Pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin G (PNSP)

Allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom.

Pneumokocker som har MIC > 1 mg/L för penicillin G klassas som PNSP och är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. PNSP kan odlas fram från ett flertal lokaler såsom blod, likvor, öronsekret, ledvätska m.fl, men nasopharynx är den vanligaste lokalen för odlingsfynd.

Pneumokocker sprids huvudsakligen som droppsmitta (hosta, nysningar, saliv). Små barn bär ofta pneumokocker i näsan och är de som sprider smitta mest. Smittspridningen är därför som störst på förskolor, där många små barn vistas nära varandra, och vanligast under vintern. Vid symptomgivande övre luftvägsinfektion ökar sannolikt smittspridningen men det går inte att definiera någon tydlig symtomrelaterad gräns för smittsamhet. Bärarskap hos skolbarn och vuxna är ovanligt och smittrisken vid bärarskap i dessa åldrar är mycket låg.

Behandlande läkares ansvar

  1. Medicinskt omhändertagande
  2. Förhållningsregler
  3. Smittspårning 
  4. Anmälan

Medicinskt omhändertagande

Förskolebarn ska stanna hemma från förskola/dagmamma tills barnet har tillfrisknat och har ett gott allmäntillstånd. När barnet är feberfritt och orkar delta i förskolans dagliga aktiviteter kan det återgå till förskola/dagmamma.

Vuxna kan arbeta som vanligt efter tillfrisknande.

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad för läkare – Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient – Smittskyddsläkarföreningen

Smittskyddsblad för patient på engelska - Smittskyddsläkarföreningen

Smittspårning

Behandlande läkare ansvarar alltid för att smittspårning vid fynd av pneumokocker med MIC> 1 mg/L utförs.

Förskolebarn

Vid fynd av PNSP hos flera barn på samma förskola eller vid misstanke om utbrott kan smittspårning, provtagning och andra smittskyddsförebyggande åtgärder vara aktuella. Kontakta smittskyddsenheten för samråd.

Smittspårning av familjemedlemmar, hushållskontakter eller andra nära kontakter är i normalfallet inte aktuellt.

Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet

Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet.

Om anmälan avser ett förskolebarn är det viktigt att ange vilken förskola och avdelning i anmälan då andra vårdgivare kan hantera provsvar på barn som går på samma förskola eller förskoleavdelning. Om dessa uppgifter framkommer i anmälan kan smittskyddet se om det finns en koppling mellan fallen. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.

OBS! Vid invasiv infektion med PNSP (fynd i steril lokal) ska anmälan göras för både för invasiv pneumokockinfektion och för infektion orsakad av pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin.

Kostnadsfrihet

Vård, provtagning och behandling för pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin G ska vara kostnadsfri för patienten då det är en allmänfarlig sjukdom.

Kontakt