DC-nytt: Nya beställningspaket, ny analys med mera

Klinisk Mikrobiologi och Klinisk kemi och transfusionsmedicin informerar om nya allmänna beställningspaket för slutenvården, uppdaterad provtagningsanvisning för lumbalpunktion, ny analys eGFR samt förtydliganden kring hantering av U-testremsor.

  • Publicerad: 20 mar 2025 10:46

Allmänna beställningspaket

Nya allmänna beställningspaket för hela slutenvården finns vid användning av ”Beställning” istället för ”Beställning provbunden” i Cosmic

För de inom slutenvården som har gått över till det nya beställningssystemet i Cosmic ”Beställning” (Common Order Entry) finns det nu 6 nya ”Paket Allmänt” tillgängliga.

De innehåller både mikrobiologiska och kliniskt kemiska analyser och är till för att underlätta beställningsförfarandet vid vissa provtagningssituationer som lumbalpunktion eller ledpunktion.

  • Paket Allmänt Blododlingx2
  • Paket Allmänt Ledvätska Septisk artrit
  • Paket Allmänt LP Bakteriell meningit
  • Paket Allmänt LP Neuroborrelios
  • Paket Allmänt LP Viral meningit/encefalit
  • Paket Allmänt Rundodling

Det är möjligt att lägga flera paket eller enskilda analyser till samma beställning. Om man till exempel vid lumbalpunktion vill provta både för ”Bakteriell meningit” och ”Viral meningit/encefalit” kan båda paketen läggas till och analyser som förekommer i båda paketen kommer ändå att beställas bara en gång.

Enstaka analyser kan också väljas bort eller läggas till efter att paket har valts.

Innehållsansvariga: Annika Wistedt, MLA, Klinisk mikrobiologi och Maria Berggren Söderlund, MLA, Klinisk kemi

Uppdaterad provtagningsanvisning för lumbalpunktion

Provtagningsanvisningen ”Lumbalpunktion, analysval och rörtyper” är uppdaterad. Dokumentet innehåller provtagningsanvisningar för de vanligaste analyserna vid lumbalpunktion.

Förändringar har gjorts vad gäller ingående analyser, rekommendationer för provtagning och rörtyper.

Se till att uppdatera till aktuell version om dokumentet finns utskrivet på er klinik.

Se provtagningsanvisningar

Innehållsansvariga: Matilda Widerström, ST-läkare, Klinisk mikrobiologi och Maria Berggren Söderlund, MLA, Klinisk kemi

Ny analys eGFR medel, absolut

Från och med 2025-04-02 blir analysen Pt-eGFR medel,absolut beställningsbar i Cosmic. eGFR medel absolut är ett beräknat värde som baseras på ett medelvärde av eGFR absolut läkemedel (Kreatinin) samt eGFR absolut läkemedel (Cystatin C), var god se respektive analys för mer information. Analysen används för att kunna dosera läkemedel som är beroende av njurfunktion. Den tar hänsyn till individens specifika kroppsyta och uttrycker den faktiska filtrationshastigheten hos patienten i mL/min. Uppgifter om längd och vikt är nödvändiga för beräkningen. eGFR medel är den bästa uppskattningen av GFR särskilt vid små skillnader i estimaten. Om differensen av de ingående eGFR-värdena i relation till medelvärdet överstiger 30% så lämnas ej svar på analysen. I sådana fall bör faktorer som påverkar de ingående parametrarna olika övervägas. För kreatinin såsom avvikande muskelmassa, stort intag av kött och för cystatin c exempelvis behandling med kortikosteroider.

Vid osäkerhet kan vidare utredning med mätning av GFR utföras genom Pt-Iohexolclearance.

Innehållsansvarig: Olga Tagkalou, ST-läkare, Klinisk kemi och transfusionsmedicin

Förtydligande kring hantering av U-testremsor till kemlab respektive PNA

Då analys av U-testremsor ska utföras på klinisk kemi ska Cosmic beställningen ”U-Testremsa” användas:

Skärmklipp på hur beställningen ser ut

Då analys ska utföras på enhet med uppkopplat PNA-instrument för U-testremsor ska Cosmic beställningen ”PatientNäraAnalys U-Testremsa Clinitek PNA” användas (OBS gäller ej arbetssätt med personnummer):

Skärmklipp på hur beställningen ser ut.

Då analys ska utföras på enhet utan uppkopplat PNA-instrument för U-testremsor ska resultatet dokumenteras under lokala analyser.

Tänk på att inga PNA-etiketter ska skickas in till kemlab.

Vid frågor kontakta PNA-gruppen eller respektive provinlämning.

Innehållsansvarig: Linn Larsson, BMA, Klinisk kemi och transfusionsmedicin

Sidan uppdaterad: 20 mars 2025

Kategori