filmer.