Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har många positiva effekter på människors hälsa och på folkhälsan i stort.

Fakta om fysisk aktivitet

Vuxna bör vara fysiskt aktiva sammanlagt minst 150 - 300 minuter/vecka, måttlig intensitet, till exempel rask promenad eller 75 minuter/vecka med hög intensitet. Muskelstärkande fysisk aktivitet bör utföras 2 gånger/vecka. Vuxna över 65 år, bör även träna balans.

Gravida rekommenderas att vara regelbundet fysiskt aktiva, men valet av aktiviteter kan behöva anpassas till tillståndet. 

Individer med kroniska sjukdomstillstånd eller funktionsvariation, som har svårt att nå upp till rekommendationerna, bör vara så aktiva som de kan.    

Barn och ungdomar (6 - 17 år) rekommenderas sammanlagt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Träning av aerob karaktär på hög intensitet samt muskelstärkande och skelettstärkande aktiviteter rekommenderas minst tre gånger i veckan.

Samtliga grupper bör undvika långvarigt stillasittande.

För vissa grupper är otillräcklig fysisk aktivitet mer riskfyllt än för andra. Det är därför särskilt viktigt att dessa grupper får hjälp och stöd att öka sin fysiska aktivitet. Exempel på sådana högriskgrupper är personer som har depression, schizofreni, diabetes, blodfettsrubbning, övervikt, fetma eller stort bukomfång.

Konceptet Sund smart stark senior

Syftet med konceptet är att få fler seniorer i rörelse, främja ett hälsosamt åldrande, social gemenskap och inspirera till en aktiv och meningsfull fritid för seniorer, det vill säga 65 år och äldre. Syftet är också att inspirera idrottsföreningar att erbjuda fysisk aktivitet för målgruppen och starta verksamhet för de som är intresserade av att börja i en idrottsförening.

Konceptet riktar sig till seniorer som är 65 år och äldre.

På gång i länet

Under våren 2024 arrangeras följande aktiviteter i länet: 

Kalmar kommun - Hagby och Ljungbyholm

Kalmar kommun - Rockneby

Tillvägagångsätt

Sund Smart Stark Senior pågår under 6-12 veckor, med upp till cirka 25 deltagare i varje grupp. Varje grupp har en gruppledare som följer deltagarna i alla aktiviteter som genomförs under lättsamma och trevliga former. Gruppen ses 1-2 gånger per vecka med omväxlande aktivitet och digital eller fysisk föreläsning. Vid aktiviteterna får seniorerna testa på olika fysiska aktiviteter i en eller flera föreningar som deltar i konceptet. Alla ska känna att man kan delta och att man vågar testa nya saker.

Samarbetspartners

RF-SISU Småland, idrottsföreningar, bildningsförbund eller annan aktör ansvarar för genomförandet av seniorsatsningen i samverkan med kommun och Region Kalmar län.

Kontaktperson