Matvanor
Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och utveckling av kroniska sjukdomar. I kombination med övervikt och/eller undernäring ökar riskerna mångdubbelt.
Med ohälsosamma matvanor avses en bristfällig näringskvalitet, vilket kännetecknas av ett lågt intag av frukt, bär, grönsaker, fullkorn och fisk och/eller ett högt intag av rött kött samt processade livsmedel med hög andel socker och salt. Ohälsosamma matvanor kan också innebära ett för högt eller för lågt intag av energi (kilokalorier) med övervikt, obesitas eller undernäring som följd.
Risker med ohälsosamma matvanor
Ohälsosamma matvanor ökar risken för sjukdomar som obesitas, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa cancerformer och karies. För den som äter mycket av till exempel rött kött och charkprodukter ökar risken att dö i förtid. Den som äter fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter, frukt, nötter och fisk har istället en minskad risk att dö i förtid.
Riskgrupper
För vissa grupper är ohälsosamma matvanor mer riskfyllda än för andra, och för dessa är det särskilt angeläget med stöd för att äta mer hälsosamt. Exempel på sådana högriskgrupper är personer med övervikt/obesitas, högt blodtryck, blodfettsrubbningar, depression eller ångest, schizofreni eller diabetes och personer som har haft en hjärtinfarkt eller har en funktionsnedsättning.
Personer i socioekonomiskt svaga områden har oftare ohälsosamma matvanor. Här finns inte sällan en ”dubbel börda” av undernäring, övervikt/obesitas och kroniska sjukdomar relaterade till ohälsosamma matvanor. Detta får både omedelbara och långsiktiga konsekvenser för såväl individen som familjen.
Socialstyrelsens definition av ohälsosamma levnadsvanor
Ohälsosamma matvanor definieras som matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval (inklusive drycker), tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens behov.
Intaget av energi, näringsämnen eller livsmedel kan både vara för stort och för litet i förhållande till det individuella behovet. Definitionen är densamma för gravida, äldre och övriga vuxna, samt för friska barn över två år.
En individs sannolikhet att ha ohälsosamma matvanor kan mätas med hjälp av ett antal strukturerade frågor där svaren på frågorna kan ge max 12 poäng:
- 0-4 poäng = betydande ohälsosamma matvanor
- 9-12 poäng = följer i stort kostrekommendationerna
Dokumentation
Matvanor dokumenteras genom att besvara fyra frågor om matvanor vilket ger en poäng (0-12) under sökordet ”Matvanor_index” i delmallen ”Levnadsvanor” i Cosmic.
Åtgärder vid ohälsosamma matvanor dokumenteras i Cosmic med följande KVÅ-koder:
- DV141 (Enkla råd om matvanor)
- DV142 (Rådgivande samtal om fysisk aktivitet)
- DV143 (Kvalificerat rådgivande samtal om matvanor)
Istället för KVÅ-koder kan följande fasta val till sökordet ”Åtgärder” användas:
(Finns under ”Matvanor” i delmall ”Levnadsvanor”)
- ”Enkla råd om matvanor”
- ”Rådgivande samtal om matvanor”
Diagnoskoder för ohälsosamma matvanor är exempelvis Z72.4 (Olämplig diet och olämpliga matvanor) eller E66.0 (Fetma orsakad av kaloriöverskott).
Verktyg som stöd för hälsosamtalen
Relaterad stödmaterial till personal och patienter
-
Maria Lindqvist
-
Folkhälsoutv.
- maria.lindqvist1@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 82
-
Cecilia Gamme
-
Folkhälsoutv.
- cecilia.gamme@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 42 31