Träning vid cancer
Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på symtom och biverkningar i samband med cancersjukdom. Forskning visar att träning är säkert både under och efter cancerbehandling och att de patienter som tränar klarar sin behandling bättre och får mindre biverkningar.
Det som framförallt har studerats är förbättring gällande trötthet, depression och hälsorelaterad livskvalité. Andra biverkningar så som illamående, stickningar/domningar, smärta och stramhet kan reduceras med hjälp av träning. Genom att hålla sig fysiskt aktiv förbättras även kondition och muskelstyrka vilket underlättar vardagen.
Vad ska man träna?
Den fysiska aktiviteten bör innefatta både konditions- och styrketräning.
Rörelseträning kan också vara bra för att förebygga strålrelaterad stramhet.
Hur ofta?
Alla vuxna över 18 år rekommenderas att vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan. Är träningen mer intensiv rekommenderas minst 75 minuter i veckan. Aktiviteten kan spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass.
All träning räknas. Under pågående cytostatikabehandling, skelettmetastaser, lågt blodvärde och lågt antal vita blodkroppar bör träningen anpassas. Vid pågående infektion eller feber ska träning avstås helt.
Kom ihåg!
Det viktiga är att hålla sig så fysiskt aktiv som dina egna förutsättningar tillåter; inaktivitet bör undvikas, och lite aktivitet är bättre än inget.
Hitta en aktivitet som passar!
Läs mer på 1177.se om träning vid cancer