Barnets rättigheter

Som offentlig organisation har Region Kalmar län ett särskilt ansvar att lyssna på barn och att ta hänsyn till varje barns bästa. Barnperspektivet ska genomsyra varje verksamhets förhållnings- och arbetssätt och varje beslutfattares agerande.

Barnkonventionen

Barnanpassad vård

Om din verksamhet jobbar med sjukhusvård för barn och ungdomar kan ni använda er av konceptet Barnanpassad vård. Konceptet är en enkel och effektiv metod för att säkerställa att verksamheten är barnanpassad och följer lagar där barnets rättigheter beskrivs, som till exempel barnkonventionen och patientlagen. Metoden kan användas för verksamheter som vårdar få eller många barn.

Till nätverket för Barnanpassad vård

Barns rätt till delaktighet

Bedömningen av barns mognad är av central betydelse för vilken delaktighet barn får i vård och omsorg. Rätten för barn att fritt uttrycka sina åsikter och att bli hörda ingår i de lagar som direkt styr socialtjänstens, hälso- och sjukvårdens och tandvårdens arbete med barn.

För att bedöma barnets mognad behövs generell kunskap om barns utveckling, men också kunskap om och från det enskilda barnet. På Kunskapsguiden finns kunskapsbas och underlag för dialog och diskussion på arbetsplatsen om mognadsbedömningar för barns delaktighet.

Barn som anhöriga

Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 5 kap.7§) och barnkonventionen har barn rätt att få information, råd och stöd när något händer en närstående.

Varje verksamhet inom Region Kalmar län har särskilt att beakta och ta fram rutiner för barns behov av information, råd och stöd om barnet har en förälder som:

  • har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning
  • har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada
  • har ett missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel
  • utsätter eller har utsatt barnet eller en närstående till barnet för våld eller andra övergrepp
  • plötsligt eller oväntat dör

Bemötande och information ska anpassas till barnet så att det förstår. 

All personal har ett ansvar gentemot barnen

All personal inom hälso- och sjukvården har ansvar att arbeta enligt vad som står i hälso- och sjukvårdslagen. Som stöd finns på varje arbetsplats ett barnrättsombud (hållbarhetsombud) som kan ge vägledning i frågor kring barn och unga. 

I korthet handlar det om att vi ska:

Uppmärksamma. Ta alltid reda på om patienten har närstående barn/unga. (Anteckna detta i journalen!)

  • Informera och ge råd. Gör en bedömning av barnets situation, är alla behov tillgodosedda? Informera närstående vuxna till barnet om det stöd som kan erbjudas.
  • Stöd. Ge barnet information, råd och stöd. Låt barnet uttrycka sina tankar och behov av hjälp för att bearbeta och förhålla sig till situationen. Vid behov, remittera barnet vidare för behandling
  • Behandling, av Barn- och ungdomshälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin.
     

Läs mer om varje steg i "Checklista – barn som anhöriga" längre ner på den här sidan. 

Dokumentation

Tänk på att dokumentera varje steg i journalen och att KVÅ-koda: 

  • DU055 Samtal med vuxen patient om minderårigt barns behov och möjlighet till stöd
  • DU056 Samtal med vuxen patient och berört minderårigt barn om barnets situation och behov
  • DU057 Samtal med minderårig vars förälder är patient om den minderårigas situation och behov

Kontakt