Marburg
Samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Anmälnings- och smittspårningspliktig. Räknas som en högsmittsam allvarlig infektion, HSAI.
Marburgvirus är ett RNA-virus som tillhör virusfamiljen filovirus, där även ebola ingår, och som orsakar blödarfeber. Marburgvirus kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) med hög dödlighet (upp till 88%). Med tillgång till adekvat intensivvård är dödligheten sannolikt betydligt lägre. Sjukdomen är ovanlig, men har rapporterats från ett antal länder i Afrika söder om Sahara. I slutet av september 2024 kom rapporter om ett utbrott i Rwanda.
Smittvägen är oftast hantering/intag av kött från fladdermöss (fruit bats) som anses vara den naturliga värden, men smittar även mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod, vilket framför allt innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal. En särskild risk för virusspridning är kontakt med döda kroppar under förberedande och genomförande av begravning.
Sjukdomen karakteriseras av ett hastigt insjuknande med hög feber, huvudvärk, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. Även illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré och bröstsmärtor kan förekomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan blödningar uppstå på huden och i inre organ.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är 2–21 dagar. Infekterade personer blir smittsamma först vid symtomdebut och smittsamheten ökar under sjukdomsförloppet.
Det finns varken behandling eller vaccination mot Marburgvirusinfektion.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
- Kostnadsfrihet
Medicinskt omhändertagande
Vid misstanke om högsmittsam blödarfeber ska extra smittskyddsåtgärder vidtas och patienten provtas och vårdas på isoleringsavdelning. Isolera patienten och kontakta omedelbart infektionsbakjour! Det är alltid infektionsbakjour som gör en riskbedömning avseende Marburgvirusinfektion och som leder det fortsatta arbetet om misstanke om Marburgvirusinfektion finns. Vid positivt prov ska patienten flyttas till en högisoleringsavdelning. Regionens handlingsplan för högsmittsamma allvarliga infektioner är under uppdatering.
Smittskyddsblad
Smittskyddsblad finns ännu inte.
Smittspårning
Behandlande läkare ansvarar för att initiera smittspårningen genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. En tidig kartläggning bör göras av eventuellt exponerade personer, på vilket sätt de kan vara exponerade samt graden av exponering. Efter kontakt med smittskyddsläkaren tas ansvaret för smittspårningen över av smittskyddsläkaren. Exponerade personer ska informeras och följas under tre veckor från senaste exponeringsdatumet.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet. Anmälan görs i formuläret Virala hemorragiska febrar exkl. denguefeber och sorkfeber. Det är viktigt att ange aktuella telefonnummer till patient eller anhörig i anmälan.
Kostnadsfrihet
Vård, provtagning och medicin för Marburgvirusinfektion ska vara kostnadsfri för patienten då det är en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.
Regionala riktlinjer och rutiner
Externa länkar
-
Sjukdomsinformation om marburg - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Frågor och svar om sjukdomen marburg - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Ebola och marburg: Uppföljning av hemvändande hjälparbetare – En vägledning - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
Transport av patientprov och avfall vid känd eller misstänkt viral hemorragisk feber (VHF, blödarfeber) - Folkhälsomyndigheten ( länk till annan webbplats)
-
About Marburg Disease, Marburg virus disease - CDC ( länk till annan webbplats)
Kontakt
-
Tina Danielsson
-
Smittskyddssjuksköterska
- tina.danielsson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 30