Vaccination mot TBE

TBE är ännu relativt ovanligt i Kalmar län och en handfull personer bedöms varje år ha blivit smittade i länet. Svenska Infektionsläkarföreningen har tagit fram riktlinjer för TBE-vaccination.

De grundar sig på tillgängliga studier och skiljer sig därför från vaccinföretagen. Smittskyddsläkaren tar fram regionala rekommendationer för TBE-vaccination baserat på Folkhälsomyndighetens statistik och den epidemiologiska information som smittskyddsenheterna får vid varje anmälan av ett TBE-fall.

Vaccination mot TBE omfattas inte av något nationellt vaccinationsprogram och vaccinationen bekostas av individen.

Förhöjd förekomst av TBE i vissa av länets kommuner

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en karta över var risken för att smittas av TBE är förhöjd. Man har utgått från de fall av TBE som har anmälts sedan den 1 januari 2005, och i vilka kommuner dessa misstänks ha smittats. Antalet fall har summerats per kommun över rullande fem-årsperioder, det vill säga 2005–2009, 2006–2010, och så vidare. Därefter har antalet fall delats med kommunens genomsnittliga befolkning under perioden, för att få fram en 5-årsincidens (det vill säga antal fall per 100 000 invånare under 5-årsperioden). Med hjälp av ett statistiskt test har sedan fastställts om incidensen under någon 5-årsperiod med statistisk säkerhet har överskridit ett gränsvärde om 1 fall per 100 000 invånare.

De kommuner som under någon femårsperiod sedan 2005 har haft en statistiskt säkerställd incidens på 1 fall eller mer per 100 000 invånare bedöms ha en förhöjd förekomst för TBE. I Kalmar län gäller detta Kalmar, Hultsfred, Mönsterås, Oskarshamn, Vimmerby och Västerviks kommuner. Observera att det kan finnas en risk att smittas av TBE även i andra kommuner i länet.

Karta över områden med förhöjd förekomst av TBE – Folkhälsomyndigheten

Vaccinationsrekommendation

1. Personer med vistelse i TBE-riskområden

Vaccination rekommenderas till:

  • Personer som är permanentboende, sommarboende eller frekventa besökare i områden med förhöjd förekomst av TBE enligt Folkhälsomyndighetens riskkarta.

  • Framför allt gäller detta personer som vistas i skog och mark och som löper ökad risk för fästingbett.

2. Personer med vistelse i naturmiljöer utanför definierade riskområden

Vaccination kan även övervägas för:

  • Personer som ofta vistas i skog och mark i andra delar av landet, särskilt i Götaland och södra Svealand, där TBE-virusets utbredning ökar.

3. Resenärer till områden med förhöjd TBE-risk utomlands


Vaccination rekommenderas inför vistelse i naturmiljöer i områden med dokumenterad TBE-förekomst, såsom:

  • Åland och Baltikum
  • Riskområden i Österrike, Schweiz, Tyskland, Slovenien, Tjeckien, Polen, Slovakien, Ungern och övriga delar av Central- och Östeuropa

4. Generell bedömning

TBE-vaccin är väldokumenterat och har få biverkningar. Det finns sällan skäl att avråda från vaccination, även om den individuella risken för smitta bedöms som låg.

Smittskyddsläkarens riktlinje för TBE-vaccination

Vaccinationsschema för utskrift

Vid vaccinbrist

I händelse av vaccinbrist prioriteras vaccination till den som ska vistas i riskområden, särskilt till personer som fyllt 50 år och till personer med nedsatt immunförsvar. Ovaccinerade personer och pågående grundvaccination/priming prioriteras före boosterdoser.

Läs mer

Handläggning vid positivt provsvar TBE

Sjukdomsinformation om TBE (Folkhälsomyndigheten) 

TBE (Internetmedicin)

TBE - fästingburen hjärninflammation (1177.se)

Vaccination mot TBE (1177.se)