Diabetes hos äldre

Diabetesbehandling hos sköra äldre och palliativ vård.

Vid hög ålder är de kortsiktiga målen viktigast! Allmänt välbefinnande och frihet från diabetessymtom prioriteras. Strävan att nå kort- och långsiktiga mål måste ställas till förväntad överlevnad.

Förslag till målsättningar:

  1. En god livskvalitet och i möjligaste mån symtomfrihet avseende blodsockerreglering, blodtryck och biverkningar.
  2. God nutrition vilket innebär att energi och proteinberika kosten, anpassa till flera och mindre måltider går det att förbättra näringsintaget för den äldre.
  3. En lämplig farmakologisk behandling av blodsockret (ej läkemedel som leder till viktnedgång).
  4. Säkerhet: förebygga, undvika och vara vaksamma på akuta komplikationer som hypo- hyperglykemier, blodtrycksfall, intorkning mm.
  5. Förebygga och behandla sår: tillgång till medicinsk fotvård, hjälp med egenvård, vaksam på riskfaktorer och begynnande sår, en fungerande vårdkedja vid uppkomst av sår och infektioner.

Individuell vårdplan

En individuell vårdplan (SIP) skall upprättas för alla patienter som skrivs in i hemsjukvård.

I vårdplanen skall framgå uppgifter om:

  • Typ av diabetes!
  • Aktuell behandling med preparatnamn och dosering (räcker inte "enligt ordination" vid insulindosering)
  • Målintervall av p-glukos och målvärde för HbA1c
  • Övriga diagnoser
  • Riskbedömning av fötter
  • Kontroll av injektionsställen
  • Vikt - riskbedömning vid viktnedgång
  • Nutritionsstatus
  • Planerade åtgärder/vem gör vad
  • Eventuella nytillkomna tillstånd/symtom som kräver kontakt med sjuksköterska i hemsjukvård respektive hälsocentral/jourcentral

Planen ska dokumenteras och revideras regelbundet, minst en gång om året i samband med årlig läkemedelsgenomgång/besök.

Glukoskontroll

Hypoglykemier kan misstolkas som oro och demenssymtom hos äldre. God glukoskontroll är viktig för att minimera riskerna för låga glukosvärden. Falltendenser, yrsel och oro såväl dagtid som nattetid medför att glukoskontroller behöver initieras för att utesluta att hypoglykemi förekommer vid dessa tillfällen. Detta gäller framför allt de med Insulinbehandling och SU-preparat. Uppföljning och omprövning av läkemedelsbehandling bidrar till att behålla och förbättra livskvalitén.

Blodsockersänkande behandlingen för den äldre och sköra individen räcker att hålla blodsockret under 15 mmol/l. Samtidigt ska risken för insulinkänningar minimeras och man bör undvika fastevärden under 8 mmol/l.

Hba1c mål för äldre kan ligga kring 60–70 mmol/mol beroende av övriga sjukdomar och hälsotillstånd.

Förslag till uppföljning vid behandling med:

  • Kost , tablett och GLP1
    HbA1c-kontroll var 6:e till 12:e månad, blodsockerkurva vid behov (oftare kontroll i samband med kortisonbehandling).
  • Insulin och kombination med polyfarmaci vid typ 2
    Förenklad blodsockerkurva i två-tre dagar varannan vecka, vid stabilt läge efter behov (=före frukost, före lunch, före middag och vid sänggående). HbA1c-kontroll var 6:e månad.
  • Insulinbehandlade typ 1
    Is/rt-CGM - FreeStyle Libre mätningar för daglig monitorering av blodsockerkurva. Alternativt insulinpump i kombination med CGM beroende på om patient/anhöriga kan handskas med hjälpmedlet. HbA1c-kontroll var 3–6:e månad.

Kostråd till äldre

Samma kostråd och näringsråd gäller för både äldre och yngre personer med diabetes, men hos den sköra äldre med flera sjukdomar i bagaget finns det andra faktorer att beakta. Ofta försämras tandstatus och eller smakupplevelsen, men även en förändrad livssituation med ensamhet och isolering kan medföra sämre intresse för kosten. Att tidigt upptäcka och identifiera viktnedgång eller undernäring är en viktig del i vården av den äldre. Med en rubbad energibalans och näringsförlust kommer sårbarheten hos den äldre att öka och risker för tidig död vid utebliven insatts. Kosten behöver ev anpassas i konsistens, att äta flera men mindre måltider som är energi och proteinberikad kan underlätta för den som tappat aptiten. Remittera till dietist med specifik frågeställning. Använd gärna MNA-test (Mini Nutritional Assessment). Frågeställningar i del ett, denna ger en god indikation på om risk för undernäring föreligger.

Guide till formuläret Mini Nutritional Assessment MNA® – Nestle Nutrition 

Mat och näring hos äldre, kunskapsguide – Socialstyrelsen

Palliativ vård

Samtala med den äldre och deras närstående, lägg upp en plan, sätt målvärden för glukosvärden då tydliggörs vilka åtgärder som måste vidtas om det inte överensstämmer med de uppsatta målen.

Kliniska problem som kan uppstå vid diabetes och palliativ vård  som bör övervägas är: val av lämplig läkemedelsbehandling under rådande situation (SGLT-2 hämmare bör undvikas pga dehydrering och DKA-risk), frekvensen av kontroller med patientnära glukosmätning och en eventuell kortisonbehandling med hyperglykemi och ett förvärrat katabolt tillstånd som följd.

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede - information till patienter och närstående – Socialstyrelsen