Vaccination mot bältros

Bältros (herpes zoster) orsakas av varicella zoster-virus. Första gången en person infekteras med varicella zoster-virus ger det vattkoppor. Därefter lägger sig viruset latent i sensoriska nervrötter.

Det cellulära immunförsvaret försämras med åldern, eller kan påverkas av viss medicinering, och när det når under en viss nivå av skyddande förmåga blommar infektionen ut igen i den nervrot som är angripen och ger bältros.

Bältros är vanligast hos äldre och incidensen ökar stadigt från 50 års ålder. Immunsuppression ökar risken för svår sjukdom. Generaliserad herpes zoster är en mycket allvarlig komplikation hos patienter med grav immunbrist. Enligt svenska registerstudier insjuknar drygt 30 procent av den svenska befolkningen i infektionssjukdomen bältros minst en gång i sitt liv, och upp till 5–6 procent av dessa drabbas av ytterligare en eller flera episoder av bältros senare i livet. Sjukdomen ger vanligen smärta och utslag i form av blåsor. Oftast sitter blåsorna på ena sidan av bålen, men bältros kan drabba alla delar av kroppen.

En vanlig komplikation är postherpetisk neuralgi med smärta i nerver som kvarstår mer än tre månader. Postherpetisk neuralgi är ett svårbehandlat smärttillstånd som drabbar cirka 10 procent av dem som får bältros. Incidensen av postherpetisk neuralgi och andra komplikationer ökar med åldern och ses framför allt efter 65–70 års ålder.

Sjukdomsförloppet kan förkortas med hjälp av antiviral medicinering om denna påbörjas inom 72 timmar efter debut av blåsor. Antiviral medicinering påverkar dock inte förekomsten av postherpetisk neuralgi. Alla personer som utvecklar bältros och är 50 år och äldre rekommenderas behandling med antivirala läkemedel enligt Läkemedelsboken.

Vaccin mot bältros

Det finns två godkända vacciner, Zostavax och Shingrix, mot herpes zoster och dess komplikation postherpetisk neuralgi.

Shingrix

Shingrix är ett inaktiverat vaccin som rekommenderas i två doser givna med 2–6 månaders intervall. Det är ett så kallat subenhetsvaccin, och innehåller ett rekombinant varicella zoster-virus antigen, glykoprotein E (gE), och ett adjuvantsystem (AS01B). Kliniska studier har visat att vaccination minskade incidensen av bältros med över 96 procent hos personer 50–69 år och med över 91 procent hos personer över 70 år. Effekten mot postherpetisk neuralgi var 91 procent respektive 89 procent. Den höga skyddseffekten mot bältros var således oberoende av ålder. Uppföljningen visar att skyddseffekten fortsatt är 84 procent 7–8 år efter vaccination. Immunogenicitet har följts upp och visat att antikroppssvar och cellförmedlad immunitet sjönk något de första åren men fortfarande nio år efter vaccinationen var aktiviteten högre än innan vaccinationen. Vaccinet är godkänt inom EU sedan 2018 för personer 50 år och äldre, och sedan 2020 för personer 18 år och äldre med sjukdom eller läkemedelsbehandling som orsakar immunbrist.

Registreringsstudierna för Shingrix inkluderade bara immunkompetenta individer. Studier av i vissa immunsupprimerade populationer har gjorts och visar god skyddseffekt och säkerhet.

Zostvax

Zostavax (godkänt sedan 2006) är ett levande försvagat vaccin mot herpes zoster och de innehåller samma virusstam som vattkoppsvaccinet men i betydligt större mängd. Vaccinet är kontraindicerat för immunsupprimerade personer. Kliniska studier har visat att vaccination minskade incidensen av bältros med 65 procent hos personer 60–69 år och postherpetisk neuralgi med 67 procent. Skyddseffekten mot herpes zoster minskade med ökande ålder (38 procent i åldersgruppen >70 år) medan effekten mot postherpetisk neuralgi inte uppvisade någon åldersskillnad. Långtidsstudier har visat att vaccinskyddet sjunker successivt och efter sex år var effekten mot bältros mindre än 35 procent och efter nio till elva år kunde ingen skyddseffekt påvisas. Inga rekommendationer om påfyllnadsdos finns i nuläget.

Vilka rekommenderas vaccination?

Folkhälsomyndigheten presenterade den 23 maj 2024 en vägledning till regionerna i vilken de rekommenderar bältrosvaccin till

  • vuxna personer (18 år och äldre) med immunbrist orsakat av sjukdom eller av läkemedelsbehandling, och
  • de äldre åldersgrupperna i samhället ned till 65 års ålder, med en stegvis introduktion från de äldsta (med start till gruppen 82 år och äldre) ned till 65 års ålder, och först därefter till personer som under året fyller 65 år.

Vägledning om vaccination mot bältros till vuxna med ökad risk för infektionssjukdomen - ett beslutsunderlag – Folkhälsomyndigheten

Val av vaccin och antal doser

Samtliga målgrupper för vaccination rekommenderas rekombinant subenhets- och adjuvansinnehållande bältrosvaccin (Shingrix). För att uppnå optimalt skydd bör två doser bör administreras med 2–6 månaders intervall. Det är för närvarande oklart om gruppen med immunbrist orsakat av sjukdom eller läkemedelsbehandling som ofta vaccineras förhållandevis tidigt i livet, kan vara i behov av påfyllnadsdos/er.

Vad händer nu?

Att införa ett nytt vaccin är ett beslut som varje enskild region tar. Varje region beslutar också om eventuella patientavgifter för att vaccinera sig. För att bidra till att säkerställa ett jämlikt införande i alla regioner kommer NT-rådet göra en bedömning utifrån Folkhälsomyndighetens underlag och hälsoekonomiska analys och därefter avge en sammanvägd rekommendation till regionerna. I dagsläget är NT-rådets rekommendation att avvakta införande. I väntan på uppdaterad rekommendation kommer vaccination mot bältros inte att rekommenderas inom Region Kalmar län.

Går det att vaccinera sig mot bältros i Region Kalmar län idag?

Vaccinering mot bältros är i dag möjligt på den privata marknaden och enskilda som vill vaccinera sig kan i dag göra det mot egenfinansiering.