Vaccination mot mpox

Sedan april 2024 har det varit en ökning av rapporterade fall av mpox (tidigare apkoppor). Precis som tidigare rekommenderas att personer med högre risk att smittas av mpox vaccinerar sig.

Postexpositionsprofylax

Vaccin ges som postexpositionsprofylax (PEP) till personer som kan ha exponerats för mpox. De som kan bli aktuella för den typen av vaccination kommer att kontaktas av den verksamhet som utför smittspårningen och hänvisas till Infektionskliniken. Jynneos mot mpox ges helst inom fyra dagar från exposition.

Förebyggande vaccination (pre-expositionsprofylax)

Sedan hösten 2022 erbjuds även förebyggande vaccination mot mpox. Erbjudandet riktar sig till personer som bedöms ha ökad risk för att bli smittade med mpox:

  • Män som har sex med män (MSM) med ökad risk för mpox (till exempel flera och/eller nya sexuella kontakter, nyligen genomgången sexuellt överförbar infektion, erhåller hiv PrEP) och transpersoner som har sex med män med ökad risk för mpox.

Erfarenhet finns nu av vaccination av barn och unga varför vaccination även kan erbjudas till män 17 år och yngre tillhörande någon av ovan grupper och i behov av pre-expositionsprofylax.

  • Personer som har sex med män mot ersättning.
  • Personer med ökad risk för exponering för mpox som behandlande läkare bedömer är i behov av vaccination.
  • Personer med ökad risk för exponering för mpox där ansvarig chef med arbetsmiljöansvar gjort bedömningen att det finns behov av vaccination. Det kan exempelvis gälla laboratoriepersonal som arbetar med odling av, eller koncentrerade mängder av levande mpoxvirus.

Vaccinering mot mpox erbjuds kostnadsfritt till de som ingår i gruppen med högre risk. Två doser med 4 veckors mellanrum ger ett bra skydd. Vaccinet minskar både risken för att bli smittad samt för allvarlig sjukdom, men vaccinet ger inte ett fullständigt skydd. 

All vaccinering mot mpox i Region Kalmar län utförs på Infektionsmottagningen i Kalmar.