Övergripande riktlinjer levnadsvanor
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hur man inom hälso- och sjukvården bör förebygga och behandla patienter med ohälsosamma levnadsvanor.
Riktlinjerna innefattar tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor. De beskriver även de rekommenderade åtgärderna - enkla råd, rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal - samt när dessa bör användas.
Kom även ihåg att patienter som önskar mer stöd alltid kan remitteras till någon av våra livsstilsmottagningar.
Socialstyrelsens definition av ohälsosamma levnadsvanor
Tobaksbruk
- Vuxna som använder tobak varje dag (dagligt bruk)
- Allt tobaksbruk (dvs. även mer sällan förekommande sådant) hos gravida, ammande, barn under 18 år och personer som ska genomgå operation
Riskbruk av alkohol
Riskbruksgränsen för både män och kvinnor är 10 standardglas eller mer per vecka eller en konsumtion av fyra standardglas eller fler vid ett och samma tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ett standardglas motsvarar 33 cl starköl, 12-15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.
Otillräcklig fysisk aktivitet
- Mindre än 150 aktivitetsminuter i veckan på måttlig intensitetsnivå, eller
- Mindre än 75 aktivitetsminuter i veckan på hög intensitetsnivå
Ohälsosamma matvanor
0-4 poäng på Socialstyrelsens kostindex (maxpoäng är 12).
Indexet räknas ut automatiskt i Cosmic när man fyller i frågor om matvanor (i dynamiska mallen för levnadsvanor).
Dokumentation av levnadsvanor i Region Kalmar län
Information om patienters levnadsvanor och åtgärder kopplat till dessa dokumenteras i vår region i den dynamiska mallen "Levnadsvanor" i Cosmic. För att underlätta dokumentationen anges åtgärder som fasta val efter varje levnadsvana, om inte inarbetad rutin för att registrera med KVÅ-koder redan finns. I sådant fall ska Socialstyrelsens KVÅ-koder för levnadsvanor fortsatt anges.
Tobaksfri och alkoholfri inför och efter operation
Tobaksbrukare och personer med riskbruk av alkohol har en ökad risk att bland annat drabbas av sårläkningsproblem, infektioner och lungkomplikationer efter en operation. Om patient är tobaksfri och alkoholfri före och efter en operation medverkar patienten till att skapa de bästa förutsättningarna för operationen. Detta minskar risken för komplikationer och förkortar vårdtiden samt minskat lidande för patienten. Utöver detta kan patienten få en ökad medvetenhet hur levnadsvanor påverkar hälsan. Vid planerade operationer som bedöms kunna anstå är rekommendationen att vara tobaksfri och alkoholfri minst fyra veckor före och efter operationen.
Riktlinje tobaksfri och alkoholfri före och efter operation
Presentationsmaterial om tobaksfri och alkoholfri före och efter operation