Badhusfötter
Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Smittskyddsläkare bör dock informeras, särskilt vid ansamling av fall, så att en utredning av badanläggningen kan initieras av kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.
Miljöbakterien Pseudomonas aeruginosa kan förekomma i varmvattenanläggningar som simbassänger och bubbelpooler och då orsaka follikullit (”hot-tub-folliculitis”) och badhusfötter (”pseudomonas hot-foot syndrome”). Huvudsymptomet vid badhusfötter är smärtande, ömmande och rodnade fotsulor och sjukdomen läker i de allra flesta fall av sig själv.
De första svenska fallen av badhusfötter beskrevs 2019 och utbrott har bland annat ägt rum i Kalmar län. Oftast är det barn mellan två och 15 år som drabbas. Smittan är objektburen. Smitta mellan människor förekommer troligen inte.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Smittspårning
- Anmälan
Medicinskt omhändertagande
Ge patienten information om sjukdomen, inklusive hur den smittar. Förhållningsregler är inte aktuellt. Antibiotikabehandling är sällan indicerad.
Smittspårning
Syftar till att identifiera smittort och möjlig smittkälla. Efterhör bad i badhus/simhall/bubbelpool, när detta skett, i vilka bassänger patienten badat och om badleksaker, yogamattor eller liknande använts. Finns andra kända fall?
Smittskyddet kontaktar vid behov kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Information kan förmedlas muntligen till smittskyddsläkaren eller via klinisk smittskyddsanmälan i SmiNet. Välj då diagnosen ”Övrig sjukdom” och uppge de uppgifter som framkommer vid smittspårningen.
Kostnadsfrihet
Kostnadsfrihet föreligger inte eftersom sjukdomen inte är allmänfarlig.
Externa länkar
Kontakt
-
Ingrid Gunn
-
Smittskyddssjuksköterska
- ingrid.gunn@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 45 37