Röda hund (Rubella)
Anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Röda hund orsakas av rubellavirus och sprids genom utandningsluften som droppsmitta. Sjuka individer kan vara smittsamma dagarna innan utslagen uppstår. Inkubationstiden är 14–21 dygn men vanligast är att insjukna 14–17 dygn efter exponering. Sjukdomen ger oftast lindriga symtom som karakteriseras av lätt feber, förkylningssymtom och hudutslag som först brukar uppträda i ansiktet för att sedan sprida sig till bål och extremiteter och ge upphov till ett ”väderbitet” utseende. Lymfkörtlarna kan svullna framför allt i nacken och ibland kan det främst hos kvinnor uppstå inflammation i en eller flera leder i armar och ben. Ledbesvären brukar gå över på några månader.
Röda hund kan leda till svåra fosterskador och en mottaglig kvinna som smittas tidigt i graviditeten löper även stor risk att få missfall.
I Sverige har sjukdomen i det närmaste försvunnit sedan vaccinationen infördes i allmänna vaccinationsprogrammet 1982. Dessförinnan vaccinerades flickor vid 12 års ålder mellan 1974 och 1982. I utvecklingsländer utan allmän vaccination är röda hund dock fortfarande vanlig.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Diagnosen är ovanlig i Sverige idag och bör därför bekräftas med serologi. Informera patienten. Vid hög misstanke eller vid bekräftat fall bör kontakt tas med smittskyddet för råd kring smittspårning, se nedan.
Smittspårning
Behandlande läkare ansvarar för att initiera smittspårningen genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. Rådgör gärna med smittskyddet. Eftersom det senaste inhemska fallet av röda hund inträffade 1985 så är uppgifter om resa, misstänkta fall i omgivningen samt vaccinationsstatus av betydelse för smittskyddet och Folkhälsomyndigheten. Det är även viktigt att identifiera exponerade kontakter, kom ihåg att kvinnor som invandrat från länder som saknar vaccinationsprogram kan vara mottagliga. Vid behov av kontakt med förskola, skola, föräldragrupp eller liknande ombesörjer smittskyddsenheten detta.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.
Kostnadsfrihet
Ingen kostnadsfrihet, då sjukdomen ej är allmänfarlig.
Lokala riktlinjer och rutiner
Externa länkar
-
Röda hund, rubella – InfPreg ( länk till annan webbplats)
-
Sjukdomsinformation om röda hund – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Vaccinationsprogram för barn - En kunskapsöversikt för hälsovårdspersonal – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Vaccinationer i skolan - information till elevhälsans medicinska insats (EMI) – Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
Kontakt
-
Tina Danielsson
-
Smittskyddssjuksköterska
- tina.danielsson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 30