Utbildningar inom bemötande
Kompetensutveckling och träning kring bemötande i fysiska möten och digitala vårdkontakter samt i samverkan och samskapande kopplat till person- och familjecentrerat förhållningssätt.
Bemötande handlar mycket om vad patienten/kunden/brukaren förväntar sig av vården och hur vi möter den efterfrågan.
Att införa person- och familjecentrerat förhållningssätt kräver ett omfattande förankrings- och utvecklingsarbete, både på organisations-, enhets- och medarbetarnivå. Det är ett arbete som behöver ske under lång tid eftersom det berör både individens förhållningssätt, rådande kultur på arbetsplatsen, nya arbetssätt och förnyelse av vårdens organisation.
Workshop person- och familjecentrerat förhållningssätt
Syftet är att komma närmare begreppet person- och familjecentrerat förhållningssätt och förståelsen som behövs för att kunna använda förhållningssättet i vårdens möten.
Målet med workshopen är att möta våra patienter på ett mer personcentrat sätt. Där patient och närstående är delaktiga i vården i större utsträckning.
Person- och familjecentrerat förhållningssätt innebär att vården utgår från individens behov, preferenser och resurser.
Ett person- och familjecentrerat förhållningssätt innebär i hög utsträckning att lyssna till patientens och närståendes berättelse för att bättre förstå vad sjukdom och hälsa innebär och betyder för varje enskild person. Detta ger en ökad förståelse och lägger grund för ett partnerskap mellan patient, familj och vårdgivare, med ömsesidig respekt för varandras kunskap.
Förutom att berättelserna har en avgörande betydelse i det kliniska mötet används den också med framgång i till exempel värdegrundsarbetet med fokus på bra bemötande.
Person- och familjecentrerat förhållningssätt går att bedriva överallt och alltid. I förlossningsvården, på laboratoriet, i det korta mötet på röntgenavdelningen, i ambulansen, i primärvården eller för den äldre personen på ett särskilt boende i kommunens vård. Resultaten som kan uppnås är mycket positiva både för patienter, yrkesverksamma, närstående och för vårdens och samhällets resursanvändning.
Läs mer och se tillfällen för workshops i Kalmar i lärplattformen Ping Pong
Läs mer och se tillfällen för workshops i Västervik i lärplattformen Ping Pong
Vid frågor kontakta:
kc@regionkalmar.se
Sara Andreasson, sara.andreasson@regionkalmar.se
Maria Ringenhag, maria.ringenhag@regionkalmar.se
Anhörigstöd
Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete kommer i kontakt med patienter och anhöriga. Målet med utbildningen är att du ska få grundläggande kunskaper i både bemötande av anhöriga i kris, barn som anhöriga och hur du håller i ett avsked.
Vi kommer även prata om kristeori, reaktioner och förhållningssätt.
Under dagen gör vi studiebesök på akuten, obduktion och träffar även personal från sjukhuskyrkan.
Anmälan gör du via lärplattformen Ping Pong - sök på anhörigstöd
Film om utbildning anhörigstöd
Film på Youtube om utbildning anhörigstöd
Patientnämndens rapporter
Patienters synpunkter har en viktig roll i vårdens utveckling. Verksamheter kan också använda Patientnämndens rapporter. Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål på offentligt finansierad hälso- och sjukvård och tandvård i Region Kalmar län samt på den kommunala hälso- och sjukvården. De flesta anmälningarna till patientnämnden som rör bemötande handlar ofta om bedömningar som görs och beslut som tas.
Vid analysen 2022 utmärkte sig och grupperades återkommande områden, bemötande vid bedömning, oprofessionellt bemötande samt bemötande i en akut situation.