Pneumokockvaccination

Äldre personer (över 65 års ålder) och personer med vissa kroniska sjukdomar eller nedsatt immunförsvar löper ökad risk att drabbas av invasiva pneumokockinfektioner.

Särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper

Från och med den 1 december 2022 ingår vaccination mot pneumokocker i ett nationellt vaccinationsprogram för riskgrupper. Vaccinationsprogrammet omfattar alla personer som är 2 år eller äldre med vissa sjukdomar eller tillstånd. Dessutom ska vaccination mot pneumokocker erbjudas till alla födda 1947 och senare det år de fyller 75 år. Vaccination som sker inom ramen för det särskilda vaccinationsprogrammet ska registreras i det nationella vaccinationsregistret, NVR. Vaccinationen är kostnadsfri. Därutöver rekommenderas vaccination till ytterligare riskgrupper som dock inte omfattas av det nationella programmet. Även denna vaccination är kostnadsfri i Region Kalmar län. Dessutom rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu revaccination efter fem år till dem som fått polysackaridvaccin (Pneumovax). Under året har även några nya konjugatvaccin med skydd mot fler serotyper blivit tillgängliga och ett av dessa (Apexxnar) rekommenderas nu till personer med mycket hög risk för pneumokockinfektion.

Vaccinationsprogrammet för riskgrupper - Folkhälsomyndigheten

Rapportering till NVR

Vaccination som ges inom ramen för det särskilda vaccinationsprogrammet ska rapporteras till nationella vaccinationsregistret, NVR.  Denna rapportering sker automatiskt från MittVaccin, men i vissa fall behöver ordinatören besvara en fråga om personen tillhör riskgrupp som omfattas av programmet eller inte. Vaccination som ges till ”ytterligare riskgrupper” ska inte rapporteras till NVR.

Sammanfattande tabell säsongsvaccinationer

Observera särskilt:

  • Riskgrupperna är definierade som mycket hög risk respektive ökad risk för allvarlig pneumokocksjukdom (dessa framgår i riktlinjen) och denna gruppindelning påverkar vilket vaccinationsschema som ska följas.
  • Folkhälsomyndighetens uppdelning i grupperna ”riskgrupper” och ”ytterligare riskgrupper” (påverkar ersättningen till regionen och rapporteringen till NVR men inte kostnaden för den som blir vaccinerad)
  • Det nya vaccinet Apexxnar ersätter Prevenar 13 i gruppen med mycket hög risk. Prevenar 13 ska därför fasas ut, men använd upp de doser som redan finns hemma. Apexxnar är inte godkänt för barn.
  • Utökad indikation för revaccination.
  • Avsnittet om kostnad.
  • Instruktionen för vilka vaccinationer som ska rapporteras till NVR.

Så sker vaccination

Behandlande läkare identifierar vaccinationsbehov för personer med mycket hög risk. Dessa individer remitteras för vaccination på Infektionsmottagningen i Kalmar eller Medicinmottagningen i Västervik. I vissa fall kan vaccination även ske på hemmakliniken. Revaccination sker i primärvården. För detaljer se flödesscheman i riktlinjen.

Patienter med ökad risk vaccineras i primärvården.

Vid vaccination av barn sker ordination alltid via barnklinik. Vaccinet kan ges i primärvården efter överenskommelse.

Splenektomerade ska även ha andra vaccin och sköts därför av Infektionsmottagningen i Kalmar eller Medicinmottagningen i Västervik. 

Riktlinje för vaccination till splenektomerade

Stamcellstransplanterade följer eget schema med ytterligare vaccindoser och handläggs i samråd mellan infektionsläkare och hematolog. 

Riktlinje för vaccination av patient med pågående behandling med antikoagulantia

Ordination enligt generellt direktiv

Ordination enligt generellt direktiv gällande vaccin mot pneumokocker till personer med ökad risk

Det generella direktivet omfattar inte personer med mycket hög risk, utan enbart vaccination med Pneumovax till personer med ökad risk för invasiv pneumokockinfektion.

Föreläsning

Föreläsning om pneumokockvaccinationer 29 april