Listeria
Listeria är en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Listeria monocytogenes är en grampositiv stav som är vanligt förekommande och kan finnas i vatten, jord och hos många djurarter. Människor kan vara asymtomatiska bärare i avföringen. Listeria kan överföras till livsmedel där bakterien får möjlighet att tillväxa. Bakterierna kan även föröka sig vid kylskåpstemperatur varför livsmedel, som förvaras lång tid i kylskåp och sedan förtärs utan föregående tillagning, utgör en särskild risk. Smitta från människa till människa är mycket sällsynt. Gravida kvinnor kan dock överföra listeria till fostret hematogent. Inkubationstiden är 4-21 dagar.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande
- Förhållningsregler
- Smittspårning
- Anmälan
Medicinskt omhändertagande
Ge patienten information om listeria och hur det smittar – se smittskyddsblad för läkare. Ge behandling. Uppmana till att inte slänga misstänkta livsmedel.
Förhållningsregler
Inga tvingande förhållningsregler, men råd ges muntligt och skriftligt - se smittskyddsblad till patienter.
Smittskyddsblad
Smittskyddsblad för läkare - Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad för patient- Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad för patient på arabiska - Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad för patient på engelska - Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad för patient på franska - Smittskyddsläkarföreningen
Smittskyddsblad för patient på spanska - Smittskyddsläkarföreningen
Hygienråd vid tarmsmitta - Smittskyddsläkarföreningen
Smittspårning
Smittspårning syftar till att identifiera möjlig smittkälla/livsmedel. Behandlande läkare initierar smittspårning genom att inhämta den information som efterfrågas i smittskyddsanmälan. Vid inhemsk smittkälla kontaktar smittskyddet patienten för en fördjupad intervju efter det att behandlande läkare initierat smittspårningen.
Fråga efter misstänkta livsmedel, särskilt kall, ätfärdig mat med lång hållbarhet och vakuumförpackade livsmedel (tex påläggsmat, charkuteriprodukter, kallrökt/gravad lax), dessertostar, opastöriserade livsmedel och andra livsmedel som ej upphettats före förtäring, frysta grönsaker och melon, samt om livsmedlet förvarats länge i kylskåp innan förtäring. Se exempel i smittskyddsblad för läkare.
Eventuella matrester/förpackningar som kan ha samband med sjukdomen kan sparas i en plastpåse i kylen. Smittskyddet tar vid behov kontakt med patient och livsmedelsinspektör i kommunen för provtagning av maten.
Smitta mellan människor är mycket ovanlig förutom vid mor-barn-smitta. Gravida kvinnor kan överföra smittan till fostret hematogent. Vid perinatal infektion, provta även modern. Om barnet insjuknar först cirka en vecka efter förlossningen tänk på att nosokomial smitta kan förekomma. Informera vårdhygien och smittskyddsläkare.
Klinisk smittskyddsanmälan/SmiNet
Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet.
Klinisk anmälan bör innehålla:
- insjukningsdatum
- sannolikt smittland (inhemsk/utländsk smitta)
- uppgifter som behövs för att klargöra smittkällan. Exempel på möjliga risklivsmedel, se "Smittspårning" ovan, eller smittskyddsblad för läkare. Ange om livsmedlet förvarats länge i kylskåp innan förtäring, samt om det finns något sparat misstänkt livsmedel.
- ange om graviditet föreligger
- aktuella telefonnummer till patient eller anhörig.
Kostnadsfrihet
Ingen kostnadsfrihet, då sjukdomen ej är allmänfarlig.
Kontakt
-
Ingrid Gunn
-
Smittskyddssjuksköterska
- ingrid.gunn@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 37