Intyg och hjälpmedel
Intyg, körkortintyg, sjukskrivning och reseintyg, upphandling, CGM typ 1, CGM typ 2.
Intyg
Personer med diabetes kan behöva intyg vid körkort och vid resor. I vissa fall är sjukskrivning nödvändigt, tex vid debuten eller vid graviditet.
Vid nydebuterad diabetes kan sjukskrivning bli aktuell, för att underlätta och säkerställa patientens möjligheter till ökad kunskap och förståelse för sin sjukdom.
Vid graviditet kan sjukskrivning bli aktuellt redan tidigt i förloppet. Detta kan ske vid insulininställning eller instabilt diabetesläge då det kan finnas risker för moder och/eller barn.
Patienter med samtliga diabetestyper har från och med 1 januari 2022 behörigheter till alla körkortsklasser.
Problemen med diabetes och trafiksäkerhet gäller huvudsakligen två aspekter:
- Riskerna med hypoglykemi
- Komplikationer som påverkar synen.
Vad gäller övriga komplikationer regleras detta i särskilda kapitel som inte direkt berör diabetes.
Om läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar finner det lämpligt att inneha körkort innebär detta:
- Att patienten har kontroll över sin diabetessjukdom i sin helhet avseende dosering av läkemedel, hantering av blodsockermätare, insulinpump mm.
- Att patienten förstår risken med hypoglykemi och vilka konsekvenser det kan ha på förmågan att framföra ett fordon.
- Att patienten har förmågan att känna varningstecken på hypoglykemi och kan hantera tillståndet adekvat.
Om läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar finner det olämpligt att inneha körkort på grund av allvarlig hypoglykemi som krävt hjälp av en annan person för att hävas innebär detta:
- Att patienten inte har tillräcklig kontroll över sin diabetessjukdom för att inneha körkort.
Vid innehav av grupp I - Kan läkare göra bedömning att det inte föreligger en trafiksäkerhetsrisk och sjukdomstillståndet kontrolleras regelbundet.
- Vid återkommande allvarliga hypoglykemier i vaket tillstånd, måste patienten under minst 3 månader efter den senaste episoden varit utan allvarlig hypoglykemi.
Vid innehav av grupp II och III - Utgör en Allvarlig hypoglykemi oavsett tillstånd (vaket eller under sömn) hinder för att inneha körkort.
- Patienten måste under minst 12 månader efter den senaste episoden varit utan allvarlig hypoglykemi. Ovanstående medför körförbud och ev risker för förlust av inkomst/arbete.
Synprövning
Körkortsintyget punkt 3 Övrigt:
Föreligger det några komplikationer till följd av sjukdomen som var för sig eller tillsammans kan påverka patientens förmåga att framföra ett körkortspliktigt fordon på ett trafiksäkert sätt?
Intygsskrivande läkare gör helhetsbedömning om det föreligger ur trafiksynvinkeln komplikationer som begränsar innehav av körkort som till exempel:
a. Proliferativ diabetisk retinopati
b. Om patienten inte följer rutinerna för ögonbottenscreening
c. Samsjuklighet (se Transportstyrelsens föreskrifter kapitlet 2 och 5 om kognitiva funktioner, syn- och kärlsjukdomar och kapitel 10 om hjärtstörningar).
Bedömningen vilka ytterligare intyg som krävs (till exempel synintyg med mera) kommer att prövas av Transportstyrelsen.
Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort med mera.
Vid säkerhetskontrollen på flygplatser ska mediciner i flytande form, som exempelvis insulin, visas upp. Man bör även visa upp reseintyg, recept eller originalförpackningar.
För resor inom Schengen kan blankett för intyg av läkemedel utfärdas av apotek. Då insulin, kanyler, insulinpump och övrig diabeteshjälpmedel behöver medföras in i flygkabinen utfärdar diabetessjuksköterska eller läkare intyg som finns i journalsystemet Cosmic ”Intyg flygresa diabetes”.
Hjälpmedel
Region Kalmar län genomför regelbundet upphandlingar av diabeteshjälpmedel. Upphandlingarna omfattar alla typer av hjälpmedel som kanyler, lansetter, testremsor, insulinpumpar med tillbehör samt system för kontinuerlig glukosmätning (CGM). Beställningar av hjälpmedel görs av diabetessköterskan i Sesam och levereras vanligen inom fem arbetsdagar från regionens centralförråd hem till patientens folkbokföringsadress eller till valt utlämningsställe.
Upphandlade blodsockermätare:
Basmätare:
- Wellion Leonardo
Silvermätare:
- Wellion Leonardo
- ACCU-Check Guide
Avancerade mätare med E-funktion:
- ACCU-Check Guide
- Ascensia Contour Next
Kassettmätare:
- Accu-Check Mobile
Glukosmätare med ketonfunktion:
- Wellion Leonardo
- GlucoMen Aero 2K
Upphandlade insulinpumpar:
- Tandem Control IQ
- Tandem Basal IQ
- Omnipod DASH
- MiniMed 740
- MiniMed 780 G
- Ypsopump Cam-APS
- TouchCare Nano
CGM-system:
- Freestyle Libre 2
- Freestyle Libre 3
- Dexcom G6
- Dexcom G7
- Dexcom One Plus
- TouchCare Nano CGM
- Simplera CGM
Smarta insulinpennor:
- NovoPen 6
- InPen
Nationella rekommendationer:
- CGM/FGM skall erbjudas till samtliga patienter med diabetes typ 1 oavsett förekomst av hypo -hyperglykemier. Motiveringen är ökad behandlingstillfredsställelse och livskvalitet hos patienter, samt positiv effekt på viktiga graviditetsrelaterade effektmått. Freestyle Libre kan i enskilda fall även förskrivas till diabetiker som gör få eller inga kapillära egenkontroller och därför kan anses ha dålig följsamhet till behandling.
- Avsteg från dessa kategorier får göras efter individuell bedömning.
- Användningen skall registreras och följas upp i Nationella Diabetesregistret. Ange förekomst av sensorbaserad glukosmätning samt välj typ av utrustning i Cosmic NDR mall.
- Rutiner för uppföljning skall finnas för att säkerställa att produkten används enligt avsikt.
Rekommendationer från NT-rådet 2022-02-17:
- CGM kan användas av patienter med typ 2-diabetes som behandlas med basinsulin i kombination med måltidsinsulin och som har ett HbA1c över 60 mmol/mol alternativt återkommande allvarliga hypoglykemiepisoder trots ansträngningar att anpassa insulindoserna.
- Försök till livsstilsförändringar och optimering av behandling med läkemedel av icke insulintyp bör ha genomförts.
Lokala rekommendationer fastställda av LAG-diabetes gäller att:
- Patienten skall ha flerdos insulinregim enligt ovan.
- Mål fastställt tillsammans med patient och profession skall uppnås inom 6 månader.
- Frekvens av användning, dvs scanning (i förekommande fall) skall vara minst 8–10 eller fler gånger per dygn.
- En kortare tid på två till sex månaders användning för att kunna optimera insulinbehandling är möjlig.
- Vid uppnådd effekt kan man överväga individuell förlängning av användandet.
- Vid utebliven användning eller icke uppnådda mål äger förskrivande vårdenhet rätten att upphöra med sensorförskrivning.
- I övrigt bör man avstå från användning av CGM vid typ 2-diabetes.
- Sensorbaserad kontinuerlig glukosmätning skall registreras i Cosmic NDR mall och följas vid användning mer än två månader.
Patientinformation
För patientinformation hänvisar vi i första hand till 1177.se På 1177.se finns artiklar om olika sjukdomar, besvär, undersökningar och behandlingar. Här hittar man också information om hälsa och förebyggande vård.
Bra egenvård av fötterna syftar i första hand till att UNDVIKA ATT FÅ SÅR. Kontakta din hälsocentral om du har sår eller på väg att få sår.
Att göra varje dag:
- Titta i skorna efter småsten etc
- Titta på fötterna
- Tvätta fötterna
- Torka väl mellan tårna
- Smörj fötterna med mjukgörande kräm
- Använd rena strumpor
Att göra varje vecka:
- Ta fotbad 5 minuter i ljummet vatten, använd mild tvål men inte elektrisk fotbadsutrustning
- Klippa naglarna rakt men ej för kort
- Fila försiktigt ner nagelhörn
- Fila förhårdnader försiktigt med sandpappersfil
- Kontrollera skorna och eventuella fotbäddar
Allmänt:
- Undvik att gå barfota, använd inneskor inomhus
- Köp skor på eftermiddagen (då fötterna är som störst)
- Använd inte spetsiga saxar, liktornsmedel eller liktornsplåster
- En sko ska aldrig "gås in”, den ska ha god passform från början
- Vänd skorna innan de tas på så lösa föremål faller ur
- Värm ej fötterna mot varma element eller elektrisk utrustning
- Använd bra strumpor och skor!
Att resa med diabetes är inget problem men det kräver lite extra planering, särskilt vid längre resor. Vid resa till ett exotiskt land är det klokt att läsa på om landet. Patienten bör skaffa sig allmän kunskap om landet, dess klimat, mattillgång, klass på hotell (kylskåp på rummet) och sjukvård.
Packning
Insulin, blodsockermätaren, ev glucagon och teststickor ska förvaras i handbagaget. Det bagage som checkas in på flyget eller förvaras i bussen eller bilens bagageutrymme kan bli utsatt för extrem värme eller kyla.
Rekommendera patienten att ta med en extra omgång insulin och hjälpmedel (gärna en extra mätare) i en medresenärs väska. Detta ifall patientens egna packning skulle komma bort.
Alla läkemedel ska transporteras i originalförpackning vilket gör det lättare för tullen att identifiera preparat och förskrivande läkare. Skicka med intyg om att patienten är i behov av insulin och injektionsutrustning att visa upp i säkerhetskontroll och tull.
Röntgen av handbagage påverkar INTE insulinet.
Förvaring av insulin
Både insulin och blodsockerstickor är känsliga för värme och kyla och bör förvaras mellan 2 – 25 grader. Det finns speciella kylfodral att köpa för att skydda mot värme och kyla (hör med din diabetesmottagning) men det fungerar naturligtvis även med en ståltermos eller kylbag . På hotellet kan man oftast förvara insulinet i kylskåp eller i minibaren.
Insulin tar skada av direkt solljus vilket kan ställa till besvär på stranden (inte minst om man har insulinpump).
Vid stark kyla kan mätarens batterier bli långsamma.
Flygresa
Under själva resan behålls den tidzon som patienten lämnat. Byte sker enklast vid anländande. Om tidsförskjutningen är mer än 4 timmar kan man behöva justera enligt nedan:
Flygning västerut blir dygnet längre och det kan vara lämpligt att fylla på med lite extra måltidsinsulin och en extra måltid och sedan ta basdosen som vanligt.
Flygning österut blir dygnet kortare och basdosen kan behöva minskas något första injektionen i det nya landet. Om tidsomställningen är 6 timmar kan det vara lämpligt att minska med 6/24 (25%) om patienten tar basinsulin en gång per dygn. Vid basinsulin eller mixinsulin två gånger per dygn minskas första dosen i det nya landet med 6/12 (50%).
Reseapotek
- Druvsocker
- Imodium/Dimor mot diarré
- Resorb (vätskeersättning)
- Febernedsättande
- Extra batterier till blodsockermätaren eller extra mätare
- Sårvårdsmaterial
Magsjuka
Magsjuka kan vara allvarligt om man har insulinbehandlad diabetes. Den kan leda till snabb uttorkning och ketoacidos.
Informera patienten om äta väl tillagad mat (nyligen tillagad och genomstekt). Försiktighet med färdiglagad, uppvärmd mat, kalla buffeer och glass. Grönsaker och frukt skall sköljas väl i rent vatten och man bör i första hand äta frukt som kan skalas. Drick bara vatten på flaska och undvik is. Vid magsjuka är det viktigast att få i sig tillräcklig med vätska (sött och salt = Resorb), mäta blodsockret och inte sluta ta insulin.