Vaccination mot RSV

Under 2023 har två nya vaccin mot RS-virus godkänts för personer från 60 år. Båda vaccinen har en god skyddseffekt och en god säkerhetsprofil. Vaccinen förväntas marknadsföras i Sverige inför vintersäsongen 2023/2024.

Dessutom har en ny monoklonal antikropp med långverkande profylaktisk effekt mot RSV-infektion godkänts. NT-rådet råder regionerna att avvakta med införandet av samtliga tre läkemedel.

Vaccination till äldre

Folkhälsomyndigheten har nyligen publicerat en rekommendation om att personer över 75 år och personer från 60 år med vissa bakomliggande sjukdomar bör vaccineras. Att införa ett nytt vaccin är ett beslut som varje enskild region tar. Varje region beslutar också om eventuella patientavgifter för att vaccinera sig. Inför ett eventuellt införande i den offentligt finansierade vården behöver en hälsoekonomisk analys genomföras, på samma sätt som vid införande av andra nya läkemedel. För att bidra till att säkerställa ett jämlikt införande i alla regioner, som utgår ifrån samma analys, kommer NT-rådet göra en bedömning och därefter avge en rekommendation till regionerna. I dagsläget är NT-rådets rekommendation att avvakta införande. I väntan på uppdaterad rekommendation kommer vaccination mot RS-virus inte att rekommenderas inom Region Kalmar län.

Vaccinering mot RS-virus är i dag möjligt på den privata marknaden och enskilda som vill vaccinera sig kan i dag göra det mot egenfinansiering.

De nya vaccinen heter Arexvy och Abrysvo.

Vaccination till gravida för att skydda spädbarn

Ett av de två nya vaccinen (Abrysvo) är även godkänt för maternell vaccination under graviditet för att ge skydd under barnets första sex levnadsmånader. Folkhälsomyndigheten följer nu kunskapsläget för maternell vaccination och förväntas komma med rekommendationer för denna grupp framöver.

Läkemedelsprofylax mot allvarlig RSV-infektion hos barn

Läkemedelsverket har den 22 september 2023 publicerat uppdaterade rekommendationer avseende läkemedelsprofylax mot allvarlig RSV-infektion hos barn, eftersom en ny monoklonal antikropp med långverkande profylaktisk effekt mot RSV-infektion, nirsevimab (Beyfortus), godkändes 2022. Denna ges en gång per säsong till skillnad från palivizumab (Synagis) som ges månatligen. Det finns inte tillräckligt med underlag för att avgöra om det finns en skillnad i effektstorlek mellan palivizumab och nirsevimab. Säkerheten bedöms jämförbar.

Eftersom rekommendationen har utvidgats till att inkludera ett nyligen godkänt läkemedel omfattas därmed en större grupp barn i riskgrupp än tidigare. För att bidra till att säkerställa ett jämlikt införande i alla regioner kommer NT-rådet göra en bedömning och därefter avge en rekommendation till regionerna. NT-rådet rekommenderar därför regionerna att avvakta med att använda Beyfortus i väntan på dessa rekommendationer.