Utbildningar inom bemötande

Kompetensutveckling och träning kring bemötande i fysiska möten och digitala vårdkontakter samt i samverkan och samskapande kopplat till person- och familjecentrerat arbetssätt.

Bemötande handlar mycket om vad patienten/kunden/brukaren förväntar sig av vården och hur vi möter den efterfrågan. 

Att införa person- och familjecentrerat arbetssätt kräver ett omfattande förankrings- och utvecklingsarbete, både på organisations-, enhets- och medarbetarnivå. Det är ett arbete som behöver ske under lång tid eftersom det berör både individens förhållningssätt, rådande kultur på arbetsplatsen, nya arbetssätt och förnyelse av vårdens organisation.

Studiecirklar i person- och familjecentrerat arbetssätt

Kunskap om person- och familjecentrerat arbetssätt är en viktig del i omställningen till nära vård. Som deltagare i studiecirkel får du möjlighet att dela med dig av erfarenheter och reflektioner i en mindre grupp med medarbetare från region och kommun och även patienter och anhöriga.

Målet med en studiecirkel är att skapa ökad kunskap kring bemötande och person- och familjecentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården, att skapa en värdegrund. Samt vad det innebär i rollen som chef och ledare att vara ett stöd i den förändringsprocess som det innebär att utveckla ett mer person- och familjecentrerat arbetssätt.

Studiecirkel är en utbildningsform som bygger på att dela med sig av olika erfarenheter, reflektioner och vi använder oss av dialogsamtal. Studiecirkeln innehåller ett antal olika delar som vi kommer att fördjupa oss i under 4 tillfällen.

Tider för studiecirklar under våren 2023:

Kalmar omgång 2 – kl. 14:30-16:30

17 april, 27 april, 2 maj, 11 maj

Oskarshamn – kl. 14:00-16:00

16 februari, 1 mars, 9 mars, 15 mars, 23 mars

Västervik – kl. 14:30-16:30

27 mars, 3 april, 17 april, 8 maj

Läs mer och anmäl dig i regionens lärplattform Ping Pong. Sök efter "Person och familjecentrerat arbetssätt".

Vid frågor kontakta: 

Kalmar: Camilla Ed Sjöbäck, camilla.sjoback@regionkalmar.se
Västervik: Lena Karlsson, lena.karlsson@regionkalmar.se
Oskarshamn: Kristin Axelsson, kristin.axelsson@regionkalmar.se

Anhörigstöd

Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete kommer i kontakt med patienter och anhöriga. Målet med utbildningen är att du ska få grundläggande kunskaper i både bemötande av anhöriga i kris, barn som anhöriga och hur du håller i ett avsked.

Vi kommer även prata om kristeori, reaktioner och förhållningssätt.
Under dagen gör vi studiebesök på akuten, obduktion och träffar även personal från sjukhuskyrkan.

Anmälan gör du via lärplattformen Ping Pong - sök på anhörigstöd

Film om utbildning anhörigstöd

Film på Youtube om utbildning anhörigstöd

Patientnämndens rapporter

Patienters synpunkter har en viktig roll i vårdens utveckling. Verksamheter kan också använda Patientnämndens rapporter.  Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål på offentligt finansierad hälso- och sjukvård och tandvård i Region Kalmar län samt på den kommunala hälso- och sjukvården. De flesta anmälningarna till patientnämnden som rör bemötande handlar ofta om bedömningar som görs och beslut som tas.

Vid analysen 2022 utmärkte sig och grupperades återkommande områden, bemötande vid bedömning, oprofessionellt bemötande samt bemötande i en akut situation.

Läs patientnämndens rapport