Bokningen öppen för säsongsvaccinationer

Nu är bokningen för vaccination mot säsongsinfluensa och covid-19 öppen för de som ingår i riskgrupper. Vaccinationerna startar den 15 oktober.

  • Publicerad: 1 okt 2024 16:02

Vaccination mot covid-19 rekommenderas årligen inför höst- och vintersäsong till samtliga personer 65 år och äldre samt till personer 18-64 år i riskgrupp. Vaccination två gånger årligen rekommenderas till dem som är 80 år eller äldre och de som är 65 år och äldre och som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst eller är boende på särskilt boende (inklusive korttidsplats) eller på LSS-boende. Utöver detta kan vaccination ordineras av behandlande läkare efter individuell bedömning.  Personer som haft en bekräftad covid-19-infektion efter den 1 augusti 2024 kan avstå höstdosen, förutsatt att de inte har någon nedsättning av immunförsvaret.

Vaccination mot influensa erbjuds till personer som är 65 år och äldre, hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar samt vård- och omsorgspersonal. Personer som är 65 år eller äldre och som bor på särskilt boende (inklusive korttidsplats) eller på LLS-boende rekommenderas vaccination med ett förstärkt influensavaccin. Personer som rekommenderas vaccination mot influensa men inte mot covid-19 kan vaccineras mot influensa från ungefär vecka 45 och framåt.

Hushållsutskick till seniorer

Alla hushåll där det bor en person som är 65 år eller äldre får i dagarna ett informationsblad om bland annat säsongsvaccination och pneumokockvaccination. Bokning sker digitalt via 1177.se eller på sin hälsocentral. Nytt för i år är att bokningen kräver inloggning med e-legitimation. Detta för att säkerställa identitet och skydda personuppgifter. Det går också bra att ringa till sin hälsocentral och få hjälp. Vissa mottagningar erbjuder drop-in i stället för tidsbokning. Även vissa mottagningar på sjukhusen kan vaccinera personer i riskgrupp vid besök. Vaccinationen är kostnadsfri för den som är 65 år eller äldre och för den som tillhör riskgrupp.

Läs mer

Information för vårdgivare om vaccination mot säsongsinfluensa

Information för vårdgivare om vaccination mot covid-19

Sidan uppdaterad: 1 oktober 2024