Munvårdsutbildning för vård- och omsorgspersonal
Folktandvårdens folkhälsoklinik erbjuder årliga utbildningar i munvård till dig som jobbar inom vård/omsorg/LSS i privat eller kommunal regi. Även du som vårdar anhörig i hemmet är välkommen att delta vid temautbildningarna.
Utbildningar
Önskar du och/eller din arbetsplats gå en av nedan utbildningar, vänligen kontakta Folktandvårdens folkhälsoklinik för att boka ett utbildningstillfälle. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
- ”Munvård på andra” - Ökar din kunskap både teoretiskt och praktiskt i hur du utför munvård på andra.
- "Munvård i livets slutskede" - Vi går igenom vad som är viktigast den sista tiden i livet kopplat till munnen. Stort fokus på smärtlindring och livskvalité. Vi går även igenom produkter som är bra att känna till för ändamålet.
- "Karies, kost och muntorrhet" - Grundläggande information om kariessjukdomens uppkomst. En stor del ägnas åt kostens betydelse för individen och välmåendet. Konkreta tips i hur ert dagliga arbete kan bidra till god hälsa och munhälsa. Andra delen av filmen tar upp orsaker, risker och åtgärder kring muntorrhet.
- ”Munvård vid olika tillstånd och diagnoser” - Tips och råd kring munvård och olika hjälpmedel för dig som jobbar inom LSS-verksamhet.
Är du ny i rollen som munvårdsombud, hör gärna av dig till Eva Svensson för mer information om utbildning kring vad uppdraget går ut på.
Vi går igenom när och hur en ROAG-bedömning ska utföras och när kontakt med tandvården bör tas? Teoretisk och praktisk genomgång av bedömningssystemet ROAG.
Munvårdsutbildningsfilmer
Om du inte haft möjlighet att delta vid våra fysiska eller digitala temautbildningar finns här alternativ i inspelat format. OBS! Filmlänkarna får inte missbrukas, kopieras eller spridas.
Gör så här för att ta del av filmerna:
- Klicka på länken "Formulär att fylla i för att ta del av filmen..." Inför varje enskild visning måste formuläret fyllas i.
- Fyll i formuläret och klicka sedan på "Skicka".
- Du kommer nu direkt till filmen.
- Efter att du tittat på filmen är vi mycket tacksamma om du vill fylla i vår utvärdering. Detta ger oss värdefull information för fortsatta utbildningar.
Formulär att fylla i för att se filmen "Munvård på andra" (filmens längd cirka 40 minuter)
Formulär att fylla i för att se filmen "Karies, kost och muntorrhet" (filmens längd cirka en timme)
Formulär att fylla i för att se filmen "Munvård i livets slutskede" (filmens längd 14 minuter)
För sommarpersonal/vikarier: Formulär att fylla i för att ta del av filmen ”Grunden till en frisk mun” (filmens längd cirka 1 timme)
Informationsmaterial för utskrift
Kontakt
Kommunerna Mönsterås, Oskarshamn, Högsby, Hultsfred
-
Angelika Tjäder
-
Tandhygienist
- angelika.tjader@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-357 89 59
Kommunerna Borgholm, Mörbylånga, Kalmar, Torsås, Emmaboda, Nybro
-
Eva Svensson
-
Tandhygienist
- eva.svensson6@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 83 87
Kommunerna Västervik, Vimmerby
-
Johanna Reuterving Smajic
-
Tandhygienist
- Johanna.Smajic@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 66 38
Vill du veta mer om regionens tandvårdsstöd eller bli utfärdare av N-kort? Läs om tandvårdsstödet här eller kontakta Camilla Olsson-Widén.
-
Camilla Olsson-Widén
-
Ekonom/handläggare (Det särskilda tandvårdsstödet för vuxna)
- camilla.olsson-widen@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 41 81