Hälsofrämjande arbete i områden med större utmaningar

Hälsan i vårt län är ojämlikt fördelad mellan och inom olika grupper och mellan olika geografiska områden. Grupper med en lägre social position har ofta sämre hälsa vilket beror på att de oftare utsätts för många olika faktorer som har en negativ inverkan på livsstilen- sociala och fysiska faktorer

För att bidra till en god och jämlik hälsa och förbättra människors livsvillkor behövs både breda insatser till alla och mer riktade insatser till utsatta grupper i samverkan med andra.

Syfte

Syftet med uppdraget är ta fram och pröva nya arbetssätt som främjar hälsoutvecklingen i grupper som behöver ökat stöd i samverkan med interna och externa aktörer.

Mål   

Målet är ett hållbart arbetssätt som verkar i ytan mellan regionen, kommunen och andra samhällsaktörer och som får spridning i länet. Det långsiktiga målet är förbättrade livsvillkor och ökad självskattad hälsa. 

Vad innebär uppdraget?

Uppdraget innebär medverkan till att arbeta fram och vara delaktiga i ett utvecklingsarbete som ska anpassas till utsatta områden och/eller befolkningsgrupper som har störst behov utifrån socioekonomiska förutsättningar med fokus på fysisk, psykisk och social hälsa. Arbetet planeras långsiktigt och kommer att följas från Linnéuniversitetet. Arbetet planeras ske långsiktigt och systematiskt för att uppnå en hälsofrämjande primärvård.

  • Aktivt driva framarbetandet av nya arbetssätt från hälsovalsenheten i sin helhet.
  • Samskapande med kommunen, civilsamhället och interna verksamheter för att möta befolkningens behov.
  • Aktivt deltagande i en arbetsgrupp som samordnas av ett processtöd från regionstaben.
  • Vara delaktiga i uppföljning av arbetet  

Så här ansöker du

Arbetet är ett utökat uppdrag och pågår under 4 år 2023-2027 med löpande utvärdering.

Hälsovalsenheter med avtal inom Region Kalmar län är välkomna att ansöka.

Följande områden kan man söka pengar för att arbeta i:

  • Nybro
  • Hultsfred
  • Norrliden/Berga

Beskriv kort idéer för ändrade arbetssätt:

  • Beskriv hur ni planerar att vara delaktiga i det befolkningsinriktade, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande utvecklingsarbetet.
  • Vilka kompetenser ser ni som viktiga att involvera i utvecklingsarbetet?

Beslut av tas av Planeringsdirektören

Rapportera medverkan kopplad till kunskapsstyrning