Matvanor
Hur våra matvanor ser ut påverkar risken att drabbas av folksjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.
Fakta om matvanor
För vissa grupper är ohälsosamma matvanor mer riskfyllda än för andra, och för dessa är det särskilt angeläget med stöd för att äta mer hälsosamt. Exempel på sådana högriskgrupper är personer med övervikt, högt blodtryck, blodfettsrubbningar, depression eller ångest, schizofreni eller diabetes och personer som har haft en hjärtinfarkt.
Verktyg som stöd för hälsosamtalen
-
Pdf-dokument
Frågor om levnadsvanor_livsstilsmottagningpdf 269 kb
-
Powerpoint-dokument
Matcirkelpptx 801 kb
-
Pdf-dokument
Matdagbokpdf 64 kb
-
Powerpoint-dokument
MI-verktygpptx 70 kb
-
Pdf-dokument
Måltidsordningpdf 65 kb
-
Powerpoint-dokument
Tallriksmodellenpptx 692 kb
-
Powerpoint-dokument
Tallriksmodellen om man rör sig litepptx 676 kb
Relaterad stödmaterial till personal och patienter
-
Matvanor - HFS-nätverket ( länk till annan webbplats)
-
Samtal och råd om matvanor - Socialstyrelsen ( länk till annan webbplats)
-
Sundkurs.se ( länk till annan webbplats)
-
Äta för att må bra på 1177.se ( länk till annan webbplats)
-
Matkassen recept - bra mat för hälsa, miljö och plånbok – Västra Götalandsregionen ( länk till annan webbplats)
-
Nyckelhålsrecept hos Livsmedelsverket ( länk till annan webbplats)
-
Nyckelhålet från Livsmedelsverket ( länk till annan webbplats)