Aktuellt och viktiga rutiner

Här hittar du information om rutiner inom standardiserade vårdförlopp och annan aktuell information.

Aktuellt

(2024-02-27) Revideringen av SVF prostatacancer (231205):  prostata ska palperas innan SVF-remiss skickas
Förändringar av det nationella vårdprogrammet för prostatacancer inklusive vårdförloppet innebär att prostata ska palperas innan en SVF-remiss skickas. Detta så att mottagande instans kan prioritera remissen korrekt. Vid PSA i intervallet 3-10 µg/l och ett benignt palpationsfynd ska ett nytt PSA-prov tas vid utredande urologklinik före ställningstagande till MRT eller prostatabiopsering. Denna förändring innebär att remissen för SVF prostatacancer har justerats med prostatapalpationen som obligatoriskt moment.

(2023-04-07) Status för målen inom SVF-cancer
- I årsrapporten för standardiserade vårdförlopp cancer ser vi för 2022 vissa förändringar i resultaten för de två övergripande målen, säger Jessica Eriksson, cancersamordnare.

Regionen har förbättrat det första, så kallade inklusionsmålet. Målet mäter hur många procent av nya cancerfall inom aktuella diagnoser som utreds i ett standardiserat vårdförlopp.

- 2022 var året med flest behandlingsstarter inom SVF hittills. 89 procent av cancerfallen har utretts i ett SVF. Förra året var den siffran 84 procent, så där ser vi en tydlig förbättring.  Det finns dock variationer mellan vårdförloppen och det är något som vi fortsatt arbetar med. Det nationella målet är 70 procent och snittet för landet förra året var 83 procent, säger Jessica Eriksson, cancersamordnare.  

Beräkningarna baseras på ett genomsnitt av de tre föregående åren med data från Cancerregistret.

När det gäller det andra målet, ledtidsmålet har regionen gått från 52 procent till 47. Målet mäter hur många procent av de patienter som utreds i ett standardiserat vårdförlopp som sker inom ledtiden för respektive förlopp.

- Vi ser en försämring i hela riket för detta mått, från 47 procent till 42 är snittet för riket. Det försämrade resultatet har flera orsaker. Vi ser bland annat möjligheter till förbättring genom det länsgemensamma arbetet med att samordna operationsplaneringen, förbättra tillgänglighet, minska ledtider och effektivisera utnyttjandet av resurser på sjukhusens operationsavdelningar. 

- Resultaten visar samtidigt att SVF cancer är ett inarbetat arbetssätt. I de standardiserade vårdförloppen beskrivs vilka delar som ska ingå i en utredning för en viss diagnos. Målsättningen är att detta skapar jämlik vård över landet men även förutsättningar lokalt för planering och samverkan mellan de olika specialiteter som är involverade i en cancerutredning, säger Jessica Eriksson.

Ändrade SVF 2023:

Sammanfattning av ändringar i SVF

Allvarliga ospecifika symtom (2023-12-12)
Mindre ändringar finns i följande delar av vårdförloppet. Komplett lista finns i vårdförloppet.

  • Kapitel 2, avsnittet Misstanke
  • Kapitel 3, avsnittet Utredningsförlopp

Huvud- och halscancer (2023-11-14)
Mindre ändringar finns i följande delar av vårdförloppet. Komplett lista finns i vårdförloppet.

  • Kapitel 1, avsnittet Om huvud- och halscancer
  • Kapitel 2, avsnittet Misstanke

Prostatacancer (2023-09-19)
Ändringar finns i följande delar av vårdförloppet. Komplett lista finns i vårdförloppet.

  • Kapitel 3, avsnittet Utredningsförlopp
  • Kapitel 4, avsnittet Ledtider för nationell uppföljning
  • Kapitel 4, avsnittet Ingående ledtider
  • Kapitel 4, avsnittet Indikatorer för kvalitet

Samtliga SVF (2023-08-10)
Flödesschemat i SVF:dokumenten har kompletterats med koder. Kompletteringen publicerades 2023-08-10 för samtliga SVF undantaget huvud- och halscancer, prostatacancer samt skelett- och mjukdelssarkom.

Matstrups- och magsäckscancer (2023-02-07)
Mindre ändringar finns i följande delar av vårdförloppet. Komplett lista finns i vårdförloppet.

  • Kapitel 1, avsnittet Om matstrups- och magsäckscancer
  • Kapitel 2, avsnittet Misstanke
  • Kapitel 4, avsnittet Ledtider för nationell uppföljning
  • Kapitel 4, avsnittet Ingående ledtider

2022:

Nytt standardiserat vårdförlopp inom cancer (publicerad 2022-09-22)
Den 1 oktober startar ett nytt standardiserat vårdförlopp (SVF) för Myeloproliferativ neoplasi (MPN). Syftet är att underlätta utredning av högt hemoglobin/hematokrit och trombocytos, samt att tidigt kunna identifiera patienter i behov av snabb handläggning på grund av den ökade risken för hjärt-kärlkomplikationer vid dessa diagnoser. Från den 1 oktober finns remissmall, flödesschema och vårdförloppsbeskrivning på plats.

Viktiga rutiner

Viktigt att informera patienter om enkät
Inom arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF) mäts patienters upplevelser av att genomgå en utredning enligt arbetssättet med Nationell Patientenkät. Det är viktigt att patienterna får information om att enkäten kommer att skickas till dem. Detta bör ske när de träffar en kontaktsjuksköterska och/eller koordinator.

Enkäten skickas ut enligt Nationell Patientenkäts struktur och går ut till patienter som utreds/utretts enligt standardiserat vårdförlopp med bekräftad välgrundad misstanke. Första start från och med mars 2016 och sedan löpande. Enkäten skickas ut med post med möjlighet att svara antingen i pappersform eller digitalt.

Remissmallarna SVF
Många remisser som borde varit SVF-remisser skrivs i vanliga remisser. Detta får konsekvensen att utredningen tar betydligt längre tid. I de fall då vanlig remiss är skickad, där remissmottagaren tydligt ser att detta är en patient där välgrundad misstanke om cancer föreligger och borde kommit på en SVF-remiss, ska remissmottagaren skicka ett Messenger till remittenten med meddelandet: Omvandlas till SVF samt det aktuella vårdförloppet.

Även viktigt att märka den radiologiska remissen med SVF och det förlopp patienten befinner sig i under Frågeställning. Risken är annars att dessa patienter hamnar i det vanliga remissflödet.

När det gäller patienter med CUP är Onkologiska kliniken i Kalmar remissmottagare för hela länet. Mer om remissmallar i utbildningsfilmer Cosmic (länk SmartAssfilmer)

Delsvar SVF-remiss
I Cosmic finns ”Svar remiss SVF”, med tre olika svarsmöjligheter att skicka till remittent:

  • Kriterier för välgrundad misstanke (VGM) - Föreligger/Föreligger ej 
  • Patienten accepteras för SVF - Ja/Nej
  • Patienten avböjer SVF- Ja/Fritext

Respektive verksamhet ansvarar för att göra en rutin för remissvar.

Rutin för märkning av remisser SVF

  • Remisser till radiologiska kliniken märks med SVF samt process i rutan för frågeställning. Radiologen kan på detta sätt särskilja remisser som ingår i SVF och handlägga dem enligt rutin.
  • Remisser till Diagnostiskt centrum märks med SVF samt process i rutan för klinisk diagnos. Diagnostiskt centrum kan på detta sätt särskilja remisser som ingår i SVF och handlägga dem enligt rutin.
  • Externa remisser/vårdbegäran utgående där första behandlingsstart sker i annan region/landsting märks med SVF samt process i rutan för frågeställning. På remissen skall också tidpunkten för välgrundad misstanke samt var den beslutats (i ex. PV eller specialistvård) finnas med.

Canceröversikt - manual
För dokumentation i journalen av patientens förlopp ska mallen Canceröversikt användas. Denna mall skall användas till alla cancerpatienter, det vill säga inte enbart de som ingår i SVF.

Canceröversikten fylls i på första besöket i specialistvården (om SVF-remissen ej accepteras fylls inte canceröversikten i). I de fall patienten önskar avsluta SVF dokumenteras detta i canceröversikten under det förloppet den ingår i, exempelvis SVF Prostatacancer.

Patient som har diagnosticerats med prostatacancer och skall följas, registreras i canceröversikten under prostatacancer. Detta innebär att en patient som inkommer på remiss om SVF avböjer att delta i det förloppet, men skall följas för sin prostatacancer på sedvanligt sätt, kommer att  registreras i canceröversikten två gånger.

Syftet med Canceröversikten är att man ska kunna följa ledtider och den är uppbyggd för att motsvara nationella mätpunkter.  Det är också möjligt att kunna få ut realtidsdata och att följa patienten oavsett vilken klinik patienten vårdas på. I canceröversikten ingår mallen för multidisciplinär konferens (MDK). Verksamheterna får själva skapa rutiner för vem som ansvarar för att mallen fylls i.

Du hittar manual till Canceröversikten och dikteringsmallar MDK här