OPT – Organiserad prostatacancertestning
Under 2025 inför Region Kalmar län organiserad prostatacancertestning för män som fyllt 50 år.
Män som är födda 1975 och folkbokförda i Kalmar län kommer att bli erbjudna att lämna blodprov för att mäta sitt PSA-värde.
Bakgrund
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, men i dagsläget sker ingen screening. Det är ovanligt att få prostatacancer före 50 års ålder, men vanligt att den upptäcks i 70-årsåldern eller tidigare om den är ärftlig.
Uppdrag
Våren 2018 gav Socialdepartementet Sveriges kommuner och regioner (SKR) i uppdrag att standardisera och effektivisera prostatacancertestningen.
Sydöstra sjukvårdsregionen har fått i uppdrag att standardisera och effektivisera prostatacancertestningen. Region Jönköpings län har under 2023 genomfört pilotprojektet och Region Kalmar län inför arbetssättet under 2024.
Samverkan
Ambitionen med projektet är att införa gemensamt arbetssätt och en gemensam organisation för OPT i hela sydöstra sjukvårdsregionen.
- Arbetssättet ska kunna tillämpas i hela sydöstra sjukvårdsregionen.
- Processen ska digitaliseras i så hög grad som möjligt.
- Projektet ska bidra till ett nationellt lärande med extra fokus på digitalisering.
Gemensamt OPT-kansli
- Gemensamt kansli placerat i Jönköpings län
- Kansliet tar hand om administrativa uppgifter kopplade till hela processen:
- Hantering av information till mannen via 1177
- Lägger in beställning PSA
- Hanterar provsvar
- Skriver remisser till MR och urolog
- Uppföljning av män som blir kvar för kontroller i OTP
Införande av OPT i Region Kalmar län
Erbjudandet ska initialt gå till alla män som är födda 1975. På sikt är målsättningen att alla än i åldrarna 50-74 år ska erbjudas OPT.
Beskrivning av OPT-processen för mannen
Bilden visar de olika stegen i erbjudandet – från brev till provsvar efter blodprov.
Så här går det till
- Mannen får ett informationsbrev via post.
- Erbjudandet om att delta i OPT skickas som meddelande till 1177 inkorg.
- Mannen loggar in i 1177 och tackar ja eller nej till erbjudandet om att delta.
- Mannen bokar tid för att lämna blodprov via 1177 webbtidbok.
- Mannen lämnar blodprov på hälsocentralen.
- Provsvaret skickas till 1177 inkorg.
- Utifrån provsvaret så får mannen ett nytt erbjudande om OPT om 2 eller 6 år alternativt fortsatt utredning.
- PSA-värde <3 = nytt erbjudande om 2 eller 6 år.
- PSA-värde >3 = fortsatt utredning med magnetkameraundersökning och vid behov besök hos urolog för vävnadsprov/biopsi.
- PSA-värde >100 = fortsatt utredning hos urolog för vävnadsprov/biopsi.
Nedan kan du läsa i detalj om hur OPT-processen är uppbyggd.
Leverantören av OPT IT-system lägger in den kohort av män som ska kallas under året. Systemet fördelar dem automatiskt över året. Undantagsveckor när erbjudanden inte ska skickas ut kan läggas in i systemet.
Systemförvaltare, medicinskt ledningsansvarig och tillförordnad verksamhetschef planerar i samarbete med involverade aktörer hur utskicken ska fördelas under året.
Den organiserade testningen inleds med att invånare i målgruppen får ett brev via posten. Brevet innehåller information om erbjudandet att delta i organiserad prostatacancertestning.
För att kunna delta i organiserad prostatacancertestning krävs inloggning på 1177 med e-legitimation och sedan aktivering av aviseringar. Mannen nås nu av erbjudandet, bokningsmöjligheter och provsvar med mera. Provtagningen av PSA är avgiftsfri för mannen.
Information och erbjudande om att delta i organiserad prostatacancertestning skickas till männen i aktuell målgrupp kontinuerligt beroende på födelsedatum.
Undantagna från erbjudande
Män utan tillgång till e-legitimation inkluderas inte i OPT. De här männen hänvisas till sin hälsocentral för PSA-provtagning utanför den organiserade prostatacancertestningen. Män som inte deltagit i organiserad prostatacancertestning får alltid nytt erbjudande med tvåårsintervall till det att första deltagandet ägt rum.
Män med skyddad identitet eller utan manligt personnummer inkluderas heller inte under piloten. Även de här männen ges möjlighet att via sin hälsocentral testa sitt PSA utanför den organiserade prostatacancertestningen.
När erbjudandet via 1177 kommer väljer mannen om han accepterar att delta i organiserad prostatacancertestning. För att inkluderas behöver han tacka ja till erbjudandet inom fyra veckor från datum för utskickat erbjudande.
Om mannen accepterar att delta i organiserad prostatacancertestning erbjuds han provtagning av PSA. Provtagning inom organiserad prostatacancertestning är kostnadsfri. Män som inte accepterar eller svarar inom erbjudandets giltighetstid får ett nytt erbjudande om två år via 1177.
När mannen har accepterat erbjudandet visas detta på en lista i OPT IT-system. OPT-kansliet lägger manuellt in en elektronisk beställning i Cosmic BOS.
Fyra dagar efter accepterat erbjudande skickar OPT IT-system automatiskt ut ett nytt meddelande till mannen via 1177. I meddelandet uppmanas mannen att boka tid för blodprovstagning, PSA. Via detta meddelande kan han söka upp sin hälsocentral han önskar ta sitt prov och boka tid via webbtidboken eller enligt enhetens anvisningar. Provtagning sker enligt ordinarie provtagningsrutiner. Det är inte möjligt att boka en tid innan detta meddelande inkommit. Detta eftersom OPT-kansliet manuellt behöver skapa en PSA-beställning i BOS.
Provtagningen av PSA är avgiftsfri för mannen.
Provsvaren är tillgängliga inom en vecka och skickas då till OPT IT-system som automatiskt genererar ett svar till mannen om PSA>3, se mer information i kommande stycke. Svaret på PSA är även tillgängligt för mannen via 1177 – Journalen. Om provet behöver tas om skickas ett nytt digitalt bokningsmeddelande med information om detta.
Om beställning för provtagning saknas kontaktar provtagaren OPT-kansliet per telefon. Pappersremiss för provtagning kan inte användas inom organiserad prostatacancertestning.
Inom en vecka efter lämnat blodprov får mannen provsvar via inkorgen på 1177. I provsvaret anges information om PSA-värdet och vid behov information om nästa steg. Om PSA-värdet är förhöjt erbjuds fortsatt utredning enligt ett standardiserat vårdförlopp, SVF.
Alla resultat på PSA >3,0 hanteras helt automatiskt av OPT IT-system. Svaren autovidimeras i Cosmic BOS vilket innebär att dessa svar inte kräver någon handpåläggning.
- PSA mindre än 1: mannen får automatiskt ett nytt erbjudande om sex år.
- PSA mellan 1 och 2,9: mannen får automatiskt ett nytt erbjudande om två år.
- PSA mellan 3 och 100: OPT IT-system signalerar att det finns ett PSA-värde som behöver hanteras. OPT-kansliet skickar en elektronisk SVF-remiss i journalsystemet för MR Prostata. Remissen är enbart avsedd för OPT-patienter och kräver därmed enbart PSA-värde och kontaktuppgifter till mannen.
OPT-kansliet bevakar dagligen om det inkommit svar i OPT IT-system och hanterar de svar på PSA som är över eller lika med 3,0.
Mannen får ett svarsmeddelande via inkorgen på 1177 med erbjudande om kompletterande utredning med MR prostata. I meddelandet finns en länk till ett formulär med frågor som mannen måste fylla inför MR-undersökning. Detta för att säkerställa att mannen kan genomgå undersökningen.
Mannen uppmanas fylla i formuläret inom två dagar för att undersökningen ska kunna bokas. Röntgenkliniken ansvarar för att kontakta mannen om frågorna inte besvaras. Om det framkommer att patienten inte kan genomgå MR prostata skickar röntgen ett remissvar till OPT-kansliet som då skickar en vårdbegäran enligt SVF till urologmottagningen.
- PSA över 100: OPT-kansliet skickar en vårdbegäran enligt SVF till urologmottagningen. Mannen exkluderas ur organiserad prostatacancertestning.
Personal på röntgen bedömer svaren som mannen fyllt i. De ringer sedan upp mannen för att boka en tid för undersökningen. MR-undersökning sker enligt ordinarie rutiner. I svaret på undersökningen anges prostatavolym och PSA-densitet.
Om det framkommer att patienten inte kan genomgå MR prostata eller uteblir på bokad tid besvaras remissen med detta.
Sjuksköterska på OPT-kansliet bevakar MR-svar dagligen i Cosmic BOS och mannen får svaret via inkorgen på 1177 inom två veckor efter utförd undersökning. OPT-kansliet registrerar svaret på MR-undersökningen i OPT IT-system. Om vidare utredning behövs skickar OPT-kansliet en vårdbegäran enligt SVF till urologmottagning.
- Om inget avvikande hittas erbjuds mannen att lämna ett nytt blodprov om två år. Detta erbjudande skickas automatiskt ut av OPT IT-system.
- Om undersökningen inte visar något avvikande men mannen har högt PSA-värde i förhållande till prostatastorlek skickar OPT-kansliet en vårdbegäran enligt SVF till urologkliniken för vidare utredning.
- Vid avvikande fynd skickas en vårdbegäran enligt SVF till urologmottagning för vidare utredning.
- Om undersökningen inte kan genomföras skickas en vårdbegäran till urologmottagning enligt SVF.
- Vid bifynd eller oklarhet i MR-svaret tar bedömande sjuksköterska kontakt med medicinskt ledningsansvarig eller dennes ersättare för diskussion. Anteckning görs i OPT-kansliets journal av läkaren som även ansvarar för att skicka vårdbegäran till aktuell mottagning vid behov av ytterligare uppföljning eller utredning.
Vårdbegäran från OPT-kansliet till urologmottagningen bedöms och vårdåtagande skapas enligt rutin för SVF. Dokumentation sker i canceröversikten med datum för välgrundad misstanke, datum anges då PSA-provet togs.
Urologmottagningen skickar en digital kallelse till mannen inom tre veckor inför besök på urologmottagningen. I kallelsen finns även miktionslista och självskattningsformulär som mannen uppmanas fylla i och ta med till besöket. Vid besöket undersöks mannen med prostatapalpation, ultraljud och vävnadsprovtagning (biopsering) av prostata. Mannen får en tid i handen till besök för att få svar på PAD (patologisk-anatomisk diagnos).
Om det vid besöket visar sig att mannen tillhör en ärftlig riskgrupp eller har väsentlig samsjuklighet exkluderas mannen från organiserad prostatacancertestning och följs vidare av urologmottagningen. Remissvar skickas till OPT-kansliet.
Handläggning vid PAD-svar
- Malignt PAD: mannen får vid besöket återkoppling på biopsiresultatet och information om nästa steg i utredning och behandling. Remissvar skickas till OPT-kansliet att fynd av cancer gjorts och mannen exkluderas ur organiserad prostatacancertestning. Urologmottagningen beställer kompletterande MR-undersökning vid cancerfynd av högrisktyp.
- Misstänkt cancer: urologmottagningen ansvarar för nytt PSA-prov och nya riktade biopsier. Hantering enligt ordinarie rutiner. Remissvar skickas till OPT-kansliet när utredningen är klar.
- Höggradig PIN: om inget annat fynd än PIN görs skickas remissvar till OPT-kansliet och mannen kallas via organiserad prostatacancertestning om 2 år.
- Benignt PAD, förhöjd PSA-densitet: urologmottagningen ansvarar för nytt PSA-prov om tre månader. Hantering enligt ordinarie rutiner. Remissvar skickas till OPT-kansliet. Remissvar skickas till OPT-kansliet när utredningen är klar.
- Benignt PAD, låg PSA-densitet: mannen får svar på biopsiresultatet per telefon eller brev. Remissvar skickas till OPT-kansliet och mannen kommer att få ett nytt erbjudande om provtagning om två år.
OPT-kansliet bevakar dagligen remissvar i journalsystemet. De registrerar svaren från urologmottagningen i OPT IT-system. Det inmatade svaret styr om mannen exkluderas ur organiserad prostatacancertestning eller kallas igen om två år för att lämna nytt blodprov.
Om en man kontaktar OPT-kansliet via 1177 och vill avregistrera sig från framtida utskick registreras detta i OPT IT-system. Kansliet gör även en journalanteckning i Cosmic med frasminne.
Om en man under pågående utredning, det vill säga med PSA > 3 kontaktar OPT-kansliet under kontaktas medicinskt ledningsansvarig som fattar beslut om nästa åtgärd. Mannens kontakt med kansliet och eventuella åtgärder dokumenteras i journalen.
Om en man uteblir från MR kontaktar röntgenkliniken mannen enligt ordinarie rutiner. Om mannen trots detta fortsatt uteblir skickas ett remissvar till OPT-kansliet. En journalanteckning görs och medicinskt ledningsansvarig kontaktas.
Männen kan enbart nå kansliet via kontaktkortet på 1177. Här kan männen både ställa frågor och avregistrera sig från Organiserad prostatacancertestning. Varje vardag kontrollerar och besvarar kansliet frågor som kommit in via 1177.
Det finns ett telefonnummer som enbart är avsett för vårdpersonal som omgående behöver kontakt med kansliet. Exempelvis kan en provtagare behöva ringa om det saknas en beställning på PSA när en man kommer för provtagning. I övrigt hänvisas vårdpersonal till att ta kontakt med kansliet via e-post till funktionsbrevlådan.
OPT-kansliet bemannas av undersköterska, en vårdadministratör, två sjuksköterskor samt medicinskt ledningsansvarig överläkare. Undersköterskan och vårdadministratören har samma arbetsuppgifter.
OPT-processen för vårdpersonal
Nedan bild visar vilka verksamheter som ansvarar för vad i OPT-processen.
Hur underlättar införandet av testningen för oss i vården?
- En svensk randomiserad studie har visat att testning med PSA-prov vartannat år, med start mellan 50 och 64 års ålder, nästan halverar dödligheten i prostatacancer efter 14 år. Långtidsuppföljning visar att effekten är betydligt större om man börjar testa vid 50–55 års ålder än vid 60 års ålder eller senare.
- Genom förfinad diagnostik av prostatacancer med annat än enbart blodprover, till exempel magnetröntgen och riktade biopsier, minskar vi överdiagnostiken och minimerar biverkningar.
- På sikt minska antalet dödsfall i prostatacancer genom att hitta männen med prostatacancer medan den är botbar.
Kontakt
-
Moa Bodlund Odensten
-
Överläkare och medicinskt ansvarig OPT
- moa.odensten@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 74 86
-
Per Birkerud
-
Projektledare
- per.birkerud@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 47 38